enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9924
EURO
37,8627
ALTIN
2.822,34
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
27°C
Bursa
27°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
26°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Çok Bulutlu
24°C

Enflasyonu var çok tatlı binası var çok katlı

Enflasyonu var çok tatlı binası var çok katlı
REKLAM ALANI
09.07.2024 05:50
7
A+
A-
Okuma Süresi: 3 dakika

Türkiye İstatistik Kurumumunun (TÜİK) Gizlediği Enflasyonun Vahşi Yüzü

Mahkeme kararını görmezden gelmeye devam eden Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyonu ölçtüğü madde fiyatlarını halktan gizleyerek halkın yaşadığı gerçek fiyatların çok altında fiyatlar kullanıyor.

Gazeteci Alaattin Aktaş’ın TÜİK’in kendi verilerini kullanarak yaptığı araştırma, TÜİK’in yıllardır enflasyon hesabında kullandığı madde fiyatlarının piyasa fiyatlarına bile yaklaşmadığını ortaya koydu. Bugün özel doktor muayenesinin 4 bin liradan başladığı bir ortamda TÜİK, muayene ücretini sadece 34 TL olarak hesaplıyor. 300 liraya yükselen pide, TÜİK’in enflasyon sepetinde 98 liradan yer alıyor. 10 bin liraya kiralık ev bulabilenler sırada beklerken, TÜİK 5 bin 845 liraya kiralık ev bulunabileceğini iddia ediyor.

TÜİK’in enflasyon sepetinde makarnanın kilogramı 29 lira, dana eti 433 lira, kuzu eti 518 lira, tavuk eti 101 TL olarak hesaplanıyor, ancak bu fiyatlar piyasa gerçekleriyle örtüşmüyor.

Fiyat artışlarını hesaplama yönteminde fiyat artışının yanı sıra fiyat da önem teşkil etmektedir. TÜİK’in fiyatların piyasa fiyatlarının çok altında kalması, enflasyon hesaplamalarının da son derece hatalı olmasına yol açmaktadır.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) gibi diğer kurumlar tarafından hesaplanan enflasyon rakamları da TÜİK’in açıkladığı rakamlarla giderek ayrışıyor. En son haziran ayında TÜİK, aylık enflasyonunu yüzde 1.64, yıllık enflasyonu yüzde 71.6 olarak hesapladı. Ancak ENAG, aylık enflasyonu yüzde 4.27, yıllık enflasyonu yüzde 113.1 olarak açıkladı. İTO da aynı verileri sırasıyla yüzde 3.42 ve yüzde 82.14 olarak hesapladı.

DİSK’in, enflasyon hesabında kullandığı fiyatları gizleyen TÜİK’e karşı açtığı dava sonucunda, mahkeme TÜİK’i davayı kazanmasına rağmen TÜİK mahkeme kararına uymayarak kendi hesaplamalarına uygun enflasyon rakamları açıklamayı sürdürdü.

Gizli Fiyatlar, Hesaplanan Enflasyon

Gazeteci Alaattin Aktaş, TÜİK’in resmi sitesinde madde fiyatlarının yıllardır yer almadığını, ancak TÜİK’in kendi verileri kullanılarak birçok maddenin hangi fiyattan hesaba dahil edildiğinin hesaplanabildiğini belirtti. Aktaş, “Örneğin TÜİK’e göre 2022 Nisan ayında muayene ücreti 28 liraymış. O günden bu yana muayene ücreti nasıl olduysa sadece yüzde 19 artmış. Dolayısıyla bu hesap üzerinden TÜİK’in bugün doktor muayene ücretini 34 lira olarak dikkate aldığını, hesaplamasını bu fiyata göre yaptığını anlıyoruz” dedi.

TÜİK Başkanı: “Ortalama Fiyatlar”

TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya, 34 liralık muayene ücretiyle ilgili olarak, “Çok sayıda muayene ücreti var. Özel de var, kamu da var. Toplumun büyük bölümü devlet hastanesinde muayene oluyor. Biz ortalama fiyatları alıyoruz” dedi. Çetinkaya, 2.5 liralık yumurta fiyatı için “30’lu yumurta tüketimi yüzde 90’ın üzerinde ve ortalama fiyatı 2.7 TL. Gezen tavuk yumurtanın fiyatı 5 TL. Ancak benim de kullandığım gezen tavuk yumurtası tüketimi yüzde 10’ların altında. Haliyle ortalamasının 2.5 lira olması normal” dedi.

CHP’den Tepki: “Aklımızla Alay Ediyorlar”

CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, TÜİK binasının önüne giderek ortaya çıkan tabloyu kınadı. Demir, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun enflasyonu hesaplamak için baz aldığı fiyat listesini görünce şok geçirdim. Bu kadar da olmaz artık. Bu fiyat tablosuna göre, uzman doktor muayene ücreti 34 TL, fakat eczaneye gidip bir kutu Aspirin almak istediğinizde fiyatı 81 TL. Makyajlı enflasyon rakamlarına bakınca aklımızla resmen alay ediyorlar” dedi.

Ekonomistler: “Enflasyonu Düşürmeyin”

Ekonomist Doç. Dr. Oğuz Demir, “Asıl görevi halkın refahını düşünmek olan ekonomi yönetimi yine enflasyonu TÜİK eliyle düşürmekten vazgeçmeli” değerlendirmesini yaptı. Şeffaf olmayan yaklaşım nedeniyle verilere güvensizliğin “norm” haline geldiğini vurgulayan Demir, “AKP’nin yıllarca devam eden başarısız ekonomi deneylerinin bedelini zaten eriyen ücretlerle ödüyoruz. Verileri sağlıklı hale getirmedikleri sürece de ödetmeye devam edecekler” açıklamasını yaptı.

TÜİK Eski Başkanı: “İnanılırlık Yitirildi”

TÜİK eski Başkanı Birol Aydemir, TÜİK’in bir taraftan madde fiyatlarını halktan gizleyerek diğer taraftan fiyat derlemelerinde çifte yöntemler uygulayarak inanılırlığını tümden yitirdiğini, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bu verilerle inandırıcı olma ihtimalinin kalmadığını söyledi. TÜİK’in enflasyonu düşük hesaplayarak 85 milyonun hakkını yediğini, buna göz yuman siyasilerin de kul hakkına girdiğini ifade eden Aydemir, “Verileri yanlış açıklayan bürokratlarla buna göz yuman siyasilerin soruşturma geçirip cezalandırılması gerekir. Açıkça işlenen bu suçun 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası var” dedi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.