DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
26°C
Bursa
26°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
29°C
Pazartesi Çok Bulutlu
30°C
Salı Hafif Yağmurlu
29°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
30°C
Advert
Advert

Ceviz nedir? Cevizin faydaları nelerdir? Neden ceviz yemeliyiz? İyi ceviz nasıl anlaşılır?

Ceviz nedir? Cevizin faydaları nelerdir? Neden ceviz yemeliyiz? İyi ceviz nasıl anlaşılır?
Advert
01.07.2024 11:30
22
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

Ceviz: Besleyici Bir Güç Merkezi

Ceviz, Juglans cinsine ait bir ağaç türünün yenilebilir tohumudur. En yaygın ceviz türleri İngiliz cevizi (Juglans regia) ve kara ceviz (Juglans nigra)’dir. Cevizler sert bir kabuk içinde bulunur ve tohumun kendisi beyni andıran iki lobdan oluşur. Genellikle çiğ veya kavrulmuş olarak tüketilir ve çeşitli mutfak uygulamalarında kullanılır.

Zengin Besin İçeriği

Cevizler, protein, lif, vitaminler ve mineraller dahil olmak üzere temel besin maddeleriyle doludur. Zengin E vitamini ve B6 vitamini içeriği antioksidan özelliklere sahipken, magnezyum, fosfor ve manganez gibi mineraller genel sağlığa destek verir.

Antioksidan Gücü

Cevizler, vücuttaki oksidatif stresi azaltan ve iltihabı yatıştıran polifenoller ve diğer antioksidanlar içerir. Bu antioksidanların düzenli olarak tüketilmesi, kalp sağlığının korunmasına ve nörodejeneratif hastalık riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir.

Kalp Sağlığını Geliştirir

Cevizlerde bulunan omega-3 yağ asitleri, kötü kolesterol (LDL) seviyelerini düşürürken iyi kolesterol (HDL) seviyelerini yükseltir. Bu, kalp hastalığı riskini azaltmaya katkıda bulunur.

Beyin Gücünü Artırır

Cevizlerde yüksek oranda bulunan DHA, beyin sağlığı için çok önemlidir. Bilişsel fonksiyonları iyileştirmeye ve bunama gibi nörolojik rahatsızlıkların riskini düşürmeye yardımcı olabilir.

İştahı Kontrol Eder

Yüksek kalorili olmasına rağmen cevizler, kilo yönetimine yardımcı olabilir. Zengin lif ve protein içeriği tokluk hissini arttırır ve iştahı azaltır.

Kanser Önleyici Potansiyel

Bazı çalışmalar, cevizdeki biyolojik bileşiklerin anti-kanser etkileri olabileceğini ve özellikle meme ve prostat kanseri riskini düşürebileceğini öne sürmektedir.

Sağlıklı Bağırsak Mikrobiyotası

Cevizlerdeki yüksek lif içeriği, bağırsaktaki faydalı bakteriler için besin görevi görür ve sağlıklı bir bağırsak mikrobiyotasını destekler.

Kemik Gücüne Destek

Cevizlerdeki magnezyum ve fosfor, kemiklerin güçlenmesine katkı sağlar ve osteoporozu önlemeye yardımcı olur.

Ceviz Tüketmenin Önemi

Yukarıda sıralanan çok sayıda sağlık faydası nedeniyle ceviz tüketimi önemlidir. Atıştırmalık olarak, salatalarda veya pişmiş yemeklerde kullanılarak kolayca beslenme düzenine dahil edilebilir. Düzenli ceviz tüketimi genel sağlığı iyileştirebilir ve kalp, beyin ve bağırsak sağlığına destek sağlayabilir.

İyi Bir Ceviz Nasıl Seçilir?

– Kaliteli cevizler tekdüze renkte olmalı ve küf veya renk bozulması içermemelidir. Kabuklar bütün olmalı ve çatlak veya delik bulunmamalıdır.
– Taze cevizler hafif ve hoş bir ceviz kokusuna sahiptir. Ekşi veya küflü bir koku, bozulma belirtisidir.
– Taze cevizler hafif tatlı ve ceviz tadında olmalıdır. Acı veya bozuk tat, bozulmanın işaretidir.
– İyi cevizler, boyutlarına göre ağır hissetmelidir, çünkü bu içindeki cevizin yoğun ve iyi geliştiğini gösterir.
– Paketlenmiş ceviz satın alırken son kullanma tarihine dikkat edin ve hava geçirmez bir kapta saklandığından emin olun. Nem veya hasar izleri olan paketlerden kaçının.
– Cevizler serin, karanlık ve kuru bir yerde, tercihen hava geçirmez bir kapta saklanmalıdır. Buzdolabında veya dondurucuda saklamak raf ömrünü uzatır ve tazeliklerini korur.

Advert
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.