EKONOMİ – Dinçkök ailesinde kardeş kavgası devam ediyor Akkök Grubu’nun temelleri 1952 yılında Raif Dinçkök tarafından atıldı. 1912’de Selanik’te doğan Raif Dinçkök 1943’te İstanbul Sultanhamam’da iplik ve kumaş ticaretine başladı. Bir süre sonra fason üretime de geçen Dinçkök, 1952’de Aksu İplik Dokuma’yı kurdu. Daha sonra Dinarsu, Aksa, Ak-Al, Ak-Pa, Ak-kimi kurarak tekstil ve tekstil girdileri konusunda Türkiye’nin en büyük oyuncuları arasına girdi. 1993’te ortaklarıyla birlikte dönemin en gözde alışveriş merkezi olan Akmerkez’i hizmete soktu. Akenerji ise Türkiye’nin ilk otoprodüktör elektrik şirketi olarak kuruldu.
1994’te hayatını kaybeden Raif Dinçkök’ün kurduğu grubun yönetimini üç çocuğu; Ali Raif Dinçkök, Ömer Dinçkök ve Nilüfer Dinçkök Çiftçi devraldı. Tekstil, kimya ve enerji alanlarında var olan işleri büyüten üç kardeş, Ak-iş Gayrimenkul, AkCez ve Sakarya Enerji Dağıtım gibi önemli yatırımlar da yaptı.
Akkök Holding’in üçte birer hissesine sahip olan kardeşler, hisselerini kendi aileleriyle birlikte kurdukları holdinglere devrettiler. Ali Raif Dinçkök ARD Holding’i kurarken, Nilüfer Dinçkök Çitfçi ise NDÇ Holding’i hayata geçirdi. Ömer Dinçkök ÖD Holding olarak kurduğu şirketin unvanını daha sonra Atlantik Holding olarak değiştirdi.
Ancak 2010’lu yılların başlarında kardeşler arasında anlaşmazlıklar çıktı. Ömer Dinçkök’ün grup yönetimi konusundaki itirazları gerilimi artırdı. Uzlaşma sağlanamayınca ağabey Ali Raif Dinçkök ile kız kardeşi Nilüfer Dinçkök Çiftçi, Ömer Dinçkök’e karşı birlikte hareket etmeye başladı. Üç kardeşin en büyüğü Ali Raif Dinçkök’ün 2018’deki vefatından sonra da sular durulmadı. Ali Raif Dinçkök’ün oğlu Raif Ali Dinçkök ve kardeşleri, halaları Nilüfer Dinçkök Çiftçi ile birlikte hareket etmeyi sürdürdüler.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da Akmerkez GYO, Ak-İŞ GYO, Akenerji ve Aksa gibi şirketlerin genel kurullarında kardeşler çekişmesi devam etti. 66 yaşındaki kız kardeşi Nilüfer Dinçkök Çiftçi ve yeğeni Raif Ali Dinçkök’e karşı azınlıkta kalan 75 yaşındaki Ömer Dinçkök, grup şirketlerinde alınan kararlara muhalefet şerhi koyup, mahkemeye taşıyor. Yeğenleri dahil hiçbir yönetim kurulu üyesini ibra etmiyor. Gruba bağlı halka açık şirketlerin yönetiminde yer almayan Ömer Dinçkök, çatı şirket Akkök Holding’in Yönetim Kurulu’nda da yok.
12 Nisan’da yapılan Akmerkez Genel Kurulu, her yıl olduğu gibi yine Ömer Dinçkök’ün kararlara muhalefeti ve olumsuz yönde oy kullanmasıyla geçti. Genel kurula katılan şirket yönetimini de “sıkıştıran” Ömer Dinçkök’ün temsilcilerinin tutanaklarda yer alan sorularından bazıları şöyle:
• 1 aydan düşük vadeli mevduat tutulmasının sebebi nedir, neden Kur Korumalı Mevduat tutmuyoruz?
