enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Bursa
8°C
Karla Karışık Yağmurlu
Pazartesi Açık
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
15°C
Advert

Erdoğan: Öğrencilere verilen krediyi kaldırıp sadece burs verilebilir

Erdoğan: Öğrencilere verilen krediyi kaldırıp sadece burs verilebilir
10.12.2019 15:56 | Son Güncellenme: 10.12.2019 16:00
347
A+
A-

Erdoğan: Öğrencilere verilen krediyi kaldırıp sadece burs verilebilir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya İnsan Hakları Günü kapsamında Ankara’da düzenlenen etkinlikte konuşuyor.

Erdoğan: Öğrencilere verilen krediyi kaldırıp sadece burs verilebilir. Erdoğan’ın konuşmasından başlıklar şöyle: 

“Allah katında en kıymetli olan ondan en çok korkandır”

“Dünyanın insan hakları talepleri aslında bize uzak veya yabancı değildir. Dikkat ederseniz bu konudaki en büyük mücadeleler insana en büyük zulümlerin yapıldığı yerlerde yapılmıştır. Ülkemizin meşru terörle mücadele hakkını insan hakları başlığı altında eleştirenlerin geçmişinde her türlü utanç verici leke mevcuttur.”

“Yargı Reformu Strateji Belgesi ile insan hakları alanındaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnsani gelişim endeksinde Türkiye artık çok yüksek insani gelişim seviyesinde yer alıyor.”

Erdoğan konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı:

(Cumhurbaşkanı olma yolunda olmazsa olmaz nelerdir? Cumhurbaşkanı olmak isteyen biri neleri göze almalıdır?) “Hak, hukuk, adalet, bu üç kavram biliyorsunuz bizim olmazsa olmazımızdır. Bir liderin, bir cumhurbaşkanının da dikkat etmesi gereken, üzerinde hassasiyetle durması gereken konu budur. Erdoğan: Öğrencilere verilen krediyi kaldırıp sadece burs verilebilir. Burada insanlığın bütün meseleleri saklıdır. Biz yola çıkarken de ülkemizin ayağa kalkışını eğitim, sağlık, adalet ve emniyet ayakları üstünde kaldıracağız. İşin ekonomik boyutu da var. Alınan ilerlemeler de çok açık ve net ortada. Geldiğimiz mesafe ortada. Israrla söylüyoruz, Türkiye’yi dünyada ilk onun içine sokmak. Biz G20 zirvesinin üyesi ülkelerden biri olmuşsak, dünyada 17. sıraya tırmanmış, Avrupa’da ise  6. sırada yer alır hale geldiysek bunlar gayretle oldu. Şimdi hedef ilk 10’a girmek. Satın alma paritesine bakınca 13. sırada yer alıyoruz ama bu bize yeterli değil.”

(Dünya tarihinde beğendiğiniz liderler kimlerdir?) ” Ben geçmişten bugüne bakmak gerekir. Her şeyden önce bizim için önder diye baktığımızda geçmişten bugüne dediğimizde tek önderimiz sevgili peygamberimiz Hz. Mustafa’dır. Hak, hukuk,adalet dediğimiz her şeyde onda vardır. Ardından adaletin de timsali olarak 40. Müslüman Hz. Ömer bu yönüyle çok büyük önem arz ediyor. Çağımıza doğru yaklaşınca Osmanlı’da Selçuklu’da örnek liderlerimiz var. Cumhuriyetimizin kuruluşunda Gazi’nin önemli bir yeri var. Bunlar dönemlerine damgalarını vurmuşlar. Bu şu anda yaşayan liderler noktasına baktığımızda da şu andaki liderlere bakıyorum, oturuyoruz, konuşuyoruz falan biraz dara zora giriyoruz. Tabii bölgesel olarak öyle liderler var ki gerçekten gizli ajandası yok ama öyle liderler de var ki gizli ajandaları var. Mesela Körfez’de ben genç dinamik olması sebebiyle Şeyh Temim’i beğenirim.  Özellikle nerede darda aklan bir ülke varsa onların yanında. Avrupa’ya girdiğimizde şu anda ciddi manada lider krizi, lider boşluğu var. Şu örnektir diyebilecek cesareti bulamıyorum. Başbakanlığımın ilk dönemlerinde beğendiğim lider Almanya’nın Schröder’dir. Reformları yapmıştır, reformların bütün verimliliğini Merkel kullanmıştır. Ama gerçekten önemli bir isimdi. Üzerinde spekülasyonlar olmasına rağmen İtalya’da Berlusconi beğendiğim liderlerden biri olmuştur. İş birliği yapma gücü itibariyle de İtalya’da Berlusconi ile attığımız adım ama Afrika’ya doğru uzandığımızda iş birliği yaptığımız ve olabileceğimiz liderler var. Fakat Afrika hâlâ bunun farkında değil. Son zamanlarda da severseniz sevmezseniz Trump böyle biri. Gizli ajandası yok. Saklısı gizlisi yok. Bana karşı çok açık söyler ben de kendisine karşı çok açık söylerim. Bir diğer lider de Rusya Devlet Başkanı Putin’dir. Birbirimize karşı çok açık ve net oyunlarımızı oynuyor, adımlarımızı atıyoruz. Bölgede barışı yine beraber sağlayacağız.”

