enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Advert

En sağlıklı tatlı dondurma mı?

En sağlıklı tatlı dondurma mı?
08.07.2024 11:01
8
A+
A-

Sütlü Dondurma: Sağlıklı Bir İkramiye mi, Gizli Bir Tehlike mi?

Sütlü dondurmanın, kalsiyum açısından zengin bir besin seçeneği olarak görüldüğü bir gerçektir. 200 ml’lik bir porsiyon sütlü dondurma, kemik ve kas sağlığı için hayati önem taşıyan kalsiyumun büyük bir kısmını içerir.

Dahası, sütlü dondurmalar marka tercihlerine göre değişmekle birlikte, bazıları tek bir porsiyonda yaklaşık altı gram protein sunar. Bu miktar, bir yumurtanın protein içeriğine eşittir. Uzmanlar, dondurmadaki bu protein ve orta düzeydeki yağ bileşiminin, şekerin kana salınımını yavaşlattığını ve diyabetle ilişkili kan şekeri seviyelerinde ani artışları önlediğini belirtmektedir.

Ancak, dondurmanın şeker içeriği de göz ardı edilemez bir gerçektir. Tek bir porsiyon, tavsiye edilen günlük şeker alımının yaklaşık üçte ikisini içerir. Ayrıca çoğu insan, yalnızca bir porsiyonla yetinmez.

Beslenme uzmanı Shelley Balls, Yahoo Life’a verdiği demeçte, dondurmanın besin değeri düşük diğer tatlı seçeneklerine kıyasla daha iyi bir alternatif olduğunu belirtmiştir. Balls, 200 ml kadar bir porsiyon sütlü dondurmanın günlük kalsiyum ihtiyacının yaklaşık %12’sini karşıladığına dikkat çekmiştir.

Diğer bir beslenme uzmanı olan Stephanie Van’t Zelfden ise Yahoo Life’a yaptığı açıklamada, dondurmadaki orta düzeydeki yağ ve proteinin, onu diyabetli bireyler için uygun bir seçenek haline getirdiğini ifade etmiştir. Van’t Zelfden, bu bileşimin şekerin kana salınımını yavaşlattığını ve diyabetle ilişkili keskin kan şekeri artışlarını engellediğini vurgulamıştır.

Sütlü dondurma, kalsiyum, protein ve sağlıklı yağlar konusunda belirli faydalar sunsa da, yüksek şeker içeriği nedeniyle aşırı tüketilmesi önerilmemektedir. Sütlü dondurma, dengeli bir beslenme planının bir parçası olarak ölçülü bir şekilde tüketilebilirken, aşırı tüketimden kaçınılması ve daha sağlıklı tatlı alternatiflerinin tercih edilmesi önerilir.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.