Çin’in güneyinde yılın ilk dört ayında 7 ton 746 kilogram fil dişinin ele geçirildiği açıklandı.
China Daily gazetesinin haberine göre, Guangdong eyaleti gümrük yetkilileri yılın ilk 4 ayında nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya 67 tür hayvan ve hayvan ürünlerine yönelik kaçakçılık vakası tespit etti.
Operasyonlarda, 7 ton 746 kilogram fil dişi ile pangolin, kartal ve dev semenderlere ait ürünler de yakalandı.
Guangdong Kaçakçılıkla Mücadele Bürosu Yardımcı Direktörü Cou Cicün, Guangdong eyaletinin, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan türlerin kaçakçılığının en sık yapıldığı eyaletlerden biri olduğunu dile getirdi.
Dünyanın en büyük yasa dışı fil dişi pazarı Çin’de fil dişi ve ürünlerinin ithalatı 1975’ten sonra kısmen yasaklanmıştı. Ülkede 2017’de fil dişi ticaretine karışan 67 fabrika ve alışveriş merkezi kapatılmıştı. Fildişi ticareti 1989 yılında uluslararası çapta yasaklanmıştı ancak bazı ülkeler bunu “yasal” hale getirmenin yollarını açtı.
Neden fil dişi alıyorlar?
Yapılan araştırmalar, fil dişine olan tutkunun nedeninin, fil dişi ile yapılan eşyaların “mükemmel bir hediye” olduğuna dair yerleşik inanç olduğunu gösteriyor. Öyle ki ‘sadece hediye alana değil, hediyeyi verene de statü sağladığı’ algısı yaygın. Fildişini bir zenginlik ve sosyal statü simgesi olarak gören düşük ve orta sınıf gelir düzeyinin tercihleri de önemli, çünkü; “nadir, değerli, güzel, egzotik, saf, etkileyici” olduğu için tercih ettiklerini belirtiyorlar.