“Son dönemlerde Akdeniz’de sorun yaşıyoruz, Yunanistan Başbakanı’na söyleyeceklerimi açıkça ortaya koydum.”

“Kazan – kazan esasına dayalı olarak Akdeniz’e kıyıdaş ülkelerle adım atabiliriz.”

“Libya isterse asker gönderebiliriz”

(Libya konusunda ne gibi adımlar atılabilir?) Ülkelere bunların bilgilerini sürekli veriyoruz. Asker gönderme konusunda Rusya’dan bir güvenlik şirketi söz konusu. Bu şirket oraya güvenlikçilerini göndermiş durumda. Libya bizden böyle bir talepte bulunursa biz Libya’ya da aynı şekilde elemanlarımızı yeteri derecede neyse gönderebiliriz. Bunlar bizimle böyle bir güvenlik anlaşmasını imzaladıktan sonra bir engel söz konusu değildir.

“Almanya senin sınırın var mı? Fransa, İngiltere senin? Bizim orada 911 km sınırımız var. Biz sürekli taciz ediliyoruz. Bizim şehitlerimiz var tabii ki de orada olacağız. Siz ne zaman çıkarsanız, biz de bu teröristlerden orayı ne zaman temizlersek o zaman çıkacağız. Bizim Suriye’nin topraklarında gözümüz yok. Bizim mevcut topraklarımız bize yeter.”

“Müslüman olduğumuz için bizi Avrupa Birliği’ne almıyorlar”

“Bizi liderler zirvesine davet etmediler. Türkiye’nin dışındaki iki ülkeyi AB’ye dahil ettiler. Arkadaşlar neden? Açık ve net söyleyeceğim. Benim bu ifadelerimden çok rahatsız oluyorlar. Sizin nüfusunuz çok fazla diyorlar ama gerçek sebep bu değil. Gerçek sebep biz Müslümanız. AB ülkeleri içinde halkı Müslüman olan bir ülke başka yok. Yahu gerçeği söylesenize. Fransa’nın eski bir büyükelçisi vardı, ‘Boşuna uğraşmayın sizi AB’ye almayacaklar, siz Müslümansınız’ demişti. Bunları bizim yüzümüze söylemiyorlar. Ben kendilerine de söylüyorum. Biz çekilelim diye bekliyorsanız, biz sabrediyoruz. Biz kendimiz çekilmeyeceğiz, siz göndereceksiniz. AB bu. Bundan 18 sene önce AB’ye muhtaç bir ülke vardı, artık yok. Biz artık kendi göbeğimizi kendimiz kesiyoruz. Biz güçleneceğiz, daha güçlü olacağız, daha güçlü oldukça da önümüzde kimse duramayacak.”

(Nobel Edebiyat Ödülü’nün Avusturyalı yazar Peter Handke’ye verilmesi) “Bu çok önemli bir sınavdı ve Nobel ne olduğunu ortaya koydu. Nobel kendini tüketmiş, kendini bitirmiştir. Nobel tamamıyla ideolojik davranan bir kurumdur. Benim için Nobel’in hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. Böyle bir zalime ödül vermekle buna ortak olmuştur. Bu tür bir şeyi kabul etmemiz mümkün değil. Bu adamın destek verdiği adamlar hepsi mahkûm edilmiş kişiler. Bu kişilere methiyeler düzen birine ödül veriyorsanız sizin artık uluslararası camiada takdir edilecek hiçbir tarafınız kalmamıştır demektir. Teröristleri kendi romanına yansıtan siz Nobel’e layık görürseniz bizim de sizi tanımamız mümkün değildir. Bu akşam benim önemli bir toplantım var o toplantıda da buna özellikle değineceğim. Bu sadece şu anki ödülde değil ki bundan önceki ödüllerde buna dikkat etmişlerdir. Türkiye’den kalkmışlardır teröriste ödül vermişlerdir.”

