Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), madde kullanımı, özellikle alkol ve uyuşturucular nedeniyle her yıl dünya çapında tahminen 3 milyon kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Bu ölümlerin önemli bir kısmını erkekler oluşturuyor.
DSÖ tarafından yayımlanan raporda, madde kullanımının yol açtığı sağlık sorunları ve ölümler ele alınıyor. Raporda, 2019 verilerine dayanarak, yılda 2,6 milyon kişinin alkol tüketimi nedeniyle hayatını kaybettiği ve bunun tüm ölümlerin yaklaşık %4,7’sini oluşturduğu belirtiliyor.
Ayrıca, psikoaktif uyuşturucu kullanımının yılda 0,6 milyon ölüme yol açtığı tahmin ediliyor. Raporda, özellikle erkeklerde alkol kullanımına bağlı 2 milyon, uyuşturucu kullanımına bağlı 0,4 milyon ölüm kaydedildiği vurgulanıyor.
Dünya genelinde yaklaşık 400 milyon kişinin madde kullanımının neden olduğu rahatsızlıklarla yaşadığına dikkat çekiliyor. Bu rahatsızlıkların arasında 209 milyon kişinin alkol bağımlılığı yaşadığı ifade ediliyor.
“2010’dan bu yana alkol kullanımına bağlı ölüm oranlarında bir miktar azalma görülse de, alkol tüketiminin yol açtığı ölümlerin toplam sayısı hâlâ kabul edilemez seviyelerde seyrediyor.” ifadesi kullanılan raporda, 2019 yılında alkol kaynaklı ölüm sayısının 2,6 milyona ulaştığı, en yüksek rakamların Avrupa ve Afrika’da görüldüğü belirtiliyor.
Düşük gelirli ülkelerde alkol tüketimine bağlı ölümlerin, yüksek gelirli ülkelere kıyasla daha fazla olduğu aktarılıyor. 2019 yılında alkole atfedilen ölümlerin en yüksek oranı (%13) 20-39 yaşlarındaki gençlerde görülüyor.
Raporda, “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 3,5″e 2030 yılına kadar ulaşmak için alkol ve uyuşturucu tüketimini azaltmanın ve madde kullanım bozuklukları için kaliteli tedaviye erişimi iyileştirmenin hayati önemi vurgulanıyor.
Bu hedefe ulaşmak için, farkındalık yaratma, sağlık ve sosyal bakım sistemlerinin önleme ve tedavi kapasitelerini güçlendirme ve sağlık çalışanlarının eğitimini yaygınlaştırma gibi adımların atılmasının gerekliliği belirtiliyor.
Raporda görüşlerine yer verilen DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Madde kullanımı, bireylerin sağlığına ciddi zararlar veriyor, kronik hastalıklar ve ruh sağlığı sorunları riskini artırıyor ve ne yazık ki her yıl milyonlarca önlenebilir ölüme sebep oluyor.” ifadelerini kullandı.
Ghebreyesus, daha sağlıklı ve eşitlikçi bir toplum oluşturmak için, alkol tüketiminin olumsuz sonuçlarını azaltacak, madde kullanım bozukluklarının tedavisini erişilebilir ve uygun fiyatlı hale getirecek cesur adımların atılması gerektiğini vurguladı.