enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5176
EURO
36,4214
ALTIN
2.963,66
BIST
9.142,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
6°C
Pazar Çok Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Çocuğunuz gece terörü yaşıyor olabilir! Ciltte kızarıklık, terleme varsa…

Çocuğunuz gece terörü yaşıyor olabilir! Ciltte kızarıklık, terleme varsa…
05.11.2024 11:09
34
A+
A-

Gece Terörü: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Gece terörü, çocuklarda görülebilen ve korkulu bir durumdur. Genellikle uykunun derin evresinde başlayan bu ataklar sırasında çocuklar çığlık atabilir, yatakta oturabilir, istemsiz hareketler yapabilir ve hatta yataktan çıkabilirler. Bu davranışlar birkaç dakika sürebilir ve çocuk sabah uyandığında hiçbir şey hatırlamaz.

Belirtiler:

  • Korkuyla uyanma
  • Hızlı nefes alma, terleme ve çarpıntı
  • Fiziksel tepkiler (kas kasılmaları, yüzde kızarıklık)
  • Davranış değişiklikleri (kıyafet çıkarma, yataktan çıkma)
  • Gece konuşması ve hırıltılar
  • Uyandıktan sonra atakları hatırlayamama

Nedenleri:

Gece terörünün kesin nedeni bilinmemektedir, ancak genetik faktörler ve psikolojik durumlar rol oynayabilir. Aile geçmişinde uyku sorunları olan çocuklarda gece terörü görülme olasılığı daha yüksektir. Ayrıca, obstrüktif uyku apnesi, bazı ilaçlar ve diğer uyku bozuklukları da gece terörünü tetikleyebilir.

Risk Altında Olanlar:

Gece terörü en sık 5-7 yaş arası çocuklarda görülür. Ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Çocukluk döneminde görülme sıklığı %1-6 arasında değişir ve ergenlik dönemine doğru azalır. Yetişkinlerde ise bu oran %1’e kadar düşer.

Tedavi:

Gece terörü genellikle yaş ilerledikçe kendiliğinden geçer. Ancak uzun süreli durumlarda bir uzmana başvurulması önerilir. Etkili tedavi yöntemleri şunları içerir:

  • Uyku hijyenini sağlamak
  • Aşırı yorgunluktan kaçınmak
  • Planlı uyandırma
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.