Cumhuriyet tarihinin 20 milyarlık büyük vergi yolsuzluğunda sona gelindi. 20 Milyarlık vergi soygununda akaryakıt sektörü, son dönemde sahte fatura vurgunlarının ciddi anlamda artması ile anılıyor. Devletin önemli vergi gelir kaynaklarından biri olan sektörde, onlarca firma sahte (naylon) faturalar ile devleti milyarlarca liralık gelir kaybına uğrattığı iddia ediliyordu. Sektör oyuncuları yapılan vurgunun yıllık 20 milyar liranın üzerinde olduğunu belirtiyor. Geçtiğimiz günlerde bu sektör oyuncularına operasyon yapıldı. Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK)’nun lisanslarını iptal ettiği bazı şirketlerin ve halen var olan bazı akaryakıt şirketlerinin bu vurgunu ürün satmadığı halde, satıyormuş gibi fatura keserek gerçekleştirdiği ortaya çıkarıldı. Sektörde vergisini ödeyerek ekonomiye katkı sağlayan şirketler adeta isyan bayrağını çekmişti.
EPDK raporlarında da yer alan bilgilere göre, vergi kaçakçılığı yapan şirketlerin kendi aralarında fatura keserek bu düzeni devam ettirdikleri belirtiliyor. EPDK’nın yakaladığı şirketlerin lisansı iptal edilse de yeni şirketler kurularak bu vurgun devam ediyor. Bu şirketler genellikle çaycı, temizlik görevlisi gibi kişilerin üzerine kurulduğu için devlet şirketin sözde patronunu bulsa bile vergiyi alamıyor. Ömürleri ise 12 ayı geçmiyor.
Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi kaçakçılığı operasyonu!
Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı ve MASAK koordinesinde, İstanbul merkezli Bursa, İzmir Ankara olmak üzere eş zamanlı 50 ilde akaryakıta bağlı vergi kaçakçılığı ve nitelikli dolandırıcılık yapan bir suç örgütüne yönelik “Silici” kod adlı operasyon yapıldı. 608 milyon litre akaryakıt satış verisini otomasyon sistemlerinden silerek devleti 15 milyar zarara uğratan 220 kişi gözaltına alındı.
İçişleri Bakanlığı’nca duyurulan operasyon süreci İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatıldı. Bazı akaryakıt dağıtım firmalarının devleti büyük vergi kaybına uğrattığının belirlenmesiyle başlayan çalışmada Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı, MASAK, Gelir İdaresi (GİB) ve Vergi Denetim Kurulu (VDK) koordinesinde çalışma yapıldı.
EPDK raporlarında da yer alan bilgilere göre, vergi kaçakçılığı yapan şirketlerin kendi aralarında fatura keserek bu düzeni devam ettirdikleri belirtiliyor. EPDK’nın yakaladığı şirketlerin lisansı iptal edilse de yeni şirketler kurularak bu vurgun devam ediyor. Bu şirketler genellikle çaycı, temizlik görevlisi gibi kişilerin üzerine kurulduğu, genelde bu şirketlerin Diyarbakır gibi yerlerde uzakta bir mezra üzerinde kayıtlı olduğu için devlet şirketin sözde patronunu bulsa bile vergiyi alamıyor.
Bu şirketlerde yine aynı yöntemlerle özellikle İzmir dolaylarından 1 ton demir çelik alıp 3 ton faturası kestiriyor.
Kod adı: Silici. Cumhuriyet tarihinin akaryakıta bağlı en büyük vergi kaçakçılığı operasyonu gerçekleştirildi. ‘Kod adı: Silici’ ismi verilen operasyonda 220 kişi gözaltına alındı. Devlet yılda 3 milyar, 5 yılda 25 milyar TL zarara uğratıldı. İçişleri Bakanlığı’ndan konuya ilişkin bir açıklama yayınlandı.
Gözaltına alınanların ifadeleri doğrultusunda özellikle Büyükşehirler olan İstanbul, Bursa, İzmir gibi illerde bir çok bu işe karışan kişilerin olduğu iddia ediliyor.