enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,7450
EURO
36,5185
ALTIN
2.947,76
BIST
9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
10°C
Bursa
10°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
10°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
13°C
Cuma Hafif Yağmurlu
12°C
Advert

Doğada Farklı Bir Üreme Biçimi: Partenogenez Nedir?

Doğada Farklı Bir Üreme Biçimi: Partenogenez Nedir?
25.09.2024 14:23
17
A+
A-

Partenogenez: Doğanın Farklı Üreme Biçimi

Doğada, üreme tipik olarak eşeylidir ve döllenmeyi gerektirir. Ancak bazı canlılarda, döllenme olmaksızın yeni bireylerin gelişmesine olanak tanıyan benzersiz bir üreme biçimi olan partenogenez görülür.

Partenogenezde, bir dişi üreme hücresi (yumurta hücresi) döllenmeden gelişerek yeni bir birey oluşturur. Bu nedenle, bir çeşit eşeysiz üreme olarak kabul edilir.

Partenogenez Çeşitleri

Partenogenez, iki ana kategoriye ayrılır:

  • Diploid Partenogenez: Yumurta hücresi, döllenmeden önce diploid hale gelerek (normal kromozom sayısına sahip olarak) yeni bir birey oluşturur.
  • Haploid Partenogenez: Yumurta hücresi, mayoz bölünme geçirerek haploid hale gelir (yarım kromozom sayısına sahip olur) ve ardından gelişir.

Partenogenezde Görülen Canlılar

Partenogenez, çeşitli canlılarda görülür, bunlar arasında şunlar bulunur:

  • Bal arıları
  • Karıncalar
  • Su pireleri
  • Yaprak bitleri
  • Bazı kelebek türleri
  • Belli balık, kurbağa, sürüngen ve kuş türleri

Bal Arılarının Partenogenez ile Çoğalması

Bal arılarında partenogenez, hiyerarşik bir düzende yaşayan işçi arılar, erkek arılar ve bir kraliçe arıdan oluşan kolonilerinde hayati bir rol oynar. Kraliçe arı, koloninin devamlılığını sağlayan diploid olmayan yumurtlar üretir.

Bu yumurtaların bir kısmı döllenmemiş halde kalır ve partenogenez yoluyla erkek arıları oluştururken, döllenen yumurtalar işçi arıları ve yeni kraliçe arıları oluşturur. Bu süreç, kolonide cinsiyetin kontrol edilmesini ve belirlenmesini sağlar.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.