enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9849
EURO
37,8698
ALTIN
2.822,88
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
27°C
Bursa
27°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
26°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Çok Bulutlu
24°C

Ekonomik belirsizlik faiz iyimserliğini gölgeledi

Ekonomik belirsizlik faiz iyimserliğini gölgeledi
REKLAM ALANI
26.08.2024 16:20
5
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

Küreselden Yerel Boyuta Para Politikası Dönüşümü

Küresel ekonomik büyümenin yavaşlaması ve işgücü piyasalarındaki riskler, merkez bankalarını faiz indirimlerini göz önünde bulundurmaya itiyor. Bu değişim, büyük merkez bankalarının uzun süredir faiz artırdığı bir dönemde dikkat çekiyor.

ABD ve Avrupa’da Odak Enflasyondan İş Gücüne Kayıyor

ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilileri, yüksek enflasyondan zayıflayan işgücü piyasalarına odaklanıyor. Japonya Merkez Bankası (BOJ) ise fiyat istikrarını sürdürme konusundaki kararlılığını yineliyor.

Küresel Ekonomi İçin Çalkantılı Zamanlar

Çin ekonomisindeki zayıflık, merkez bankaları arasındaki para politikası ayrışmasında önemli bir rol oynuyor. Bu, küresel ekonomi ve mali piyasalar için çalkantılı zamanlara işaret ediyor.

Küresel Olumsuzluk Endişeleri

Son ABD istihdam verileri, resesyon kaygılarını artırdı. BOJ’un faiz artırımıyla tetiklenen piyasa bozulması, Jackson Hole ekonomi sempozyumunda endişe yarattı.

IMF’nin Görüşü

Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonominin önümüzdeki yıllarda ölçülü bir büyüme kaydedeceğini tahmin ediyor. Ancak bu tahmin, ABD’de yumuşak iniş, Avrupa’da ekonomik büyümenin hızlanması ve Çin’in durgunluktan çıkması gibi çeşitli faktörlere bağlı.

Başlıca Merkez Bankaları Faiz İndirim Yönünde

Başlıca merkez bankaları faiz indirim eğiliminde. Ancak bu adımların kısıtlayıcı politikanın “normalleşmesi” mi yoksa büyümenin daha da sekteye uğramasını önlemek için mi atıldığı henüz belli değil.

Piyasa Dalgalanması Riski

Bu belirsizlik, küresel borsaları ve para birimlerini piyasadaki dalgalanmalara karşı hassas hale getirebilir.

Enflasyonla Mücadeleden Para Politikası Gevşemesine

Merkez bankaları enflasyonu kontrol altına almak için para politikalarını sıkılaştırdıktan sonra, şimdi enflasyonun azalmasıyla parasal gevşeme döngüsüne giriyorlar.

Büyüme Riskleri

Fed Başkanı Jerome Powell, yakın zamanda faiz indirimlerine destek verdi ve işgücü piyasasında daha fazla daralmanın beklenmediğini söyledi. ECB yetkilileri de büyüme tahminlerindeki zayıflama nedeniyle Eylül’de faiz indirimi yapmayı düşünüyor.

Euro Bölgesinde Büyüme Kaygıları

Euro bölgesi ekonomisi, Almanya’daki daralma, imalat sektöründeki resesyon ve zayıf dış talep nedeniyle yavaşladı.

Japonya’da Faiz Artışı Kararı Tartışılıyor

BOJ, enflasyonun yavaşlaması nedeniyle faiz artırma kararını yeniden gözden geçiriyor. Ancak iç talep zayıflığı, faiz artışları için pek bir neden olmadığını gösteriyor.

Çin’deki Durgunluğun Etkileri

Çin ekonomisindeki durgunluk, küresel ekonomik büyümeyi de etkiliyor. IMF, Çin’e yönelik büyüme tahminlerini düşürebilir.

İmalata Yansımaları

ABD ve Çin’deki büyümenin yavaşlaması, küresel imalat sektörünü olumsuz etkileyebilir.

Gelişmekte Olan Ülkeler İçin Karışık Sonuçlar

Çin ekonomisindeki yavaşlama, gelişmekte olan zengin kaynak ülkeler için hem metal ve gıda ihracatını azaltabilir hem de daha ucuz ithalat yoluyla enflasyonist baskıyı hafifletebilir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.