enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5197
EURO
36,1843
ALTIN
2.962,97
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Çok Bulutlu
7°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Cumhuriyet tarihinin 20 milyarlık büyük vergi yolsuzluğunda sona gelindi

Cumhuriyet tarihinin 20 milyarlık büyük vergi yolsuzluğunda sona gelindi
17.01.2021 01:49 | Son Güncellenme: 17.01.2021 02:17
353
A+
A-

Cumhuriyet tarihinin 20 milyarlık büyük vergi yolsuzluğunda sona gelindi. 20 Milyarlık vergi soygununda akaryakıt sektörü, son dönemde sahte fatura vurgunlarının ciddi anlamda artması ile anılıyor. Devletin önemli vergi gelir kaynaklarından biri olan sektörde, onlarca firma sahte (naylon) faturalar ile devleti milyarlarca liralık gelir kaybına uğrattığı iddia ediliyordu. Sektör oyuncuları yapılan vurgunun yıllık 20 milyar liranın üzerinde olduğunu belirtiyor. Geçtiğimiz günlerde bu sektör oyuncularına operasyon yapıldı. Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK)’nun lisanslarını iptal ettiği bazı şirketlerin ve halen var olan bazı akaryakıt şirketlerinin bu vurgunu ürün satmadığı halde, satıyormuş gibi fatura keserek gerçekleştirdiği ortaya çıkarıldı. Sektörde vergisini ödeyerek ekonomiye katkı sağlayan şirketler adeta isyan bayrağını çekmişti.

Cumhuriyet tarihinin 20 milyarlık büyük vergi yolsuzluğunda sona gelindi

Cumhuriyet tarihinin 20 milyarlık büyük vergi yolsuzluğunda sona gelindi

EPDK raporlarında da yer alan bilgilere göre, vergi kaçakçılığı yapan şirketlerin kendi aralarında fatura keserek bu düzeni devam ettirdikleri belirtiliyor. EPDK’nın yakaladığı şirketlerin lisansı iptal edilse de yeni şirketler kurularak bu vurgun devam ediyor. Bu şirketler genellikle çaycı, temizlik görevlisi gibi kişilerin üzerine kurulduğu için devlet şirketin sözde patronunu bulsa bile vergiyi alamıyor. Ömürleri ise 12 ayı geçmiyor.

ÜLKENİN KAYNAKLARI VURGUNCULARA MI AKIYOR

Akaryakıt Şirketler yüksek faturalar keserek cirolarını artırırken, bu sayede bankalardan milyonlarca liralık kredi çektikleri de önemli iddialar arasında. Özellikle devlet bankalarından sahte faturalar ile şişirilmiş şirketler, karlı görülerek kredi aldıkları ifade ediliyor. Kredi alımında banka müdürleri ile rüşvet alışverişi yaptıkları da yine kuvvetli iddialar arasında…
Akaryakıt Şirketlerinin aldıkları bu Türk Lirası kredileri de dolara yatırdıkları ve dolar kuru üzerinden de ekstra kar ettikleri,  ayrıca bu dolarları bankalarda değil de kendilerine ait gizli kasalarda sakladıkları gelen iddialar arasında.
Konuyla ilgili açıklama yapan sektörün önde gelen isimleri, bu vurguncu şirketlerin yıllık bankalardan 50 milyar liralık kredi aldığını belirtiyor.
Türkiye ekonomisine can veren çiftçi, üretici ve esnafın, bu dönemde krediye bu kadar ihtiyacı varken, şişirilmiş faturalarla içi boş şirketlere verilen kredilerin ne kadar adaletli olduğu da bir soru işareti olarak kafalarda duruyor.
Ayrıca vurgunu düzenleyen şirketlerin faktoring te yaptığı ve aldıkları kredileri bu yolla ‘hiç’ ettikleri de iddialar arasında yer alıyor.

