DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
26°C
Bursa
26°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
29°C
Pazartesi Çok Bulutlu
29°C
Salı Yağmurlu
28°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
30°C

Dikkat çekici rapor: AIDS 2030 yılına kadar sona erebilir

Dikkat çekici rapor: AIDS 2030 yılına kadar sona erebilir
23.07.2024 13:52
10
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

AIDS’in Ortadan Kaldırılması: Liderler Karar Verme Noktasında

Birleşmiş Milletler’in (BM) yeni bir raporuna göre, dünya liderleri kaynakları artırır ve insan haklarını güçlendirirse AIDS ortadan kaldırılabilir.

BM HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS) raporunda, ülkelerin 2030 yılına kadar AIDS’i sona erdirme taahhütlerini yerine getirip getirmeyeceklerine karar verecekleri kritik bir noktada olduğu belirtiliyor.

Rapor, bu yıl dünya liderleri tarafından alınacak kararların milyonlarca insanın kaderini ve AIDS’in üstesinden gelinip gelinemeyeceğini belirleyeceğini vurguluyor.

Dünya genelinde HIV ile yaşayan 39,9 milyon kişiden 9,3 milyonu, yani yaklaşık dörtte biri yeterli tedavi görmüyor. Her dakika bir kişi AIDS’e bağlı nedenlerden hayatını kaybediyor.

Tedavide ilerleme kaydedilmesine rağmen, enfekte olmuş her dört kişiden biri hala tedaviye erişemiyor.

HIV/AIDS Nedir?

HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü), bağışıklık sistemine zarar veren bir virüstür. HIV’i taşıyanlar “HIV pozitif” olarak adlandırılır.

AIDS, HIV’in bağışıklık sistemini zayıflatmasından sonra ortaya çıkan hastalıktır. AIDS, HIV’in son aşaması olarak kabul edilir.

“Başarısızlık Bir Seçenek Değil”

Liderler doğru kararlar alırsa, HIV ile yaşayan ve ömür boyu tedaviye ihtiyaç duyan insan sayısının 2050 yılına kadar yaklaşık 29 milyona düşeceği tahmin ediliyor.

Yanlış kararlar alınması halinde bu sayının 46 milyona yükseleceği öngörülüyor. AIDS tedavisi görenlerin sayısı 2010 yılında %47 iken bugün %75’e yükselmiştir. Tedaviye erişimdeki artış, 2010’dan bu yana AIDS’e bağlı ölümlerin yarıya inmesine yardımcı olmuştur. 2023 verilerine göre AIDS’e bağlı ölenlerin sayısı 1,3 milyondan 630.000’e düşmüştür.

UNAIDS İcra Direktörü Winnie Byanyima, “Dünya liderleri, halk sağlığını tehdit eden AIDS salgınını 2030 yılına kadar sona erdirme sözü verdiler. Ancak gerekli kaynaklara erişimi artırıp insan haklarını korurlarsa bu sözü tutabilirler.” dedi.

“Liderler milyonlarca hayat kurtarabilir, milyonlarca yeni HIV enfeksiyonunu önleyebilir ve HIV ile yaşayan herkesin sağlıklı, dolu dolu bir yaşam sürmesini sağlayabilir.” diye ekledi.

Bazı ülkeler yeni enfeksiyonların önlenmesinde ilerleme kaydederken, UNAIDS raporuna göre, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Doğu Avrupa, Orta Asya ve Latin Amerika’da yeni enfeksiyonların sayısı artmıştır.

Eski Beyaz Saray sağlık danışmanı ve bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Anthony Fauci, “Ülkeler 2030 yılına kadar AIDS salgınını sona erdirmek için büyük ilerleme kaydediyor, ancak çabalarımızı yavaşlatabilecek zorluklar var.” dedi.

“Sürekli sesimizi duyurmak ve proaktif olmak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Başarısızlık bir seçenek değil. Hatta düşünülemez. Hep birlikte çalışırsak ortak hedefimize ulaşabiliriz.” sözleriyle ekledi.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.