enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0440
EURO
37,8806
ALTIN
2.799,42
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
25°C
Bursa
25°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Hafif Yağmurlu
24°C
Cumartesi Yağmurlu
22°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

‘Enflasyon düşse bile vatandaşın alım gücü düşmeye devam edecek’

‘Enflasyon düşse bile vatandaşın alım gücü düşmeye devam edecek’
REKLAM ALANI
03.09.2024 10:52
6
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakika

Başlık: Ağustos Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı

Gövde:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos ayı enflasyon oranlarını açıkladı. Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi’nde (TÜFE) geçen yıla göre %51,97, bir önceki aya kıyasla ise %2,47 artış yaşandı.

Ekonomistler, enflasyonun Ağustos ayında aylık %2,64 ve yıllık %52,2 oranlarında gerçekleşmesini öngörmüştü. Ancak gerçekleşen oranlar beklentilerin altında kaldı.

TÜİK ayrıca Temmuz ayı enflasyonunu aylık %1,64 ve yıllık %61,78 olarak açıklamıştı. Ağustos ayında enflasyon, baz etkisiyle önemli ölçüde düşüş gösterdi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ağustos ayındaki aylık enflasyonu %1,73 ve yıllık enflasyonu %61,57 olarak hesapladı.

ENAG verileri ise Ağustos ayında enflasyonun aylık %3,47 ve yıllık %90,35 arttığını ortaya koydu.

Uzman Yorumları:

SÖZCÜ TV’de enflasyon verilerini değerlendiren Ekonomi ve Finans Danışmanı Emre Şirin, enflasyonun baz etkisiyle değil, gerçekten düşüş trendine girse bile vatandaşın alım gücünün düşmeye devam edeceğini belirtti. Şirin, bunun nedenini yanlış açıklanan enflasyon nedeniyle oluşan birikimli kayıplara bağladı.

TÜİK verilerine göre enflasyonun ana grupları arasında en yüksek artış %120,81 ile eğitimde gerçekleşti. Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, kırtasiye ürünlerine %10 KDV uygulandığını hatırlatırken Emre Şirin, “Zorunlu ihtiyaçlardaki KDV’yi sıfırlayın” çağrısında bulundu.

Bingöl, tüketim eğilimlerine bakıldığında, asgari ücret düzeyindeki gelirlerin büyük kısmının kiraya, gıda ve eğitim harcamalarına gittiğini vurguladı. Bingöl, hissedilen enflasyonun ölçülen enflasyondan çok daha yüksek olduğunu, çünkü dar gelirlilerin hem gelirlerinin artmadığını hem de ödedikleri vergilerin arttığını belirtti.

Bingöl ayrıca, 3 Kasım’da açıklanacak Ekim enflasyonu ile belli olacak yeniden değerleme oranının dikkatle takip edilmesi gerektiğini vurguladı. Bingöl, Üretici Fiyat Endeksi’nde (ÜFE) gelecek aylarda artışlar olsa bile 2025 yılındaki vergi, harç ve cezalarda yaklaşık %45 civarında bir artış olabileceği uyarısında bulundu.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.