Sağlıklı bir yaşamı benimseyen kişilerin en merak ettiği konulardan birisi de egzersizler sabah yoksa akşam mı yapılmalı mı? İşte konuya ilişkin merak edilenler…
Sabah mı yoksa akşam mı egzersiz yapmayı tercih edersiniz? Son bir araştırma, sabah egzersizi yapanların genellikle akşam egzersizi yapanlara göre daha fazla yağ kaybetme eğiliminde olduğunu gösteriyor. Ayrıca, eğer diyabet sorununuz varsa, antrenmanlarınızı akşam saatlerine kaydırmanın kan şekerini daha iyi kontrol etmeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Peki, hangisi sizin için daha iyisi? Bu sorunun yanıtını arayan yeni bir araştırma, sabah ve akşam egzersizlerinin faydalarını karşılaştırdı.
Araştırma oldukça dikkat çekiciydi çünkü fareler üzerinde yapıldı. Weizmann Bilim Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen deneyde, fareler, insanların koşu bandında koştuğu gibi egzersiz yapabildiği özel tekerlekler kullanarak egzersiz yaptılar. Bu, egzersiz yaptığınız zamanın yağ yakma hızını ve kilo kaybını etkileyebileceğini gösteriyor mu?
Peki, tip 2 diyabet hastaları için durum nasıl? Egzersiz yaptığınız zaman, kan şekeri kontrolünüzü etkileyebilir mi? 2020 yılında Texas Üniversitesi tarafından yürütülen başka bir çalışma, bu hastalık riski taşıyan erkekleri inceledi. Bu erkekler zaten insülin duyarlılığı sorunu yaşıyorlardı ve araştırmacılar, egzersizin bu durumu ve kan şekerini nasıl etkileyebileceğini görmek istediler. Bu çalışma, 2019’daki araştırmanın sonuçlarına benzer sonuçlar verdi. Tek önemli fark, insülin duyarlılığı olan katılımcıların egzersiz sonrası kan şekeri seviyelerinde ani yükselmeler yaşadığıydı. Akşam egzersizi tercih eden katılımcılar ise daha iyi kan şekeri kontrolüne sahipti.
Bu araştırmalar, egzersizin zamanlamasının kilo kaybı ve kan şekeri kontrolü üzerindeki etkilerini göstermek açısından önemli bilgiler sunsa da, moleküler düzeyde sirkadiyen ritimlerin nasıl çalıştığını derinlemesine inceleme eksikliği nedeniyle bazı tutarsızlıklar bulunmaktadır. İlk fare deneyinde, araştırmacılar sadece tek bir dokuya odaklanmışlardır, bu da kaslar gibi. Ancak bazı bilim insanları, fiziksel aktivitenin sirkadiyen ritimleri, metabolizmayı ve kronobiyolojiyi nasıl etkilediğini ölçen daha kapsamlı çalışmaların gerekliliğine inanıyorlar. Bu çalışmalar, bir kişinin antrenman zamanlamasının, hücrelerin ve organların nasıl etkileşimde bulunduğuna dair daha ayrıntılı bir anlayış sağlayabilir.