MÜTEAHHİTLER VE TEKSTİLCİLER Mİ KOLLANIYOR

 

“230 milyarlık petrol ürünleri sektörünün %15’ini elinde tutan bir grup dağıtım şirketi, EPDK’nın, Maliye’nin ve Sanayi Bakanlığı’nın gözünün içine baka baka haksız kazanç elde etmektedir. Hazine’ye intikal etmesi gereken Katma Değer Vergisi ve kurumlar vergisi çeşitli yol ve yöntemlerle belirli bir gruba aktarılmaktadır. Ülkemizde faturasız akaryakıt ticaretinin 20 milyar liralar seviyesinde olduğu tahmin edilmektedir. Buna göre; faturasız akaryakıt nedeniyle oluşan katma değer vergisi ve kurumlar vergisi kaybını, faturanın başka şirketlere satılması ile birleştirdiğimizde Katma Değer Vergisi ve kurumlar vergisi kaybı 7 milyar TL’nin üzerinde gerçekleşecektir. Sorunun çözümü için en pratik yöntem, uğuruna savaş verilen %18  vergisini sıfırlayıp, sıfırlanan katma değer vergisini de ÖTV tutarının içine ilave etmek gibi duruyor. Böylece devletin vergi kaybı ortadan kalkıyor ve kötü niyetli dağıtım şirketlerinin uğruna savaşacakları katma değer vergisi ortadan kalkıyor.

Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi kaçakçılığı operasyonu!

Kod adı: Silici.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı ve MASAK koordinesinde, İstanbul merkezli Bursa, İzmir Ankara olmak üzere eş zamanlı 50 ilde akaryakıta bağlı vergi kaçakçılığı ve nitelikli dolandırıcılık yapan bir suç örgütüne yönelik “Silici” kod adlı operasyon yapıldı. 608 milyon litre akaryakıt satış verisini otomasyon sistemlerinden silerek devleti 15 milyar zarara uğratan 220 kişi gözaltına alındı.

İçişleri Bakanlığı’nca duyurulan operasyon süreci İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatıldı. Bazı akaryakıt dağıtım firmalarının devleti büyük vergi kaybına uğrattığının belirlenmesiyle başlayan çalışmada Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı, MASAK, Gelir İdaresi (GİB) ve Vergi Denetim Kurulu (VDK) koordinesinde çalışma yapıldı.

 

PEKİ AKARYAKIT ŞİRKETLERİ RAFİNERİDEN ALDIKLARI AKARYAKITLARIN ÇIKIŞLARINI NASIL YAPIYOR?

 

EPDK raporlarında da yer alan bilgilere göre, vergi kaçakçılığı yapan şirketlerin kendi aralarında fatura keserek bu düzeni devam ettirdikleri belirtiliyor. EPDK’nın yakaladığı şirketlerin lisansı iptal edilse de yeni şirketler kurularak bu vurgun devam ediyor. Bu şirketler genellikle çaycı, temizlik görevlisi gibi kişilerin üzerine kurulduğu, genelde bu şirketlerin Diyarbakır gibi yerlerde uzakta bir mezra üzerinde kayıtlı olduğu için devlet şirketin sözde patronunu bulsa bile vergiyi alamıyor.

Bu şirketlerde yine aynı yöntemlerle özellikle İzmir dolaylarından 1 ton demir çelik alıp 3 ton faturası kestiriyor.

 

VURGUNUN BİTİRİLMESİNDE SONA GELİNDİ

 

Kod adı: Silici. Cumhuriyet tarihinin akaryakıta bağlı en büyük vergi kaçakçılığı operasyonu gerçekleştirildi. ‘Kod adı: Silici’ ismi verilen operasyonda 220 kişi gözaltına alındı. Devlet yılda 3 milyar, 5 yılda 25 milyar TL zarara uğratıldı. İçişleri Bakanlığı’ndan konuya ilişkin bir açıklama yayınlandı.

Gözaltına alınanların ifadeleri doğrultusunda özellikle Büyükşehirler olan İstanbul, Bursa, İzmir gibi illerde bir çok bu işe karışan kişilerin olduğu iddia ediliyor.

 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.