enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9894
EURO
37,8372
ALTIN
2.820,49
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
27°C
Bursa
27°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
26°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Çok Bulutlu
24°C

Düşündüğünüz kadar güvenli değil! Hamilelik oranı şaşırttı

Düşündüğünüz kadar güvenli değil! Hamilelik oranı şaşırttı
REKLAM ALANI
05.09.2024 00:13
47
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

Tüp Bağlama Riskleri: Düşündüğünüz Kadar Etkili Değil

Kaliforniya Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, tüp bağlama işlemi sonrasında %5’ten fazla kişi istemeden hamile kalabiliyor. Bu oran, rahim içi cihaz (RİA) veya doğum kontrol implantının %99’dan fazla etkinliğine kıyasla oldukça yüksek.

Araştırmacılar, tüp bağlama gibi kalıcı doğum kontrol yöntemlerinin etkinliğini dikkatlice değerlendirmenin önemine dikkat çekiyor. Çünkü bu prosedürlerden sonra hamilelik, düşük yapma riski yüksek olan ve annenin sağlığını tehdit edebilen dış gebeliğe neden olabiliyor.

Science Alert’e göre, “Bu araştırma, tüp bağlama ameliyatının artık hamileliği önlemenin en iyi yolu olmadığını gösteriyor.” Kaliforniya Üniversitesi San Francisco’dan (UCSF) genel dahiliyeci Eleanor Schwarz, “Doğum kontrol kol implantı veya RİA kullananlar, tüplerini bağlatanlara göre hamile kalma olasılığı daha düşük.” dedi.

En Yaygın Doğum Kontrol Yöntemlerinden Biri

Tüp bağlama, ABD’de en yaygın kalıcı doğum kontrol yöntemlerinden biridir. 30’lu yaşlarındaki kadınların %20’si, 40’lı yaşlarındaki kadınların ise neredeyse %40’ı bu prosedürü geçiriyor.

Hastalara genellikle ek bir doğum kontrol yöntemi kullanmalarına gerek olmadığı söyleniyor. Ancak, 2019’da fallop tüpleri çıkarılmış bir kadın hamile kaldı ve ameliyatın “elde edilebilecek %100’e en yakın” bir yöntem olarak tanıtıldığını belirtti.

Prosedüre Bağlı Olarak Etkinlik Değişebilir

Tüp bağlama işleminin etkinliği, yapılan prosedüre bağlı olarak değişebilir. Amerikan Obstetrisyen ve Jinekologlar Koleji (ACOG), kadın sterilizasyonu sonrası hamilelik oranının beş yıl içinde yaklaşık %1 olduğunu bildiriyor. Ancak bu rakam, 1978-1986 yılları arasında yapılan bir araştırmaya dayanıyor.

Yeni veriler, 2013-2015 yılları arasında tüplerini bağlatmış olan 4.000’den fazla Amerikalı kadından toplandı. Araştırmacılar, bu grubun %3’ünün prosedürden sonraki bir yıl içinde, %8,4’ünün ise on yıl içinde hamile kaldığını buldu.

Yeni Prosedürler Hakkında Yeterli Veri Yok

Tüp bağlama işleminde fallop tüplerine spiral yerleştirme yönteminin güvenliği sorgulandı ve en popüler cihaz 2020’de piyasadan çekildi. Günümüzde, tüplerin çıkarılması genellikle en etkili tüp bağlama yöntemi olarak kabul ediliyor, ancak bu yeni prosedürün başarısızlık oranı hakkında yeterli veri yok.

2005 ve 2008’de, tüpler çıkarıldıktan sonra iki kadın hamile kaldı. Bu vakalar, tüpün bir kalıntısının yerinde kalmasının hamilelik riskini artırabileceğini gösteriyor.

Schwarz, “Kalıcı doğum kontrolü seçerken, güvenlik, kullanım kolaylığı ve yöntemin ne kadar hızlı kullanılmaya başlanabileceği gibi faktörler göz önünde bulundurulur.” diyor. “Doğum kontrolü prosedürlerinin etkinliğinin düzenli olarak izlenmesi çok önemlidir.”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.