enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5176
EURO
36,4214
ALTIN
2.963,66
BIST
9.142,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
6°C
Pazar Çok Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Ekmeğin neden bozulduğu Osmangazi’de konuşuldu

Ekmeğin neden bozulduğu Osmangazi’de konuşuldu
05.10.2024 20:05 | Son Güncellenme: 05.10.2024 20:10
63
A+
A-

Ekmeğin neden bozulduğu Osmangazi’de konuşuldu Osmangazi’de, ekmeğin bozulma nedenleri üzerine önemli bir toplantı gerçekleştirildi. Osmangazi Belediyesi’nin düzenlediği Medya Buluşması söyleşisinde, gazeteci-yazarlar Deniz Zeyrek ve Çiğdem Toker, “Ekmekler Neden Bozuldu” konusunu ele aldı.

Ekmeğin neden bozulduğu Osmangazi’de konuşuldu

Ekmeğin neden bozulduğu Osmangazi’de konuşuldu

Ekmeğin neden bozulduğu Osmangazi’de konuşuldu

Ekmeğin neden bozulduğu Osmangazi’de konuşuldu Hasan Ali Yücel Dünya Klasikleri Kütüphanesi’nde düzenlenen söyleşiye, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, Belediye Başkan Yardımcısı Mutlu Esendemir, belediye meclis üyeleri ve Bursa basınının temsilcileri katıldı.

Ekmeğin neden bozulduğu Osmangazi’de konuşuldu

Bursa’nın deneyimli gazetecilerinden Aysın Komitgan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide, gazeteci-yazar Orhan Akbal’ın “Önce ekmekler bozuldu, sonra her şey” sözü üzerine konuşan Deniz Zeyrek ve Çiğdem Toker, adalet sisteminin bozulmasının toplumsal çöküşe nasıl etki ettiğine vurgu yaptılar.

“Paranın kölesi olanların mayası bozuldu”

Ekmeğin özünü mayanın oluşturduğunu belirten Aysın Komitgan, insanın da bir mayası olduğunu vurgulayarak, Türk halkında son dönemde ahlaki bir maya bozulması yaşanıp yaşanmadığını konuklara sordu. Deniz Zeyrek, bu soruya cevaben, “Önce ekmekler bozuldu, sonra her şey” sözünün değişimin kötü olduğu algısını yarattığını, ancak her değişimin olumsuz olmadığını ifade etti. Zeyrek, önemli olanın değişimi olumlu bir şekilde gerçekleştirmek olduğunu vurgulayarak, “Ülkemizin ve insanımızın mayası bozulmadı, paranın kölesi olan insanların mayası bozuldu. Bu kişiler, mayayı da ekmeği de bozmaktan çekinmiyorlar. Ancak, milletimizin ana omurgası yani mayası sağlam. Bunu en iyi şekilde Cumhuriyet’in 100. Yıl kutlamalarında gördük. 29 Ekim 2023’te 2 milyon 900 bin kişi Anıtkabir’e akın etti. Tüm devlet imkanlarına rağmen, halkımızın yarısı Cumhuriyet’e sahip çıktığını ve dimdik ayakta olduğunu gösterdi” dedi.

“Bizi sağlam tutan maya Cumhuriyet”

Türkiye’de siyasi bir değişime ihtiyaç olduğunu vurgulayan Deniz Zeyrek, “Kararlı, demokrasiye, hukuk devletine ve kurallara bağlı bir iktidara ihtiyaç var. Hangi parti olursa olsun, gelecek iktidarın bu çürüme ve bozulmayı durdurması gerekiyor. Aksi takdirde asıl mayamız o zaman bozulacak. O zaman ahlaksızlaşacak ve yolsuzlukla çürüyeceğiz. Maya bir kez çürüdüğünde ise toparlama şansı kalmaz. O aşamaya gelirsek, ne vatanımız ne de halkımız kalır. Ancak ben geleceğe dair umutluyum. Mayamızın bozulmadığına inanıyorum. Bizi güçlü tutan mayanın Cumhuriyet olduğunu düşünüyorum. Bu mayayı çalanlar ise başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarıdır” ifadelerini kullandı.

“Yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklar zirve yaptı”

Çiğdem Toker, ekmeğin bozulmasını hem mecazi hem de gerçek anlamda ele alarak, “Gerçek anlamda baktığımızda, çocukluğumuzdaki ekmekler daha doyurucuydu. Bu kadar beyaz değillerdi, gramajları daha yüksekti ve bu kadar rafine edilmemişlerdi. Ekmeğin son 20 yılda geçirdiği süreç bile bize birçok şeyi anlatıyor. Geçim meselesi olarak ele aldığımızda ise, bu tamamen farklı bir konu. Hem işsizlik, hem mesleksizlik, hem de ekonomik sıkıntılarla ilişkilendiriliyor. Türkiye’de her zaman geçim zorlukları oldu, fakat son yıllarda yaşanan yoksulluk seviyesini ben daha önce görmedim. Sadece ekonomik olarak değil, insanların hak ettikleri haklar konusunda da ciddi bir yoksulluk yaşıyoruz. Yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklar son dönemde zirve yaptı. Bu sorunları, iktidarın tercihleri yüzünden yaşıyoruz. İnsanlar sadece insan oldukları ve bir devlete vatandaşlık bağıyla bağlı oldukları için birçok hakka sahip olmalı. Ancak bu haklar bugün neredeyse yok oldu. Bizim yeniden vatandaşlığın ne anlama geldiğini hatırlamaya ve hatırlatmaya ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

“Adalet bozulunca da her şey bozuluyor”

Deniz Zeyrek, Türkiye’de son dönemde artan şiddet olaylarının, insanların ekmeğe ulaşamaması ya da yaşanan ekonomik sıkıntılarla bağlantısı olup olmadığını değerlendirerek, “Ülkemizde geçmişte de şiddet olayları yaşandı. Vahşice katledilen insanlar oldu ve bu vahşet, bazı kesimler tarafından kuşaktan kuşağa taşınıyor. Bu tür olaylar, yoksulluk ve çaresizlik arttığında daha da çoğalıyor. Adaletteki çürüme de şiddet ve vahşet olaylarını tetikliyor. Geçtiğimiz günlerde sokak ortasında bir kadına tecavüz etmeye çalışan iki kişinin serbest kaldığını gördük. Ancak, fikirlerinden dolayı insanlar yıllardır hapiste tutuluyor. Ömür boyu toplumdan uzak olması gereken insanlar serbestçe dolaşıyor. Yoksulluk arttığında ahlaki bir çürüme başlar, ama çürüme devlet düzeyinde başladığında işler tamamen kontrolden çıkar. Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri iyi yönetilememektir. Bu olayların temelinde de bu yatıyor. Adalet bozulduğunda her şey bozuluyor” dedi.

“Sosyal medya mahkemeleri ile adalet sağlanıyor”

Moderatör Aysın Komitgan’ın Türkiye’de son dönemde ortaya çıkan “sosyal medya adaleti” konusundaki sorusunu yanıtlayan Çiğdem Toker, “Ülkemizde ciddi bir cezasızlık uygulaması var. Bunun birçok nedeni bulunuyor. İçimizi soğutmayan kararlar alındı ve bu durum toplumda büyük bir öfke yarattı. Kadına bakış açısı da burada önemli bir rol oynuyor. Sosyal medya mahkemeleri diye bir kavram oluştu. Suç işlediği açık olan, ancak ceza almayan kişilerin, sosyal medyada olayın yayılmasının ardından yeniden yargılanması ve ceza alması oldukça garip bir durum. Hukuk devletinde yargının bu şekilde işlememesi gerekiyor, ancak maalesef ülkemizde bu süreç böyle işliyor. Özellikle kadına ve çocuğa yönelik suçlarda, zanlıların serbest bırakılmasının ardından olayın sosyal medyada yayılması ve kamuoyu tepkisiyle zanlıların tekrar yargılanması sıkça yaşanıyor” dedi.

Konuşmaların ardından, gazeteci-yazarlar Deniz Zeyrek ve Çiğdem Toker, programa katılan konukların ve meslektaşlarının sorularını yanıtladı. Söyleşi sonunda Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Deniz Zeyrek, Çiğdem Toker ve moderatör Aysın Komitgan’a teşekkür plaketi takdim etti.

 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.