Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) lezzeti raf ömrü ve kalitesiyle yurtdışında büyük bir beğeniyle tüketilen, İngiliz Kraliyet ailesinin mutfağına kadar giren Bursa Siyah İnciri’ndeki son gelişmeleri değerlendirmek adına gerçekleştirdiği Çalıştayda incir üreticileri, ihracatçıları, akademisyenler, muhtarlar ve sektör temsilcilerini bir araya getirdi.
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Konferans Salonunda düzenlenen ve UYMSİB Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıya; Bursa Vali Yardımcısı Abidin Ünsal, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Aşkar, UİB Genel Sekreteri Mümin Karacakayalılar, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ümran Ertürk, Osmangazi İncir Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Osman Özkan, Alanar Meyve Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Taner, incir üreticileri, ihracatçıları, üretimin yapıldığı mahallelerin muhtarları, akademisyenler ve sektör temsilcileri katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Aşkar, “Bursa’da 40 kadar köyde yetiştirilen ve 1990 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescil edilmiş ve Türkiye meyve ihracatında önemli bir ihraç ürünü olan ‘Bursa Siyah İnciri’nin 2018 yılı itibariyle Türkiye geneli ihracatı 38,8 milyon dolar ve 17 bin 033 tondur. Birliğimizden ihracatı ise, 15 milyon dolar olup, Birliğimiz toplam ihracatı içinde yüzde 11’lik bir paya sahiptir. Bu denli önemli ürünümüzün yetiştiriciliğinde geçmişte karşılaşılan sorunların tekrarlanmaması ve gelecekte ortaya çıkabilecek sorunlara çözümler üretilebilmesi, yetiştiriciliğinin geliştirilmesi noktasında Çalıştayımızın faydalı olmasını temenni ediyor, katılımınız için teşekkür ediyorum” dedi.
Bursa ile özdeşleşecek…
Bursa’nın çok ciddi bir tarım potansiyeli barındırdığını söyleyen Bursa Vali Yardımcısı Abidin Ünsal da, Bursa Siyah İnciri’nin Bursa ile özdeşleşecek bir ürün olduğunu ifade ederek, düzenlenen Çalıştay’ın bu hedefe hizmet edeceğine inandığını dile getirdi.
“Bursa Siyah İnciri kentimize değer katıyor”
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Gökhan Kızılcı ile Bursa Tarım İl ve Orman Müdürü Hamit Aygül’ün de birer konuşma gerçekleştirdiği programda Bursa’nın çok verimli ve bereketli bir şehir olduğunun altını çizen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise şehrin tarım potansiyelini önemsediklerini dile getirdi. Aktaş, “Bursa, Türkiye’nin en önemli sanayi şehirlerinden bir tanesi ancak aynı zamanda da bir tarım şehri. Kentimize değer katan bir çok önemli tarım ürününe sahip olduğumuz düşünüyorum. Bursa Siyah İnciri de aynı şekilde. Bize düşen çiftçimizle, üreticimizle el ele vererek ürünlerimizin kalitesini yükseltmek, markalaştırmak ve daha fazla katma değer getirmesini sağlamak. Ürünlerimizi özellikle yurtdışında markalaştırmak için çeşitli fuarlara katılıyoruz. Önümüzdeki dönemde bu tarz fuarlara katılım sayısını artıracağız” şeklinde konuştu.
Programın açılış konuşmaları bölümünden sonra söz alan Alanar Meyve Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Taner ihracatçıların beklenti ve önerilerini dile getirirken Osmangazi İncir Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Osman Özkan da üreticilerin beklenti ve taleplerini anlattı.
Öte yandan UYMSİB Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan’ın moderatörlüğünü yaptığı panel kısmında; Prof. Dr. Mustafa Erkan, Dr. Birgül Ertan, Aytekin Belge, Prof. Dr. Ümran Ertürk, Dr. Serpil Erilmez, Dr. Dilek Poyraz, Dr. Mehmet Fatih Tolga, Dr. Özlem Doğan, Mesut Özen, Gürsel Çetin, Prof Dr.Rahmi Türk, Bursa Siyah İnciri’yle ilgili çeşitli sunum ve bilgileri katılımcılarla paylaştılar.