Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), küresel fiziksel aktivite ve egzersiz eğilimleriyle ilgili yayınladığı rapor, çarpıcı bir gerçeği ortaya koyuyor: Dünya genelinde yaklaşık 1,8 milyar yetişkin, yetersiz fiziksel aktivite nedeniyle hastalık riski altında. Bu sayı, tüm yetişkinlerin üçte birinden fazlasına denk geliyor.
DSÖ’nün bulguları endişe verici bir eğilime işaret ediyor: 2010 ile 2022 yılları arasında küresel hareketsizlik oranları %5 oranında arttı. Mevcut eğilimler devam ederse, hareketsizlik oranlarının 2030 yılına kadar %35’e yükselmesi bekleniyor.
Fiziksel aktivite eksikliği, yetişkinlerde kalp krizi, felç, tip 2 diyabet, bunama ve kanser gibi hastalıkların gelişme riskini önemli ölçüde artırıyor. DSÖ, yetişkinlerin haftanın her günü en az 150 dakika orta yoğunlukta fiziksel aktivite veya 75 dakika yüksek yoğunlukta fiziksel aktivite yapmasını öneriyor.
Kadınlar, erkeklerden daha hareketsiz olma eğilimindedir. DSÖ raporu, küresel hareketsizlik oranının kadınlarda %34 olduğunu, erkeklerde ise %29 olduğunu ortaya koyuyor. Bazı ülkelerde bu fark %20’ye kadar çıkabiliyor.
Yaşlı yetişkinler de gençlere kıyasla daha hareketsiz olma eğilimindedir. 60 yaş üstü kişilerin fiziksel aktivite yapmaya devam etmesi, sağlıkları ve yaşam kaliteleri için büyük önem taşımaktadır.
Küblernetsel olarak, en yüksek hareketsizlik oranının bulunduğu bölge %48 ile Asya-Pasifik bölgesidir. Bu bölgeyi %45 ile Güney Asya takip etmektedir. Öte yandan, en düşük hareketsizlik oranı %14 ile Okyanusya’da görülmektedir.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, hareketsizlik seviyesindeki artışı durdurmak için acil önlem alınması çağrısında bulunuyor. Örgüt, sağlıklı bir yaşam tarzının teşvik edilmesi, fiziksel aktiviteye yönelik fırsatların arttırılması ve hareketsizliği azaltmaya yönelik politikaların benimsenmesi konusunda hükümetleri ve bireyleri harekete geçmeye davet ediyor.