Demans Riskini Tahmin Etmek İçin Yapay Zeka
Demansı tedavi etmenin bir yolu yok, ancak teşhisle hastalığın ilerleyişi durdurulabilir veya yavaşlatılabilir. Bilim insanları, demans riskini tahmin edebilecek yeni bir araç geliştirmeye çalışıyor.
İskoçya’daki Edinburgh ve Dundee üniversitelerinden araştırmacılar, NEURİİ adlı bir araştırmanın parçası olarak on yıldan uzun bir süredir hasta taramaları yapıyor. 1,6 milyona kadar bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MR) taraması analiz edilecek.
Araştırma ekibi, yapay zeka ve makine öğrenimi kullanarak bunama riski belirlemede yardımcı olabilecek bilgileri inceleyecek. Hedef, radyologların hastalarda demans riskini belirlemekte kullanabileceği dijital araçlar geliştirmek. Bu araçların, etkili tedavilerin geliştirilmesini hızlandırması da bekleniyor.
Dundee Üniversitesi’nden yapay zeka uzmanı Prof. Emanuele Trucco, “Bu veri seti, nörolojik araştırmacılar için çok değerli olacak” dedi.
Edinburgh Klinik Beyin Bilimleri Merkezi’nden araştırma liderlerinden Prof. Will Whiteley, “Beyin taramalarını demansı tahmin etmek için daha iyi kullanmak, hastalığın anlaşılmasını ve muhtemelen erken teşhisini kolaylaştırarak yeni tedavilerin geliştirilmesini hızlandıracaktır” ifadelerini kullandı.
Demansın dünya çapında 2050 yılına kadar yaklaşık 153 milyona ulaşması bekleniyor. Araştırmacılar, bunun sağlık sistemleri için ciddi bir tehdit olduğuna dikkat çekiyor. Demansla ilişkili sağlık ve sosyal maliyetlerin de yılda 1 trilyon doları aştığı tahmin ediliyor.