Çukurova Bölgesi’ne Hizmet Verecek Uluslararası Havalimanı İncelemesinde Bulunuldu
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 10 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla resmi açılışı planlanan Çukurova Uluslararası Havalimanı’nda incelemeler gerçekleştirdi.
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan’ın eşlik ettiği Uraloğlu, çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.
Uraloğlu, 800 hektarlık alana inşa edilen havalimanının birinci etapta yıllık 9 milyon yolcu kapasitesine sahip olduğunu ve en geniş gövdeli uçakların inebileceğini belirtti.
Türkiye’nin gelişmiş ve gelişmekte olan pazarlar arasındaki uçuş rotalarında yer aldığını hatırlatan Uraloğlu, 2002’den bu yana havacılığın özel sektöre açılmasıyla rekabet ortamı oluşturduklarını ifade etti.
Yolcu sayısına değinen Uraloğlu, 2023’te 57 havalimanında 214 milyon kişinin yolculuk yaptığını, bu yıl bu sayının daha da artacağını öngördüklerini söyledi.
15-21 Temmuz tarihleri arasında Türkiye’nin günlük ortalama 3 bin 959 uçuşla Avrupa’da en yoğun trafik hacmine sahip ülkeler arasında 6. sırada yer aldığını belirten Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nın günlük ortalama 1485 uçuşla Avrupa’nın en yoğun havalimanı olarak birinciliğini sürdürdüğünü vurguladı.
Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın bölgesel olması ve aynı anda farklı şehirlere hizmet edecek şekilde tasarlanmasının ülke kaynaklarının verimli kullanılması açısından faydalı olduğunu vurgulayan Uraloğlu, bölgesel havalimanı olan Bayburt-Gümüşhane Havalimanı ve Yozgat Havalimanı’nın yapım çalışmalarının hızla sürdüğünü dile getirdi.
Mersin ve Adana’ya hizmet edecek Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın 244 milyon avroluk yatırımla hayata geçirildiğini açıklayan Uraloğlu, havalimanının 3 bin 500 metre uzunluğunda iki pisti, 214 bin metrekarelik kapalı alanı ve 25 yıl boyunca devlete 297 milyon avro kira getireceğini belirtti.
Çukurova Havalimanı’nın Türkiye’nin Orta Doğu’ya açılan kapısı olacağını ve bölgedeki işletmelerin küresel tedarik zincirlerine entegre olmasına katkı sağlayacağını ifade eden Uraloğlu, havalimanının bölge ekonomisine ve istihdamına da önemli katkılar sunacağını söyledi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Türkiye’nin havacılık alanında uluslararası bir aktarma merkezi olması için çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.