enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Bursa
8°C
Karla Karışık Yağmurlu
Pazartesi Açık
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
15°C
Advert

Diyabet, pek çok kronik hastalığın kapısını açabilir

Diyabet, pek çok kronik hastalığın kapısını açabilir
13.11.2019 12:55
313
A+
A-

Türkiye’de yaklaşık 11 milyon insan diyabetle mücadele ediyor. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde bu rahatsızlığın ciddiyetine dikkat çeken  Diyetisyen Sibel Mumcu, “Diyabet, kalp-damar hastalıkları, böbrek sorunları, göz-görme sorunları, ileri aşamalarda körlük, ayak yaraları, duyu kayıpları, yara iyileşmesinde gecikme, sık yakalanılan enfeksiyonlar, cinsel sorunlar, felçler gibi pek çok hastalığa neden olabilir” dedi. Diyabetin tedavisinde sağlıklı beslenmenin rolü de çok önemli” açıklamasında bulundu.

Diyabet, pek çok kronik hastalığın kapısını açabilir.Doğuştan veya sonradan gelişen insülin hormonu yetersizliğine bağlı ortaya çıkan ve kandaki şekerin kullanımını engelleyerek sürekli yüksek kalmasına neden olan diyabet, Türkiye’de ve dünyada en sık rastlanan hastalıklar arasında yer alıyor.Diyabet, pek çok kronik hastalığın kapısını açabilir. 14 Kasım Diyabet Günü’nde bu rahatsızlığın ciddiyetine değinen Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “Türkiye’de ve dünyada en sık rastlanan hastalıklar arasında yer alan ve kronik bir hastalık olan diyabet için obezite, ailede diyabet öyküsünün olması, ilerlemiş yaş, hareketsiz yaşam, stres gibi nedenler en önemli risk faktörleri olarak sayılıyor” dedi.

Kişiye özel beslenme çok önemli

Diyabetli hastalar için dengeli beslenme esaslarına uygun, bireyin vücut ağırlığı ve fiziksel aktivitesi dikkate alınarak hazırlanmış kişiye özel diyet planının çok önemli olduğunu söyleyen Sibel Mumcu, “Karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineral açısından dengeli, yüksek posalı besinler tercih edilerek düzenlenen diyet içeriği 4-6 arası (genellikle 3 ana, 2-3 ara) öğünde tüketilmeli. Diyette glisemik indeksi düşük olan besinler seçilmeli, şeker ve şeker ilave edilen yiyecek ve içecekler, tüm hamur işleri, hazır gıdalar ve her türlü tatlı beslenmeden çıkarılmalı. Diğer besin grubu seçimleri ise ihtiyaca göre çeşitlendirilerek ve porsiyon kontrolü sağlanarak düzenlenmeli” dedi.

Diyabetin ciddi bir rahatsızlık olduğuna dikkat çeken Sibel Mumcu, bu hastalıktan uzak kalmayı sağlayacak ipuçları ve ara öğün önerilerini de şöyle sıraladı:

  • Bireyler kendileri için uygun ve sağlıklı kiloya inip bunu korumalıdırlar.
  • Dünya sağlık örgütü ilave şeker tüketimini günlük enerjinin yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde önermektedir. Şeker ve şeker içeren yiyecek ve içecekleri sınırlamalı, mümkünse tüketmemelidirler.
  • Aslında hepimiz için sorun olan tatlı isteğini karşılamak için doğru şeker kaynaklarını öğrenmek ve onlara yönelmek de önemlidir. Meyveler ve süt, doğal ve basit şeker içermeleri yanında protein, vitamin, mineraller ve posada sağlarlar ve tüketildiklerinde tatlı isteğini baskılarlar. Bu nedenle şekerli yiyecek ve içecekler yerine taze-kuru meyveleri, süt, ayran, taze sıkılmış meyve sularını öncelikli tercih edebilirler. Ayrıca çay, kahve, bitkisel çaylar gibi gün boyu çok sık içilen içeceklere şeker eklememek, tüketimini kontrol etmek için kolay bir yoldur.
  • Hazır gıdalar, kek, çörek, pasta, kurabiyeler, çikolata, cips, gofret, bisküvi gibi atıştırmalıklardan da uzak durulmalı, bunların yerine kuru meyve, ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler, mevsiminde taze meyveler, haşlanmış veya çiğ sebzeler, yulaf ezmesi veya tam tahıllı gevrekler, süt, peynir ve yoğurt tercih etmelidirler.

 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.