enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4837
EURO
36,4414
ALTIN
2.956,37
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
7°C
Pazar Çok Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Ciddiyeti bilinmeyen hastalık: Sepsis

Ciddiyeti bilinmeyen hastalık: Sepsis
12.09.2024 19:11 | Son Güncellenme: 12.09.2024 19:18
65
A+
A-

Ciddiyeti bilinmeyen hastalık: Sepsis Bursa Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Müzeyyen Tuğçe Benli, vatandaşların sepsis konusunda yeterli bilinç düzeyine sahip olmadığını belirterek, bu durumun sepsise bağlı ölüm oranlarını artırdığını vurguladı.

Ciddiyeti bilinmeyen hastalık: Sepsis

Ciddiyeti bilinmeyen hastalık: Sepsis

Ciddiyeti bilinmeyen hastalık: Sepsis

Dünya Sepsis Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Uzm. Dr. Müzeyyen Tuğçe Benli, sepsisin, ciddi bir enfeksiyona karşı vücudun abartılı bir yanıt vermesi sonucu organlarda işlev bozukluğuna yol açan ölümcül bir hastalık olduğunu ifade etti. Her enfeksiyonun sepsis olarak düşünülmemesi gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Benli, “Ateş, üşüme, titreme, bilinç bulanıklığı, solunum sıkıntısı, kalp hızında artış, idrar çıkışında azalma gibi belirtiler sepsisi düşündürür ve bu durumda hastaların hızlıca en yakın sağlık merkezine başvurmaları önemlidir,” dedi.

Ciddiyeti bilinmeyen hastalık

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her 2-3 saniyede bir kişinin sepsis nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Uzm. Dr. Benli, “Sepsis, ölüm oranlarının yüzde 80’e kadar çıkabildiği bir hastalık grubudur. Hastaneye hızlı başvuru, erken tanı ve tedavinin başlaması, bu oranı yüzde 20’ye kadar düşürebilir. Hastalara yapılacak ilk tetkikler ve alınacak kültürler sonrasında hızla sıvı tedavisine başlanması ve geniş spektrumlu antibiyotiklerin uygulanması, ölüm oranlarını önemli ölçüde azaltmaktadır,” dedi.

Sepsisin her yaş grubundan insanı etkileyebileceğini, ancak bir yaş altı bebekler ve 50 yaş üstü bireyler için daha ciddi bir risk oluşturduğunu belirten Uzm. Dr. Benli, “50 yaş üzerindeki kişilerde ek hastalıkların bulunması riski özellikle artırmaktadır. Bu yaş grubunda, özellikle şeker hastalığı olanlar, alkol kullananlar ve HIV gibi bağışıklık sistemini baskılayan hastalıkları olanlarda sepsis daha sık görülmektedir,” ifadelerini kullandı.

Hijyene Dikkat Edin

Sepsisin önlenebilmesi için dikkat edilmesi gereken konulara değinen Benli, “Sepsiyi önlemenin en etkili yolu aşılanma ve temel hijyen kurallarına uymaktır. Ayrıca, antibiyotik seçimlerinde akılcı ilaç kullanımının önemini bir kez daha vurgulamak gerekir. Geniş spektrumlu antibiyotikler, doğru endikasyonla ve doğru durumlarda kullanılmalıdır. Sepsisin yönetiminde de akılcı antibiyotik kullanımına özen gösterilmelidir,” dedi.

Hastaneye Hızlıca Başvurulmalı

Sepsis konusunda vatandaşların bilinçlendirilmesinin önemine dikkat çeken Benli, “Yapılan çalışmalar, halkımızın sepsis konusunda yeterince bilinçli olmadığını göstermektedir. Sepsis, halk arasında ciddiyeti tam olarak bilinmeyen bir hastalık olup, hastane başvurularında gecikmelere yol açmaktadır. Bu gecikmeler nedeniyle hastalığın seyri kötüleşebilmektedir. Hastalarımız kalp krizi veya inme gibi durumlarda hastaneye hızla başvururken, sepsisin ciddiyetinin farkında olmamaları nedeniyle başvurular gecikmekte ve bu durum yüksek ölüm oranlarına yol açmaktadır,” ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.