• 2022 yılındaki 425 bin TL “şüpheli alacak karşılığı” ayrıldı. Bu rakam ilişkili olmayan taraflardan ticari alacaklarımızın yüzde 12’sini aşmıştır. Bu oran yüksek değil midir?
• Akmerkez’in yaşı 30’u aşmıştır. Bu süre içinde bina içinde bazı eklentiler, tadilatlar yapıldı. Depreme yönelik bir tedbir alınmış mıdır?
• Ömer Dinçkök’ün vekâletiyle toplantıya katılan temsilciler kar payı dağıtımı dahil tüm kararlara muhalefet şerhi koyarken, Raif Ali Dinçkök (Ali Raif Dinçkök’ün oğlu) ve Akmerkez’in yabancı ortağı Klepierre temsilcileri dahil yönetim kurulu üyelerininin ibra edilmelerine olumsuz oy kullandı.
Akasya AVM, Akbatı AVM ve Bağdat Caddesi civarında bazı gayrimenkullerin sahibi ya da ortağı olan Akiş GYO’nun 6 Nisan’daki genel kurulunda da benzer sahneler yaşandı. Genel kurulda sık sık söz alan Ömer Dinçkök temsilcisinin şirket yönetimine yönelttiği sorulardan bazıları özetle şöyle:
• Erenköy’deki 1.457 metrekarelik arsanın alım bedeli 41 milyon 75 bin dolardır. Bu arsanın üzerine 9 katlı bina yapıldıktan sonra 5 Temmuz 2022’de gayrimenkul o günkü kurla 23 milyon 267 bin dolara satılmıştır. Yaklaşık 20 milyon dolarlık zararın sorumlusu kimdir?
• 9 Temmuz 2013’te Çiftehavuzlar’daki 2.202 metrekare arsa için 19 milyon dolar ödenmiştir. Kat karşılığı anlaşmasıyla alınan nakit para ve mülklerin ekspertiz değerleri bugün 18 milyon 162 bin dolardır. Bu durumda karlı bir işten bahsedebilir miyiz?
• 2020 yılından bu yana portföyde yer alan yatırım amaçlı gayrimenkullerin sayısı azalmakta, duran varlık satışı yapılmaktadır. Bu bir strateji midir?
• Akiş’in hakim ortakları ADR ve NDÇ gruplarının (Raif Ali Dinçkök, Alize Dinçkök, Nilüfer Dinçkök Çiftçi) sahibi olduğu Akgirişim şirketiyle Akiş ve bağlı ortaklıklarının yapmış olduğu işlemler geçen yıla göre artmış mıdır? Bu işler için başka şirketlerden teklif alınmış mıdır?
• WMG London projesindeki gelişmeler nelerdir? 2022 yılında Akiş’e düşen zarar 2.9 milyon TL’dir. Proje ne zaman tamamlanacaktır?
• Şirketin danışmanlık giderleri 8.8 milyon TL’den 13.3 milyona yükselmiştir. İlişkili şahıs konumundaki kişilere satış komisyonları ödenmiş midir?
• Ömer Dinçkök temsilcileri, şirket yönetiminin bu ve benzeri sorulara verdiği cevaplardan sonra, şirket yönetim kurulunun ibrasında olumsuz oy kullandı.
• Ömer Dinçkök, yine temsilcileri vasıtasıyla grubun en büyük şirketlerinden Aksa Akrilik’in 4 Nisan’daki genel kurulunda şirket yönetimine sorular yöneltti. Kardeşi ve yeğenlerine ait Akgirişim’e Aksa tarafından verilen 73.4 milyon T’lik işlerin de sorgulandığı fasıldan sonra yine hemen hemen tüm kararlara muhalefet şerhi konuldu ve dava açma hakkının saklı tutulduğu tutanaklara geçirildi.
Kaynak: Sigorta Gündemi