Çöven Otu ve Faydaları
Çöven otu, köpüren köklerinden ve dallarından dolayı “sabun otu”, “sabun çiçeği” ve “köpürgen” olarak da bilinir. Ayrıca, helva yapımında kullanıldığından “helvacı kökü” olarak da anılır. Orta ve Doğu Anadolu’da yetişen çöven otu, büyük ve kalın köklere sahiptir. Dışı hafif kırmızımtırak olan köklerin çiçekleri ise pembe, beyaz ve salkımlıdır. Türkiye’de 50’den fazla çöven otu türü bulunurken, ekonomik değeri yüksek olan sadece 5 tür vardır.
Peki, çöven otunun insan sağlığına faydaları nelerdir? İşte çöven otunun bazı faydaları:
Önemli Uyarı: Çöven otu az miktarda toksin içerir. Bu nedenle çay olarak tüketilmesi önemlidir. Aşırı tüketim ishale ve sık idrara çıkmaya neden olabilir. Hamile ve emziren kadınların kullanması önerilmez.