(Bir gün size Nobel verilmek istenirse ne yaparsınız?) “Almam.”

“Sevgili gençler öncelikle şunu bilmeniz lazım şu an itibariyle 110 bin Suriyeliye biz vatandaşlık verdik.”

“Bay Kemal bundan rahatsız olur. Biz iktidar olursak bunları Suriye’ye göndereceğiz diyor. Bizim bombalara göndermeye niyetimiz yok. Şu an itibariyle kendi evlerine, topraklarına dönmek isteyen gönüllülük esasına dayalı olarak dönecekler. Güvenli bölge tezimiz tutarsa, plan projemiz hazır, ben bunları uluslararası camiada görüşüyorum, bunu yaparlarsa beraberce Tel Abyat’tan Irak sınırına kadar olan bölgede bu projeleri hayata geçireceğiz. Bir milyona yakın insanı oraya yerleştirebiliriz. Bu insanlar buralarda kalabilir, asla cebri bir şey söz konusu değil. Diğerleri için ise aynı şekilde ülkemizde vatandaşlığı varsa çalışanlar olacak. Bunlardan da aynı şekilde istifade etmiş olacağız.  Kötü propaganda var. Bunlar geri gönderilmeyecek diyorlar, biz gönüllülük esasına dayanarak geri göndermekten yanayız. “

(Sizce BM reform edilerek hürriyete kavuşabilir mi? Yoksa uluslararası başka bir yapı mı gerekir?) “BM birinci dünya savaşı sonrası şartlarda teşekkül etmiş bir yapı. O günden bugüne çok şeyler değişti. O günün şartlarıyla dünyayı değerlendiremeyiz. Dikkat edilirse daimi üyeler arasında 5 ülke, İngiltere, Fransa bir kenara, Rusya’yı da Avrupa ülkesi sayabiliriz, bir tarafta Amerika var. Bunların içinde Müslüman bir ülke yok. Dini anlamda bir kopuş söz konusu. Kıtalara bakınca da her kıtanın temsil edildiğini söylemek mümkün değil. Bizim söylediğimiz bu 15 geçici üye olan ülkelerin hiçbirinin anlamı yok.  Biri hayır diyorsa oradan karar çıkmaz. Bu adalet mi! Dünya beşten büyüktür. “

“20 tane daimi üye olabilir. 10 tanesi bir ikinci yılda değişime tabi olur. Bu değişimle birlikte bu ülkelerin her biri de daimi ülke olma şansını yakalar. 198 ülke de bu şekilde daimi üye olma şansını yakalayınca dünya şunu konuşacaktır, benim de temsil yetkim var. Bir geçici üye olabilmek için yapılan lobi faaliyetler akla hayale gelmez. Almanya şimdi diyor ki ben 5+1, Japonya da, Hindistan da, ben de istiyorum. Bırakın bunları 198 ülkelerin tamamı daimi üye olsun. böylece tüm bu ülkeler daimi ülke olma şansını yakalasın, 5 ülkenin hegemonyası altında ezilmesin.”

(Karar alma süreçleriniz hepimiz adına çok önemli. Bir konu ile alakalı karar alıyorken nasıl bir süreç takip ediyorsunuz?) “Şu anda çok açık net bir defa karar alma sürecim kesinlikle tamamiyle istişare kaynaklıdır. Bu istişarede iki ayak vardır. Biri partimin kabinesidir, bir diğeri de partimiz MYK’sıdır. Buralarda bu görüşmeleri yapar, adımı ona göre atarız. Bunun dışında yeni dönemde ofisler oluşturuldu. Oralarda görüşülmesi gerekenleri istişare ederler.”

(Bazen ani kararlar almak gerekiyor. Öyle durumlarda nasıl bir süreç gelişiyor?) Orada sizin o ana kadar birikimleriniz, doluluk oranı neyse zaten liderlik de budur. Orada lider olarak o adımı atarsınız. Zaten Davos denilen olay da böyle olmuştur.”

