Daha Sağlıklı Ürünler için “Meyve Sinekleri ile Biyoteknik Mücadele” Projesi çalışmalarına Başlandı. Toplantıya; Gürsu Kaymakamı Mustafa KOÇ, Gürsu Belediye Başkanı Mustafa IŞIK, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürümüz Hamit AYGÜL ve Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Başkanı Cafer AŞKAR, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih YAZGAN’ın yanı sıra Kumlukalan Kalkınma Kooperatif Başkanı Ali SAĞDIÇ, Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil DÖNMEZ, muhtarlar ve üreticiler katıldı.
Açılışta konuşma yapan; Gürsu Kaymakamı Mustafa KOÇ, Projenin hayırlı olmasını temenni ederek, emeği geçenlere teşekkür etti. Gürsu Belediye Başkanı Mustafa IŞIK ise ilçe belediyesi olarak bu tür projeleri gereken desteği her zaman vereceklerini ifade etti.
Toplantıda konuşma yapan İl Müdürü Hamit AYGÜL Çiftçilerin bu projeyi örnek alarak faaliyetlerini sürdürmelerinin önemine değindi. İl Müdürü; Bu proje ile ihracat ürünlerimiz olan Şeftali, Kiraz, Armut, Bursa Siyah İnciri gibi ürünlerimizde ve çilek, ahududu böğürtlen gibi ürünlerimizde Meyve sinekleri nedeniyle oluşabilecek ekonomik kayıpları önlemek ve kimyasal mücadele dışında mücadele yöntemlerinin kullanımının yaygınlaştırılması ve üreticilerimize benimsetilmesi çalışmalarımıza başlamış bulunuyoruz. Çalışmalarımızda kimyasal ilaçlar yerine böcek tuzakları kullanarak zararlı populasyonunu ekonomik zarar eşiğinin altına çekmek amaçlanmıştır. Bu şekilde ilaç kalıntısı olmayan daha temiz ürünler elde etmeyi hedeflemekteyiz. Ürünlerimizi ulusal ve uluslararası pazarda pazarlamak istiyorsak kalıntıdan arındırmak zorundayız” dedi.
Yürütülen Proje hakkında bilgi veren İl Müdürü AYGÜL, projemiz iki aşamalı olarak Biyoteknik Mücadele ve Kültürel Mücadele yöntemlerinin uygulanması olarak yürütülecektir. Projemiz kapsamında üreticilerimize dağıtılmak üzere 1000 adet özel tuzak yaptırılmış, 500 lt elma sirkesi alımı gerçekleştirilmiş, hasat artıklarının toplanması amacıyla ise 3000 adet özel siyah poşet yaptırılmıştır. Kanadı noktalı sirke sineği( Drosophila suzukii) ile ilgili çalışmalara Gürsu ve Kestel ilçelerinde proje kapsamına aldığımız üreticilerimizin bahçelerinde, başlamış bulunmaktayız. Çalışmalarımızda öncelikle bu zararlılar içinde elma sirkesi bulunan özel monitör tuzaklarla takip edilecek, zararlı populasyonu ekonomik zarar eşiğine ulaştığında tuzak sayıları arttırılarak; kitle imha yöntemi ile Biyoteknik Mücadele yapılacaktır.
Bu yöntemin başarılı olmasına etken olan; diğer bir husus bahçe temizliğidir. Hasat sonrasında bahçede bırakılan ve toplanmayan çürük meyvelerin, yaptırılan “Siyah Poşet”lere toplanması ve bahçeden uzaklaştırılması daha sağlıklı ürün elde etmek de önem taşımaktadır” dedi. Ayrıca projede yer alan ilçelerimizdeki personele ve üreticilerimize “Meyve sineklerinin yaşam döngüsü, izleme ve takibi ve biyoteknik mücadelesi” hakkında eğitim verilecektir dedi ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
Açılış konuşmalarının tamamlanmasının ardından; Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü personellerinden Dr. Kıymet Senan SAVAŞ Projeyle alakalı bilgilendirme sunusu gerçekleştirerek; bu proje ile Biyoteknik Mücadele yönteminin yaygınlaştırılarak, doğal dengenin korunması sağlanacak, üreticilerin mücadele masrafları azalacak ve ekonomik tasarruf sağlanacaktır. Ayrıca, tüketiciler için ilaç kalıntısı olmayan ürün elde edilmiş olacaktır. Projemiz örnek bir proje olup ileriki yıllarda daha fazla üreticimize ulaştırmayı ve yaygınlaştırmayı hedeflemekteyiz” dedi.
Açılış töreninin sona ermesinin ardından üreticilere tuzak dağıtılarak, kullanımı hakkında uygulamalı eğitim de verildi.