enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5176
EURO
36,4214
ALTIN
2.963,66
BIST
9.142,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
6°C
Pazar Çok Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Dünya bizi kıskanıyor, rekorlar ülkesi olduk

Türkiye son yıllarda birçok alanda tersten rekorlar kırıyor. Özgürlük, eşitlik, insan hakları üzere birçok mevzuda dünyada son sıralara geriledik. Yoksulluk, enflas-yon, kriminal olaylarda ise ön plana çıktık.

Dünya bizi kıskanıyor, rekorlar ülkesi olduk
01.10.2023 09:12 | Son Güncellenme: 01.10.2023 09:16
97
A+
A-

TÜRKIYE rekorlar ülkesi oldu ancak bu rekorlar tersten ve olum­suz bahislerde ön plana çıktı. Kü­resel Organize Cürüm Endeksi Avru­pa sıralamasında 1. olduk. Sefalet Endeksi’nde de 93.3 puanla birin­ciyiz. Yüksek enflasyonda ise Avrupa’da birinci, G20 ülkeleri ortasında 2. ve dünya­da 8. sırada yer aldık. Basın özgürlüğünde de son sıralardayız. Türkiye’nin özgürlük puanı ise son 10 yılda en fazla düşen ül­keler ortasında beşinciliğe geriledi. Bayana şiddette de ön plana çıkan Türkiye’nin Avrupa ve dünyadaki karnesi şöyle:

ORGANİZE KABAHATLER ARTTI

Türkiye, Avrupa’da organize cürüm endeksi­nin en yüksek olduğu ülke. 2023’da biraz da­ha berbatlaşan Türkiye dünyada ise 14. sırada bulunuyor. Global Organize Hatalar Raporu, Türkiye’de çeşitli maf­ya grupla­rının hükümet ve öteki siyasetçilerle yakın bağ kurarak polis ve yargı karşısında ko­ruma sağladıklarının aktarıldığını bildirdi. Türkiye’nin 2023 skoru 7,03 puan. Bu skor 2021 yılında 6,89 idi.

SEFALETTE BİRİNCİYİZ

Enflasyon ve işsizlik oranının toplamını tabir eden Sefalet Endeksi’nde Türkiye 93.3 puanla dünyada birinci oldu. Türkiye’ye en yakın ülke olan Arjantin 89.9 puanla ikinci olurken üçüncü sırada ise 41.4 puanla Gü­ney Afrika yer aldı.

YÜKSEK ENFLASYON

Türkiye yüksek enflasyonda Avrupa ülke­leri ortasında birinci, G20 ülkeleri ortasında 2. ve dünyada 8. sırada yer alıyor. Trading Economics’in datalarına nazaran yüzde 47.83’lük enflasyon oranıyla Türkiye birinci sırada, Maca­ristan da 20.1 puanla 2. sırada bulunuyor.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GERİLEDİ

Merkezi Paris’te bulunan Hudut Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) basın özgürlüğü listesinde Türkiye bu yıl 180 ülke içinde 165. sırada yer aldı. Geçtiğimiz yıl ise 149. sıraday­dık ve yeniden geriledik.

GELİR EŞİTSİZLİĞİ

Türkiye’de en varlıklı yüzde 20’lik kesim gelirin yüzde 47,5’i alıyor. En fakir yüzde 20’lik kesim ise gelirin yalnızca yüzde 5,9’unu alabiliyor Tür­kiye, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgü­tü’nün (OECD) 37 üyesi ortasında gelir dağılı­mı adaletsizliğinin en yüksek olduğu 4. ülke olduk. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri içinde ise gelir eşitsizliğinde Türkiye’den daha makus durumda olan tek ülke Bulgaristan…

ÖZGÜRLÜKTE SERT DÜŞÜŞ

ABD merkezli fikir kuruluşu Freedom House‘un yayımladığı 2023 Dünyada Özgürlük Raporunda, Türkiye özgürlük puanında son 10 yılda en fazla düşüş yaşayan ülke­ler ortasında 5. sıraya yerleşti. 210 ülke ve bölge ortasında özgürlüklerde 145. basamak­ta yer aldık. “Özgür olmayanlar” kategori­sinde 67 ülke ve bölge ortasına girdik.

EN ÇOK CİNAYET BİZDE

Eurostat’ın 2019 yılı datalarına nazaran Av­rupa ülkelerinde cinayet sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının en yüksek olduğu ülke açık orta Türkiye… Eurostat’a nazaran 2019’da Türkiye’de 807 kişi ataklar sonu­cu hayatını kaybetti.