(Siyaset açısından elinizi açık ediyorsunuz, bundan hiç çekinmiyor musunuz?) “40 yıllık bir siyasi hayatımız var, tecrübelerimiz var. Bunlar bizim için bir birikim. Biz siyaset mektebinde 40 yılımızı geçirdik. Bizlere bu tür sorular geldiğinde cevap verme ehliyetini veriyor.”

(Pek çok ülke dolaştınız, sizi gerçekten en mutlu eden şey ne oldu?) “Öyle bir soru ki bu, her ülkenin kendine has birçok özellikleri var. Mesela öyle bir ülkeye gitmişsinizdir ki bu ülkeye 20 yıl önce gittiğinizde bu ülke farklıdır, 10 yıl sonra gelişmişliğiyle çok farklıdır. Belediye başkanıyken, Başbakanken, cumhurbaşkanıyken gittiğim ülkelere bakışım hep farklı olmuştur. O ülkelerden bize gelenler de aynı şekilde bakıyorlar. İstanbul’u tanıyamadım diyorlar. Kapadokya’ya gittim tanıyamadım diyorlar. Niye? Sürekli bir dönüşüm var. Bu ülkelerde değişim olmuyorsa zaten bu ülkeler yerinde sayıyor ve yok olmaya mahkûm. Mesela bugünkü Çin’i tanıyamazsınız. 20 yıl önceki haliyle değil. Amerika da öyle. Biz dikey mimariye karşıyız ama tehdidi de altındayız ama Manhattan’da dikey mimari hakim, hava sirkülasyonu yok. Bu değişi,m süreci içerisinde bu ülkelerdeki liderlerin geliş gidişlerine göre de çok şey değişiyor. Sosyal hayatta da insanlara bakışlarının çok değiştiğini görüyoruz. Almanya’da insan haklarında her şey çok huzurlu diyemem. Fransa’da diyemem. Buyurun sarı yeleklileri nereye yerleştireceksiniz? Baktım bir bayanı yerde sürüklüyorlar, nerede insan hakları? Aynı şey diğer Batı ülkelerinde. Ama lafı gelince kimseye bırakmıyorlar. Fransa’nın kara lekesi. Ama Türkiye’de Gezi olayı olunca yer yerinden oynadı biz böyle bir şey yapmadık kimseye. Fransa’daki polisin yaptığını bizim polisimiz yapsa kıyamet kopardı. “

(KYK borçlarının silinmesi gündemde mi?) “Bu şu anda gündemimizde. Değerlendirmesini bütçe müzakerelerinden sonra masaya yatıracağız. Öğrencilerimizin lehine olacak bir adımı da atacağız. Kredi konusundaki derdimiz, istiyoruz ki bursu her müracaat eden alıyor. Kredi farklı. Krediyi her müracaat eden alıyor ama geri ödemek üzere alıyor. Şimdi bu atılacak adımda bütün borçlu olanların beklentiniz biliyorum, tamamıyla borçların silinmesi süreci olacaktır. O zaman farklı bir beklenti oluşacaktır. O zaman ya kredi olayı kalkacaktır, onun çalışmasını değerlendirmelerini yapıp adımımızı da ona göre İnşallah atacağız.”

(20 yıl sonra nasıl bir dünya, nasıl bir Türkiye?) Öncelikle hedefimiz inşallah ülkemizi dünyada ilk 10’un içerisinde görmektir. Bu bizim belirlenmiş olan hedefimizdi. Bu hedefe doğru yürüyoruz. Diğer soru ise bizim için o da çok çok anlamlı. Bizim ömrümüz yeter yetmez ama bir 2023 hedefimiz var malum. Sonra bizim bir 2071 hedefimiz var, bunlara yürürken gelecek kuşaklar bizim özellikle dünyada Türkiye’nin belirleyici bir güç olma konusunda aldığı mesafeyi yaşayacaktır. Nasıl bir dünya? Zulmün değil barışın egemen olduğu bir dünya her zaman hayalimizdir. Bunu başarmamız lazım. Birçok ülkede emperyalizmin hâkim ruhunu görüyoruz, bundan kurtulmamız lazım. Afrika’ya bakınca kişi başına milli gelirin nerelerde olduğunu görüyoruz. 20 yıl önceki Türkiye’nin durumu onlarda yok. Biz şuanda uluslararası donörler camiasında en az gelişmiş ülkelere destek veren ülke Türkiye’dir, bir numarayız. Bizden milli gelir itibariyle çok çok üstte olan hiçbir ülke bunu yapmıyor.”

Ayrıntılar geliyor…

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.