Demirören AŞ’den Dünyada bir ilk! Piyasada üretilen ve kullanılan cihazlarda 1 metreküp doğalgazın yanması sonucunda yüzde 64 verimlilik ile 440-450 santigrat derece sıcaklığa ulaşılırken, Demirören A.Ş’nin yeni teknolojisi ile verimlilik oranı yüzde 97’ye, sıcaklık ise 980 santigrat dereceye kadar ulaşıyor.
Barakfakih Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren ve radyant fiber ısıtıcılar üretimi alanında en yetkin şirketler arasında yer alan Demirören A.Ş, ısıtma sektöründe verimliliği esas alan çalışmaları doğrultusunda ‘teras ısıtıcılar’ olarak nitelendirilen açık, yarı açık veya yüksek alan ısıtıcılarının verimliliğini yüzde 97’ye çıkaran bir sistem geliştirdi. Yüksek verimli brülör sisteminin patentini alan şirket, 17 ülkede daha patent almak için girişimlere başladı.
Demirören A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Arif Demirören, “Dünyada ilk olarak nitelendirebileceğimiz bu teknolojiyi bugün sadece açık alan ve yüksek alanlarda ısıtma için kullanıyoruz. Ama bu teknoloji pişirme ve kurutma ile ilgili pek çok alanda kullanılabilir.” dedi.
Aynı zamanda Barakfakih Sanayici ve İşadamları Derneği (BARSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı olan Arif Demirören, bundan 25 yıl önce döküm ve demir sacı birleştirerek soba haline getirmenin ve ardından bunu emaye ile buluşturup, paslanma ve korozyonu önlemek suretiyle sobaların uzun yıllar kulllanılmasını sağlamayı önemli bir yenilik olarak kabul ettiklerini, ancak artık enerji verimliliğinin önemli hale geldiğini belirtti.
“Günümüzde yakıt kullanımında ‘tam yanma’ dediğimiz bir sistem var. Eskiden bu ‘mavi alev’ olarak adlandırılıyordu. Yani gazla, LPG ile çalışan cihazlar, sobaların üzerinde ‘mavi alev’ ibaresi görüldüğünde ‘enerji verimliliği konusunda standartlara uygun’ olarak görülüyordu. Ama artık enerji verimliliğinde renklerde değişikliğe gidildi. ‘Güneşin rengi’ olarak görülen turuncu ısıtma, mavi ise soğutma enerjisi olarak kabul ediliyor.
Biz de firma olarak açık, yarı açık ve yüksek alan ısıtıcılarının enerji verimliliği noktasında önemli bir çalışma yaptık. Şu anda üretilen ve piyasada yer alan ‘teras ısıtıcılar’ olarak nitelendirilen açık, yarı açık veya yüksek alan ısıtıcılarının verimliliği yüzde 60 ila 64 civarında. Yani 1 metreküp gazın maksimum yüzde 64’ü kullanılıyor. Biz bu verimliliği yüzde 97’ye çıkarmış durumdayız. ‘Piremix brülör’ dediğimiz bir sistemle kendi içindeki yanmayı yükselttik. Bu cihazları yüzde 97 verimlilik belgesiyle üretiyoruz.
Termometreyle yapılan ölçümlerde, bizim ürettiğimiz yani yüzde 97 oranında verimli dediğimiz ısıtıcılar ortaya 980 santigrat derece sıcaklık çıkarıyor. Diğer cihazlardaki sıcaklık oranı ise 440-450 santigrat. Peki farklı bir şey mi yakıyoruz? Hayır. İki cihazda da 1 metreküp doğalgaz yakıyoruz. İki cihazdaki 1 metreküp doğalgazın yanması sonucunda birinde tam yanma olarak sonuçlanan yüzde 97, yani 980 santigrat derece, birinde yüzde 64, 440-450 santigrat derece. “
Arif Demirören, sistemin aynı zamanda ısıtma, pişirme ve kurutmanın da ana temasını oluşturan bir yakma sistemi olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu sistem LPG enerjide de kullanılabilir ve farklı cihazlara da evrilebilir. Bugün sadece ısıtma alanında açık alan ve yüksek alanlarda bu teknolojiyi kullanıyoruz. Yani bu sistem ısıtma, pişirme ve kurutmada nerede ihtiyaç varsa kullanılabilir.
Şu anda çok yüksek oranlarda imalatımız yok sayısal değerler olarak. Şimdilik sadece açık alanların ısıtılmasında kullanılan cihazların üretimini gerçekleştiriyoruz. Türkiye’de bu sistemi üreten 7-8 başka firma daha var. Ayrıca Alman, İngiliz ve İtalyan malı ürünler de Türkiye pazarında yer alıyor. Diğer markalar ısıyı seramik taşlar vasıtasıyla yayıyor. Seramik cihazların maksimum dayanabilme yüzey sıcaklığı 480 santigrat 500 santigrat derecedir. Biz 1200’den 980 santigrat dereceye düşürdük sıcaklığı. Sonuçta 1 metreküp gaz yakıyorsunuz. Bu gazı biz binlerce kilometre öteden bedelini ödeyerek enerji hatlarının maliyetine katlanarak ve bunca altyapılarla masraflar yaparak getiriyoruz. Enerjinin maliyeti çok yüksek. Bu çok yüksek olan enerjiyi en iyi şartlarda, doğru şekilde tasarruf ederek verimli olarak kullanma mecburiyetimiz var. Bizim ürettiğimiz cihaz doğalgazın içindeki tüm gazı yakıyor. Sadece yüzde 3’lük bir su buharı kalıyor. O da kaçınılmaz bir şeydir.
Sonuç olarak bir firma 10 bin lira enerji faturası ödüyorsa, bu rakam bizim cihazımızla 6 bin liraya düşecektir.”
17 AYRI ÜLKEDE PATENT GİRİŞİMİNDE BULUNULDU
Yüksek verimli brülör sisteminin patentini adıklarını belirten Demirören, sözlerini şöyle tamamladı: “Yurt dışında 17 ayrı ülkede patentleri almak için girişim başlattık. Kısmet olursa bunu da başaracağız inşallah. Bunlar zaman ve maliyet isteyen şeyler. Mesela Uludağ’da hava sıcaklığı şu an eksi 40 derece. Eksi 40 derecede çalışan tek cihazlar bizim cihazlarımızdır. Bu konuda Bursa Ticaret ve Sanayi Odası da (BTSO) hep yanımızda. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’a ilgisinden ve desteğinden dolayı teşekkür ediyorum. BTSO Enerji Verimliliği Merkezi ile de ortak hareket ediyoruz.