KADINA ŞİDDET TIRMANIYOR

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgü­tü’nün (OECD) 2019 yılı datalarına nazaran, kadı­na şiddetin yaygın olduğu ülkeler ortasında Türkiye birinci sıralarda. 129 ülkenin yer aldığı listede 26. sırada yer aldık. 2019 yılında bayanların yüzde 38’i fizikî yahut cinsel şiddete maruz kaldı. Türkiye 36 OECD ülkesi ortasında bayana şiddetin en yaygın olduğu birinci ülke pozisyonunda bulunuyor. 2. sıra­da ise Kolombiya var.

MAHPUS SAYISINDA REKOR

Avrupa Kurulu tarafından hazırlanan rapora nazaran nüfus uya­rınca kişi ba­şına en fazla hükümlü ve tutuklunun olduğu ülke Türkiye… Türki­ye’yi İngiltere, Polonya ve Fransa izliyor.

YOLSUZLUKTA SINIF ATLADIK

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün 2022 raporuna nazaran Türkiye, Yolsuzluk Algı En­deksi’nde son 10 yılın en düşük puanını alarak 180 ülke ortasında 101. sıraya geriledi. Endekste Somali en alt sırada yer alırken; Güney Sudan 2. oldu.

DOKTOR SAYISINDA SONDAYIZ

Kişi başına düşen tabip sayısı açısından Türkiye, Avrupa’da son sırada yer alıyor. Türkiye (183 bin 569) hekim sayısında Al­manya, İtalya (243 bin), Fransa (216 bin) ve İspanya’nın (213 bin) akabinde beşinci sıra­ya yerleşti. Nüfusa nazaran hesaplandığı için kişi başına düşen tabip sayısında sıralama, farklılık gösteriyor.

EN MAKUS EMEKLİLİK

2019 yılında yapılan 37 ülkeyi kapsayan en güzel emeklilik araştır­masında Türkiye sondan 3. sırada yer aldı. Türkiye yalnızca Arjantin ve Tayland’ın üstünde yer aldı. Hollanda ve Danimarka ise emekli­ye ise en uygun kuralları sunan iki ülke oldu.

UYUŞTURUCUDA PATLAMA

Avrupa Uyuştu­rucu ve Bağımlılık İzleme Merkezi 2023 Avrupa Uyuşturucu Raporu’nu yayımla­dı. 41 farklı uyuştu­rucu husus incelen­di ve en yaygın 6 uyuşturucudan 3’ünün en fazla ele geçirildiği ülke Türkiye oldu.

İŞSİZLİKTE BİRİNCİ ÜÇTEYİZ

Türkiye 2021’de yayınlanan AB İstatistik Kurumu’nun (Eurostat) bilgilerine nazaran işsiz­likte Avrupa’daki birinci üç ülkeden biri oldu. Dorukta yüzde 14 ile İspanya var. Yunanis­tan yüzde 13,2 ile ikinci sırada ve Türkiye yüzde 12,1 ile üçüncü sıraya yerleşti.

MUTLU DEĞİLİZ

Türkiye, 2023 Mutlu­luk Raporunda 137 ülke içinde 106. sırada yer alıyor. Her yıl da Türk halkının memnunluk düze­yi düşüyor. 2012’de bu endekste 77. sırada olan Türkiye artık 106. sıra­ya geriledi.

Bir tarafta darlık, bir tarafta varlık

Türkiye‘nin farklı kentlerinden gelen kuyruk imgeleri ülke gerçeğini ortaya koydu. Bir yanda kuruş hesap yapan vatandaşlar ucuz et kuyruğuna girerken, öbür yanda lüks telefon almak isteyenler adeta izdiham oluşturdu.

Diyarbakır’da Et ve Süt Kurumu’nun önünde her sabah metrelerce sıra oluşuyor.

Diyarbakır’da yurttaşlar ucuz et alabilmek için sabah erken saatlerde sıraya giriyor. Et ve Süt Kurumu mağazası önünde metrelerce kuyruk oluşturanlar evvel fiş alıyor. Sırası gelenler bir kilo kıyma, bir kilo kuşbaşı alabiliyor. Kıymanın kilosu 180 lira, kuşbaşı 200 TL’den satılıyor.

İstanbul’da birtakım vatandaşlar değerli telefondan almak için geceyi uykusuz geçirdi.

GECEDEN SIRAYA GİRDİLER

İstanbul ve Ankara’da ise faklı tablo vardı. Kimi vatandaşlar İstanbul Karaköy’deki mağazaya helikopterle getirilen ve fiyatı 93 bin lirayı bulan telefonları almak için geceden sıraya girdi. Ankara’da birebir telefonlar için bir alışveriş merkezinde kuyruk oluştu. ■ Özgür CEBE

 

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.