enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5176
EURO
36,4214
ALTIN
2.963,66
BIST
9.142,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
6°C
Pazar Çok Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Demans riskini tahmin etmeye çalışıyorlar: 1,6 milyon beyin taramasını analiz edecek

Demans riskini tahmin etmeye çalışıyorlar: 1,6 milyon beyin taramasını analiz edecek
26.08.2024 10:26
12
A+
A-

Demans Riskini Tahmin Etmek İçin Yapay Zeka

Demansı tedavi etmenin bir yolu yok, ancak teşhisle hastalığın ilerleyişi durdurulabilir veya yavaşlatılabilir. Bilim insanları, demans riskini tahmin edebilecek yeni bir araç geliştirmeye çalışıyor.

İskoçya’daki Edinburgh ve Dundee üniversitelerinden araştırmacılar, NEURİİ adlı bir araştırmanın parçası olarak on yıldan uzun bir süredir hasta taramaları yapıyor. 1,6 milyona kadar bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MR) taraması analiz edilecek.

Araştırma ekibi, yapay zeka ve makine öğrenimi kullanarak bunama riski belirlemede yardımcı olabilecek bilgileri inceleyecek. Hedef, radyologların hastalarda demans riskini belirlemekte kullanabileceği dijital araçlar geliştirmek. Bu araçların, etkili tedavilerin geliştirilmesini hızlandırması da bekleniyor.

Dundee Üniversitesi’nden yapay zeka uzmanı Prof. Emanuele Trucco, “Bu veri seti, nörolojik araştırmacılar için çok değerli olacak” dedi.

Edinburgh Klinik Beyin Bilimleri Merkezi’nden araştırma liderlerinden Prof. Will Whiteley, “Beyin taramalarını demansı tahmin etmek için daha iyi kullanmak, hastalığın anlaşılmasını ve muhtemelen erken teşhisini kolaylaştırarak yeni tedavilerin geliştirilmesini hızlandıracaktır” ifadelerini kullandı.

Demansın dünya çapında 2050 yılına kadar yaklaşık 153 milyona ulaşması bekleniyor. Araştırmacılar, bunun sağlık sistemleri için ciddi bir tehdit olduğuna dikkat çekiyor. Demansla ilişkili sağlık ve sosyal maliyetlerin de yılda 1 trilyon doları aştığı tahmin ediliyor.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.