enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5176
EURO
36,4214
ALTIN
2.963,66
BIST
9.142,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
7°C
Pazar Çok Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Dünya dönüşürken Türkiye kömürden vazgeçmiyor

Dünya dönüşürken Türkiye kömürden vazgeçmiyor
28.10.2024 05:42
11
A+
A-

**Türkiye, Kömürden Elektrik Üretiminde Geri Kalıyor**

Enerji dönüşümünde Türkiye, diğer ülkelerden ayrılıyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyeleri arasında, kömürden elektrik üretiminde artış gösteren tek ülke Türkiye oldu. Ember’in raporuna göre, OECD bölgesinde kömürün payı 2007’ye kıyasla %52 azaldı. Güneş ve rüzgar enerjisi, bu düşüşün %87’sine denk geliyor.

**Türkiye’de Kömür Santralleri Rekor Kırıyor**

Türkiye’de elektrik üretiminin üçte birini karşılayan kömür santralleri, rekor kırmaya devam ediyor. İngiltere’nin geçtiğimiz ay kömürden tamamen vazgeçmesiyle, OECD ülkeleri arasında kömürden vazgeçenlerin sayısı 14’e yükseldi. Yirmi dört ülkeden 23’ünde ise kömürün payı daha düşük. Fransa’da kömürden elektrik üretimi %92, ABD’de %67, Almanya’da %56 azaldı. 38 üyeli OECD’de istisna Türkiye; kömürden elektrik üretimi %36 payla yeni bir rekor kırdı.

**Türkiye’nin Enerji Bağlılığı**

Kömürdeki üretimin yarısından fazlasının ithal kömüre dayanması, Türkiye’nin enerji faturasını yükseltiyor ve dışa bağımlılığını artırıyor. Türkiye ayrıca, kömürden çıkış için tarih belirlemeyen beş OECD ülkesinden biri. En geç tarih verenler Polonya (2049) ve Güney Kore (2050).

**Yeşil Dönüşüme Yatırım**

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2035’e kadar rüzgar ve güneşte 120 bin megavatlık kurulu güç hedeflendiğini açıkladı. Eylül itibarıyla bu güç 30 bin megavat. 2035 hedeflerine ulaşmak için 80 milyar dolarlık yatırım gerekiyor. Yeşil dönüşüm için ise 108 milyar dolarlık yatırım planlanıyor.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.