enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0033
EURO
37,8557
ALTIN
2.819,96
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
27°C
Bursa
27°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
26°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Çok Bulutlu
24°C

Cevdet Yılmaz: Büyümede dengelenme süreci devam ediyor

Cevdet Yılmaz: Büyümede dengelenme süreci devam ediyor
REKLAM ALANI
02.09.2024 17:12
6
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

Türkiye Ekonomisi İkinci Çeyrekte Yüzde 2,5 Büyüdü

Türkiye ekonomisi, 2024 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 oranında mevsimsel artış kaydederek yüzde 2,5 oranında büyüme kaydetti. 2024 yılı ilk çeyreği büyümesi yüzde 5,3’e revize edilirken, 2024 yılının ilk yarısında büyüme yüzde 3,8 olarak gerçekleşti.

2023 yılında GSYH verileri yukarı yönlü güncellendi. Yüzde 5,1 oranındaki gerçek büyümeyle milli gelir 1,1 trilyon doları aştı. Kişi başına düşen milli gelir bir önceki yıla göre 2.584 dolar artarak 13 bin 243 dolara ulaştı ve Orta Vadeli Program hedefinin üzerinde gerçekleşti.

2024 yılı ikinci çeyrek büyümesinde, sıkı para ve maliye politikalarının gecikmeli etkilerinin yanı sıra sanayi üretiminde ve ihracat performansındaki zayıflamaya neden olan takvim ve köprü günü etkileri etkili oldu.

Enflasyonla mücadele kapsamında alınan önlemlerle Orta Vadeli Programda öngörülen çerçevede makroekonomik dengelenme sağlanıyor. Net ihracatın büyümeye katkısı, ithalattaki yavaşlamaya bağlı olarak 1,3 puan gerçekleşti.

Ağustos ayı dış ticaret verilerine göre, ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 artarak 22,1 milyar dolara yükselirken, ithalat yıllık bazda yüzde 10,8 azalarak 27 milyar dolar oldu. İhracatın yıllıklandırılmış değeri Ağustos ayında 262 milyar dolara yükseldi. Dış ticaret açığı Ağustos ayı itibarıyla 78,6 milyar dolar seviyesine geriledi. Dış ticaret açığındaki düşüşle birlikte cari açığın da önümüzdeki aylarda daralması bekleniyor.

Harcamalar yönünden özel kesim ve kamu kesimi tüketim harcamaları sırasıyla yüzde 1,6 ve yüzde 0,7 arttı. Toplam tüketim harcamaları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,5 oranında artış gösterdi. Tüketim harcamalarındaki artışın yavaşlaması, talepteki dengelenmenin devam ettiğini gösteriyor.

Yurt içi talebin büyümeye katkısı yüzde 1,2’ye gerilerken, toplam sabit sermaye yatırımları yüzde 0,5 arttı.

Üretim sektörlerinde inşaat dahil hizmetler sektörü yüzde 2,5, tarım sektörü yüzde 3,7 büyüdü. Sanayi sektöründe takvim ve köprü günlerinin etkisiyle yüzde 1,8 oranında daralma yaşandı.

Önümüzdeki dönemde makroekonomik istikrarı destekleyecek adımlar alınacak. Üçüncü çeyrek öncü göstergeleri, talepteki dengelenmenin süreceğini ve talep enflasyon üzerinde daraltıcı etki yapmaya devam edeceğini işaret ediyor.

Sürdürülebilir büyüme için fiyat istikrarının sağlanması, sağlıklı üretim, tüketim ve yatırım kararlarının alınması ve kaynak dağılımının etkinleştirilmesi önem arz ediyor. Orta Vadeli Program doğrultusunda büyümenin özel tüketimin az arttığı, yatırımlarda ise yüksek artışların kaydedildiği bir yapıda gerçekleşmesi hedefleniyor. Tüketim ekonomisinden üretim ekonomisine geçiş süreci devam edecek.

Sürdürülebilir büyümeyi destekleyerek vatandaşların refahını artıracak politikalar kararlılıkla uygulanacak. Bu kapsamda, 2025-2027 dönemini kapsayan güncellenmiş Orta Vadeli Program kamuoyuyla paylaşılacak. Büyümede dengelenme süreci devam ediyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.