enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9894
EURO
37,8372
ALTIN
2.820,49
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
27°C
Bursa
27°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
26°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Çok Bulutlu
24°C

Enflasyona da tarlaya da yaz gelmedi

Enflasyona da tarlaya da yaz gelmedi
REKLAM ALANI
12.08.2024 06:16
9
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakika

Sonbahar Gelişiyle Sebze Meyve Fiyatlarında Düşüş Bekleniyor

Son beş yıldır artış gösteren enflasyonu tetikleyen sebze ve meyvelerin son iki ayda yüksek üretim maliyetleri nedeniyle tarlada, yüksek satış fiyatlarıyla tezgahta zam şampiyonu arasında yer aldığı bildirildi. Geçmişte sebze fiyatlarının hasatta seralardan tarlalara geçiş yapılan yaz aylarında düştüğü ancak bu yıl temmuz ayında yüzde 7,07’lik aylık artışla sebzelerin en çok zamlanan ilk 10 ürün arasında yer aldığı belirtildi.

Haziran ayında yüzde 8,47’lik artış kaydeden meyvelerin de o dönemde en çok zamlanan ilk 10 ürün arasında olduğu kaydedildi. Üretim tarafında soğanın tarlalarda kaldığı, karpuzun ise nakliye ücretlerinin bile karşılanamadığına dikkat çeken yetkililer, enflasyonda negatif etkinin ağustos itibarıyla görüleceğini ancak çiftçilerin bu fiyatlar nedeniyle perişan olmaya devam ettiğini vurguladı.

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, ağustos ayı itibarıyla birçok ürünün fiyatının çok düşük olduğunu belirtti: “Patates, soğan, karpuz gibi ürünler hem üreticiyi hem de tüketiciyi perişan etti. Marketlerde kilogram fiyatları 9-15 TL arasında değişiyor. 20 TL’nin altına ne var artık memlekette?” dedi.

Tavşan, temmuz ortasından itibaren fiyatların düşmeye başladığını, ağustos ve eylül enflasyonuna sebze meyvenin negatif bir etki yaratacağını kaydetti. Gelecek 2-3 ayda fiyatlar ve ürün bolluğu açısından bir nebze şanslı olunacağını belirten Tavşan, şunları söyledi: “Ekim kasımdan itibaren kışlık ürünler ve seralara dönünce şartlar nedeniyle fiyatlar yüksek olabilir. Biraz da üreticinin mağduriyetine değinmek lazım. Kuru soğanı tarlada bırakan var. Karpuz satılmıyor, nakliye ücreti bile alınamıyor. Meyvelerden şu anda üzüm para eder gibi. Hallerde 35-40 TL’ye satılabiliyor. Fiyatlar bu kadar düşebiliyor artık.”

Tavşan ayrıca tüketicinin alım gücünün düşük olduğunu ve bu maliyetlerle fiyatların yüksek olmadığını söyledi.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.