enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9875
EURO
37,8340
ALTIN
2.821,35
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
27°C
Bursa
27°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
26°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Çok Bulutlu
24°C

Eminönü’nde tarihi caminin girişine kebapçı engeli

Eminönü’nde tarihi caminin girişine kebapçı engeli
REKLAM ALANI
18.07.2024 15:47
11
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakika

Eminönü’nde Mimar Sinan’ın eseri Rüstem Paşa Camii’nin çevresindeki görüntü kirliliği dikkat çekiyor.

1561 yılında yapılan eserin çevresindeki kebapçı, balıkçı ve börekçiye ait tenteler ve eşyalar, yapının görünümünü kısıtlıyor.

LED tabelalar ve restoranlara ait yapılar, tarihi dokuya uyumsuzluk yaratıyor ve vatandaşların tepkisine sebep oluyor.

Yapının Eminönü’nün en işlek caddelerinden Ragıp Gümüşpala Caddesi’ne yakın bir konumda bulunan girişi, bir kebap dükkanının sandalye, tabela ve tentesiyle kapatılmış.

Kebapçıya ait baca, sıvayla kaplanarak camiye entegre edilmiş.

Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, sokakta motosikletlilerin de park etmesi nedeniyle turistik anlamda değer kaybı yaşandığını belirtiyor.

Rüstem Paşa’nın Osmanlı tarihindeki yerine değinen Yavaşçay, “Rüstem Paşa, devşirme bir Hırvat asıllıdır. Enderun’da eğitim alıp çeşitli kademelerde yükseldikten sonra sadrazam olmuştur. Kanuni Sultan Süleyman’ın eşi Hürrem Sultan’dan doğma Mihrimah Sultan’ın eşidir. En uzun süre sadrazamlık makamında kalmıştır. Ölümünden sonra Mihrimah Sultan tarafından Rüstem Paşa Camii yaptırılmıştır. Mezarı Şehzade Camii bahçesindedir” diyor.

Yavaşçay, caminin tabelalarla dolu olduğunu ve bu konuda belediyenin çalışma yapması gerektiğini vurguluyor.

Camide kullanılan İznik çinileri, Kütahya’daki atölyelerden de getirilmiştir. İç kapının yanındaki Kabe tasvirli özel çinin kırılmaz bir camla koruma altına alınması gerektiğini belirtiyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.