Basit çarpmalar sonucunda oluşan yaraların tedavisi kolay olsa da şeker hastaları için bu durum farklı. Şeker hastalığının neden olduğu yaralar uzuv kayıpları ve ölümlere yol açıyor. Uzmanlar, diyabetik ayak yarası ve ayak bakımı hakkında önemli uyarılarda bulunarak, şeker hastası olan insanların, şeker hastası olmayan ve yarası olan insanlara göre 25 kat daha fazla uzuvlarını kaybettiğini vurguluyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Ortopedi Uzmanı Dr. Abdullah Şarlak, diyabetik ayak yaraları ve ayak bakımı konusunda önerilerde bulundu.
“Yaralar; basit çarpmalar, vurmalar sonucu herkeste oluşabilir ve tedavisi de oldukça kolaydır. Ancak şeker hastasıysanız ve şekeriniz kontrol altında değilse bu yaralar uzuv kayıplarına, ölümlere neden olabiliyor” diyen Uzm. Dr. Abdullah Şarlak, “Bu konu ile ilgili yapılan araştırmalara göre şeker hastası olan insanlar, şeker hastası olmayan ve yarası olan insanlara göre 25 kat daha fazla uzuvlarını kaybetmektedir. Basit önlemler ile uzuv kayıplarının, ölümlerin önüne geçilebilir” şeklinde konuştu.
Ayaklarınızı her gün ılık su ile yıkayın
Uzm. Dr. Abdullah Şarlak, her gün ayakların ılık su ile yıkanması gerektiğini belirterek, “Suyun sıcaklığı kontrol edilmeli; çok sıcak ya da çok soğuk olmamalıdır. Ayaklar yıkanma sonrası bir bebeğin ayaklarını kuruluyor gibi nazikçe kurulanmalıdır. Kurulama işlemi ayağınızda bir yara, kanama oluşmuş ise bunu görebilmek adına beyaz bir havlu ile gerçekleştirilmelidir” dedi.
Ev içinde de mutlaka terlik veya ayakkabı giyin
“Çıplak ayak ile yerlere basmamak ve ayakların ıslak olmamasına özen göstermeniz gerekir” diyen Uzm. Dr. Şarlak, “Mutlaka ev içinde dahi ayağı koruyacak terlik, ayakkabı olmalı. Abdest aldıktan sonra ayağın tüm parmak aralarını kibar bir şekilde kurutmalısınız. Ayağınızdaki çorap naylon olmamalı, ayağı hava aldıracak, dikişli olmayacak, sıkmayan pamuklu çoraplar tercih edilmeli” diye konuştu.
Tırnaklarınızı keserken dikkatli olun
Uzm. Dr. Abdullah Şarlak, “Tırnaklar kesilirken dikkatli olunması gerekir. Şeker hastaları görme problemi yaşayabiliyor. Şayet görme problemi yaşıyorsa, yakınından tırnak kesimi için yardım alması gerekir” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tırnaklar düz kesilmeli, kenarları törpü ile oval hale getirilmeli. Her gün ayna ile ayaklar muayene edilmeli. Ayağımızı aynaya tutup göremediğimiz yerlerini de görmemiz, kontrol etmemiz gerekiyor. Ayağın hava alması, temiz kalması sağlanmalı. Gün içerisinde sürekli olarak ısı artışı, renk değişimi, kanama, şişme gibi durumlar için ayaklarımızı muayene etmeliyiz.
Yumuşak ve ayağınızın hava almasını sağlayan ayakkabılar kullanın
Ayakkabılarımızın yumuşak olması gerekiyor; sivri uçlu, topuklu ayakkabılar kullanılmamalı. Ayağımızın hava almasını sağlayan deri ayakkabılar ve tabanının koruyucu olduğu kalın tabanlı ayakkabılar kullanılmalı. Ayağımızın hava almasını sağlamak için 2-3 ayakkabımız olmalı. Bir ayakkabıyı en az 24, en fazla 48 saat havalandırdıktan sonra giymemiz gerekiyor. Evde her gün yapılması gerekenler dışında yılda bir kez ayak sağlığı için ayak sağlığı merkezlerine, cildiyeye gidilmesi gerekmektedir.”