enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5176
EURO
36,4214
ALTIN
2.963,66
BIST
9.142,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
7°C
Pazar Çok Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Demirören’in kredi borcu: Göktürk arazileri TOKİ’ye geçti

Demirören’in kredi borcu: Göktürk arazileri TOKİ’ye geçti
11.09.2022 16:13
653
A+
A-

Demirören’in kredi borcu: Göktürk arazileri TOKİ’ye geçti Demirören’in 300 milyon dolar ve 1 milyar 118 milyon liralık kredi borcuna karşılık Ziraat Bankası’na geçen Göktürk’teki arazilerin TOKİ iştiraki Emlak Konut şirketine devredildiği ortaya çıktı.

Demirören’in kredi borcu: Göktürk arazileri TOKİ’ye geçti 

Demirören’in kredi borcu: Göktürk arazileri TOKİ’ye geçti

EKONOMİ – Demirören’in kredi borcu: Göktürk arazileri TOKİ’ye geçti  Demirören Holding’in Doğan Medya’yı satın almak için Ziraat Bankası’ndan kullandığı kredi borcunda yeni gelişme yaşandı. Dava süreçleri devam ederken Ziraat Bankası’nda olan söz konusu arazilerin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı TOKİ iştiraki Emlak Konut şirketine geçtiği öğrenildi. Ziraat Bankası’nı söz konusu parseller için Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile işbirliğine gitmişti.

Halk TV’den Hazal Ocak’ın haberine göre, şirket yetkilileri, arazilere görevli koydu. Bunun üzerine bölge sakinleri ayrı ayrı tapu iptali ve tescil davası açarak, arazideki uygulamaların tedbiren önlenmesini istedi. Bir bölge sakininin davasını görüşen İstanbul 7. Tüketici Mahkemesi de, talep edenin haklarının derhal korunması gerektiğine dikkat çekerek parsele bölge sakinlerinin girişi ile yürüyüşünün engellenmesi, parselin çevresinin dikenli telle çevrilmesi ve güvenlik personeli ile parsele girişin engellenmesi dahil her türlü tasarrufu tedbiren durdurdu. Öte yandan arazilerde sondaj çalışmaları sürüyor.

NE OLMUŞTU?

Demirören Holding, Ziraat Bankası’ndan aldığı 300 milyon dolar ve 1 milyar 118 milyon lira krediye karşılık Göktürk Mahallesi Kemer Country’de, üzerinde golf sahalarının bulunduğu ait arazilerini ipotek ettirmişti. İpotekten kısa bir süre sonra 4 Eylül 2018’de, araziler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle imara açıldı. Bakanlığın hazırladığı imar planlarıyla alana ortalama 200 metrekare büyüklüğünde 306 konut yapılması sağlandı. Bu bölüm yaklaşık 26 futbol sahasına denk geliyordu.

DAVA YAĞMURU

Bölgede yaşayanlar, bakanlığın kararına karşı çok sayıda dava açtı. 2019’da mahkeme, planın iptal edilmesine karar verdi. Bakanlık ise planda bazı düzenlemeler yaparak tekrar askıya çıkardı. Bölge halkı, bu plana karşı da dava açtı. Bu sırada Demirören kredi borcunu ödemediği için söz konusu ipotekli araziler, Ziraat Bankası’na devredildi.

Bakanlığın söz konusu arazileri imara açan planı hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilmişken, Ziraat Bankası arazileri 20 Şubat 2020’de satışa çıkardı. İlan açıklamalarında çoğunluğu ‘konut’ alanında kaldığı ifade edilen araziler için on milyonlarca lira istendi. Bölgede yaşayanlar, bankaya bir ihtarname çekerek satışı durdurdu. Bunun üzerine banka, üzerinde golf sahalarının bulunduğu toplam sekiz parseli, 15 milyon liraya eski sahibi Demirören’e kiraladı. Tüm bu süreç Sayıştay’ın 2020 denetim raporuna da yansıdı.

YETKİ İBB’DEN ALINARAK, BAKANLIĞA DEVREDİLDİ

Bakanlık, Göktürk’te Kemer Country yerleşkesi içindeki golf sahası olarak kullanılan arazileri İBB’nin mahkeme kararı doğrultusunda ‘özel spor alanı’na almasına karşın imara açmıştı. Bölgeyi deprem kanunu kapsamında belirlenen riskli alanlara karşılık yeni yerleşim alanları olarak kabul edilen ‘Rezerv Yapı Alanı’ kapsamına almıştı. Böylelikle de alanda plan yapma yetkisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin elinden alınarak bakanlığa aktarılmış olmuştu. Bölgede imar planı sürecinde yetkili kurum da bakanlık olarak belirlenmişti. Bölge halkı ise hem bakanlığa itirazda bulunmuş hem de bakanlık kararının iptali istemiyle dava açmıştı.

Bakanlık söz konusu alana ilişkin küçük ve büyük ölçekli planlarda onama sınırı değişikliğine gitmişti.

Bakanlık bu değişikliğin ardından söz konusu arazilere ilişkin bir ilan yayımladı. Söz konusu arazilere ilişkin imar kanununun 18. madde hükümlerince hazırlanan imar uygulamasını onayladı ve askıya çıkardı. Bu uygulama ile imara açılan ve üzerinde golf sahası bulunan arazilerin sınırları belirlenmiş, düzenleme ortaklık payı kesintileri yapılmıştı.

 

Kaynak: Gazete Duvar

 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.