Enerji dönüşümünde Türkiye, diğer ülkelerden ayrılıyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyeleri arasında, kömürden elektrik üretiminde artış gösteren tek ülke Türkiye oldu. Ember’in raporuna göre, OECD bölgesinde kömürün payı 2007’ye kıyasla %52 azaldı. Güneş ve rüzgar enerjisi, bu düşüşün %87’sine denk geliyor.
Türkiye’de elektrik üretiminin üçte birini karşılayan kömür santralleri, rekor kırmaya devam ediyor. İngiltere’nin geçtiğimiz ay kömürden tamamen vazgeçmesiyle, OECD ülkeleri arasında kömürden vazgeçenlerin sayısı 14’e yükseldi. Yirmi dört ülkeden 23’ünde ise kömürün payı daha düşük. Fransa’da kömürden elektrik üretimi %92, ABD’de %67, Almanya’da %56 azaldı. 38 üyeli OECD’de istisna Türkiye; kömürden elektrik üretimi %36 payla yeni bir rekor kırdı.
Kömürdeki üretimin yarısından fazlasının ithal kömüre dayanması, Türkiye’nin enerji faturasını yükseltiyor ve dışa bağımlılığını artırıyor. Türkiye ayrıca, kömürden çıkış için tarih belirlemeyen beş OECD ülkesinden biri. En geç tarih verenler Polonya (2049) ve Güney Kore (2050).
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2035’e kadar rüzgar ve güneşte 120 bin megavatlık kurulu güç hedeflendiğini açıkladı. Eylül itibarıyla bu güç 30 bin megavat. 2035 hedeflerine ulaşmak için 80 milyar dolarlık yatırım gerekiyor. Yeşil dönüşüm için ise 108 milyar dolarlık yatırım planlanıyor.