– Dr. Schar Turkey Genel Müdürü Özgür Erdoğan:
– “Amacımız, Türkiye’yi glutensiz besin için de bir üs haline getirmek ve ülkemizin glutensiz besin dalına liderlik eden sayılı ülkelerin ortasında yer almasını sağlamak”
– Dr. Schär Turkey İdare Heyeti Lideri Werner Strobl:
– “Hem buradaki gereksinimi hem de Türkiye’nin coğrafik pozisyonunu düşündüğümüzde, bu yatırımın çok istikametli yarar sağlayacağına inanıyoruz”
İSTANBUL (AA) – Dr. Schär, İstanbul Sancaktepe’deki fabrikasıyla hem glutensiz eserleri daha erişilebilir hale getirmeyi hem de Türkiye’yi glutensiz besin üssü yapmayı amaçlıyor.
100 yılı aşkın müddettir glutensiz besin alanındaki uzmanlığıyla özel beslenme muhtaçlıkları olan bireyler için tahliller sunan Dr. Schär, glutensiz besin markası Schär’ın Türkiye’deki birinci fabrikasını açtı.
İstanbul Sancaktepe’deki fabrikada düzenlenen açılış merasimine Sancaktepe Kaymakamı Ahmet Karakaya, Sancaktepe Belediyesi Lider Yardımcısı Ercan Yazgı, Sancaktepe İlçe Ulusal Eğitim Müdürü Hale Özbaş, İstanbul Besin ve Yem Şube Müdürlüğü Vilayet Müdür Yardımcısı Nazif Koca, Dr. Schär Kurucu Lideri Ulrich Ladurner, Dr. Schär Turkey İdare Konseyi Lideri Werner Strobl, Dr. Schar Turkey Genel Müdürü Özgür Erdoğan, Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Binnur Okan Bakır, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Demirci, çok sayıda uzman diyetisyen, Çölyak hastaları, Çölyak derneklerinin temsilcileri ve basın mensupları katıldı.
Açılışta konuşan Dr. Schar Turkey Genel Müdürü Özgür Erdoğan, Schär olarak geniş eser portföyleriyle Çölyak hastaları ve çeşitli sıhhat münasebetleriyle glutensiz beslenmesi gereken bireylerin yanlarında yer aldıklarını söz etti.
Erdoğan, “Şimdi de Türkiye’de yaptığımız yatırımla eserlerimizi daha ulaşılabilir hale getiriyoruz. Fabrikamızda Schär markasının en çok sevilen ekmekleri pan blanco beyaz ekmek, pan multigrano tahıllı ekmek, pan rustico ekşi mayalı, tahıllı, esmer ekmek ve en çok sevilen unları Mix B Bread, Mix C Patisserie ve Mix Farina’yı üretiyoruz. Bunlarla birlikte atıştırmalık kategorisinde de iki yeni eserimiz olan Nigotti Çörekotlu Kraker ve Quinotti Kinoalı Kraker üretimine başladık.” dedi.
Türkiye’de yaptıkları yatırımla hem özel beslenme gereksinimi olan bireylere daha fazla takviye olmayı hem de ülke ihracatına katkı sunmayı amaçladıklarını söyleyen Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Yaptığımız bu yatırımla bir yandan glutensiz beslenerek hayatını idame ettiren bireylerin hayatlarına dokunurken bir yandan da ülkemiz iktisadına katkı sağlayacak olmaktan büyük memnunluk duyuyoruz. Şunu gururla belirtmek isterim ki, faaliyete geçirdiğimiz fabrikamızla birlikte ülkemizin ihracat potansiyeline de katkı sunmaya başladık.”
Erdoğan, halihazırda Rusya, Gürcistan, Azerbaycan, Kıbrıs, Cezayir, Irak, Pakistan ve Ürdün’e glutensiz besin ihracatı yaptıklarını aktararak, şunları kaydetti:
“Bu faaliyetlerin artarak devam etmesini hedefliyoruz. Gayemiz, Türkiye’yi glutensiz besin için de bir üs haline getirmek ve ülkemizin glutensiz besin bölümüne liderlik eden sayılı ülkelerin ortasında yer almasını sağlamak. Schär olarak dünyada 18 farklı lokasyonda, 11 ülkede özel beslenme ihtiyacı olan şahıslar için tahliller üretiyoruz.
