enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4837
EURO
36,4414
ALTIN
2.956,37
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
7°C
Pazar Çok Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Ekonomiye güven 7 ayın dibinde

Ekonomiye güven 7 ayın dibinde
27.06.2024 10:05
16
A+
A-

TÜİK’ten Haziran Ayı Ekonomik Güven Endeksi Verileri Yayınlandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılının Haziran ayı Ekonomik Güven Endeksi verilerini açıkladı. Yayınlanan verilere göre, Ekonomik Güven Endeksi mayıs ayında 98,2 iken, haziran ayında yüzde 2,5 oranında düşüş göstererek 95,8 seviyesine geriledi.

Bir önceki aya kıyasla haziran ayında tüketici güven endeksi yüzde 2,7 oranında azalarak 78,3 değerine geriledi. Reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi yüzde 1,9 düşüşle 100,5 seviyesine geldi. Hizmet sektörü güven endeksi yüzde 1,5 oranında azalarak 115,4 değerini aldı. Perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 2,6 düşüşle 108,8 seviyesine geriledi. İnşaat sektörü güven endeksi ise yüzde 0,5 hafif bir azalma göstererek 87,9 seviyesinde kaldı.

TÜİK verileri, Haziran ayında Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesinin Mayıs ayına kıyasla zayıfladığını gösteriyor. Ekonomik faaliyetlerdeki belirsizlikler ve yüksek enflasyon, tüketicilerin ve işletmelerin ekonomik gelecekleri hakkındaki olumlu görüşlerini olumsuz etkilemiş görünüyor.

Tüketiciler, artan yaşam maliyetleri ve ekonomik görünüm hakkındaki endişeler nedeniyle harcamalarını kısıtlama eğilimindeler. Reel kesim ise yüksek girdi maliyetleri ve zayıf talep nedeniyle zorluklarla karşı karşıya. Hizmet sektörü de benzer şekilde, talepteki yavaşlamadan etkileniyor.

Perakende ticaret sektörü, artan rekabet ve zayıf tüketici harcamaları nedeniyle satışlarının azaldığını bildiriyor. İnşaat sektörü ise yüksek inşaat maliyetleri ve konut satışlarındaki düşüşten dolayı zor durumda.

Ekonomik Güven Endeksi’ndeki düşüş, Türkiye ekonomisinin önümüzdeki aylarda da zorluklarla karşılaşabileceğini gösteriyor. Hükümetin ve Merkez Bankası’nın, ekonomik faaliyetleri desteklemek ve güven seviyesini artırmak için önlem alması gerekiyor.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.