Bugün fabrikamızla üretime başladığımız Türkiye’deyse 2019 yılından bu yana faaliyet gösteriyoruz. Bu kadar kısa müddette yakaladığımız bu ivme Avrupa pazarında olduğu üzere Türkiye’de bölüm liderliğimizi güçlendireceğimizin sinyallerini veriyor ve Türkiye’yi glutensiz besin merkezi haline getirme maksadımızın çok da uzun vadeli olmadığını gösteriyor.”
Şirketlerinde 47 kişinin çalıştığını söz eden Erdoğan, “Bununla ilgili olarak alışılmış ki bir büyüme olacaktır. Bunun dışında da şirketimizde farklı kategorilere geçerken yahut mevcut iş hacmini büyütürken daha çok teknolojiye, otomasyona tartı vererek yatırımlarımız devam edecek ve farklı kategorilere de gireceğiz.” diye konuştu.
Erdoğan, “Üretime yeni başladığımız için bir seçim yapmak zorundaydık. Yoksa Dr. Schär milletlerarası alanda birçok farklı kategoride eserler üretiyor. Fakat, Türkiye pazarının özel gereksinimi nedir diye baktığımızda ekmek ve un üzere temel eserlerle başladık. Şu anda ekmekte üç çeşit eser üretiyoruz.” tabirlerini kullandı.
Şirket olarak konvansiyonel un kesimiyle glütensiz üretiminde teknolojik olarak farklılık gösterdiklerini aktaran Erdoğan, “Biz rakiplerimizi glutensiz pazarında görüyoruz. Bu manada yerli rakiplerimiz de var. Ümidimiz pazarın daima birlikte kaliteli eserler üreterek büyümesi yolunda olacaktır.” açıklamasını yaptı.
Glutensiz besinin ihracat potansiyelinin çok yüksek olduğunu ve birinci sinyalleri almaya başladıklarını kaydeden Erdoğan, “Orta Doğu ülkelerine, Kuzey Afrika ülkelerine, Türk Cumhuriyetleri’ne, Rusya’ya ihracata başladık. Süratle da bu sayı artıyor. Her ay neredeyse birkaç ülkeyi ekliyoruz ihracat portföyümüze. Bundan sonrasında da büyüyerek devam edecek.” diye konuştu.
Erdoğan, “Şirketimiz şu anda geçen yıla baktığımız vakit yüzde 50 kadar büyümüş durumda. Bundan sonrasında yeniden yüzde 50 civarı büyümeye ulaşacağız. Hareketli bir ortamdayız. Bu manada hem biz hareketli bir safhadan geçiyoruz Hem ülke hareketli bir safhadan geçiyor. Beklentilerimizin üzerinde gerçekleşiyor. Tahminen bu sayıları bir sonrasında daha da üst düzeylerde revize edeceğiz.” dedi.
Dr. Schär Turkey İdare Konseyi Lideri Werner Strobl ise kendilerinin misyon addettiği şeyin her vakit özel beslenme gereksinimleri olan insanların günlük ömürlerini uygunlaştırmak olduğunu söyledi.
Strobl, “Bu nedenle Schär‘ın Türkiye’deki fabrikasıyla glutensiz eserlerin daha fazla insan için daha kolay ulaşabilir hale gelecek olması çok değerli. Hem buradaki gereksinimi hem de Türkiye’nin coğrafik pozisyonunu düşündüğümüzde, bu yatırımın çok istikametli yarar sağlayacağına inanıyoruz.
Bu fabrikayla Schär, bir yandan toplum sıhhatini gözetirken bir yandan da başladığı ihracat faaliyetleriyle ülke iktisadına katkı sunacak. Bu tıpkı vakitte Schär’ın daha fazla ülkedeki glutensiz besin muhtaçlığına cevap vermeye başlaması ve buradaki insanların hayatlarına da dokunabileceği manasına geliyor.” sözlerini kullandı.