Çeşme Belediyesi Alaçatı Yat Limanı ihalesini 10 yıllığına Fatih Fil’e verdi Çeşme Belediyesi, mülkiyeti kendisine ait olan Alaçatı Yat Limanı tesisinin 10 yıllığına kiralama ihalesini gerçekleştirdi. İhaleyi Sapancalı iş insanı Fatih Fil ve kardeşlerinin sahibi olduğu firma kazandı
EKONOMİ – Çeşme Belediyesi Alaçatı Yat Limanı ihalesini 10 yıllığına Fatih Fil’e verdi 1997 yılında Ulaştırma Bakanlığı tarafından Çeşme Belediyesi’ne devredilen, deniz tarafından 70 bin, kara tarafında ise 33 bin metrekare alana sahip, çeşitli tesis ve taşınmazların bulunduğu yat limanının kiralama ihalesi Çeşme Belediyesi’nde gerçekleştirildi.
İhaleye Filoğlu Grup, Ulusoy, Anadolu Göcek Marina, Batı Liman, Ceynak, Trio, Tekart Setur, Doris Gemi, Mersin Yat Limanı, Resort Albatros, Alaçatı A.Ş., Ziber İnşaat firmaları katıldı.
12 firmanın katıldığı ihalede en yüksek teklifi, Kırkpınar İnşaat ve Sapanca’da bulunan Gölevi Restoran’ın sahibi olan Filoğlu Grup verdi. Kapatılan Kırkpınar Belediyesi’nde Başkan Yardımcısı ve Sapanca Belediyesi’nde belediye meclis üyesi olarak görev yapan Fatih Fil ve kardeşlerinin sahibi olduğu Filoğlu Grup, 10 yıl boyunca işletmenin kazancının %90’ını Çeşme Belediyesi’ne aktaracak.
İzmir’in turistik ilçesi Çeşme’de belediyenin 2021 yılına ilişkin iş ve işlemlerini denetleyen Sayıştay mülkiyeti belediyeye yat limanının kira sözleşmesinin süresinin Ocak 2017’de dolmasına rağmen belediyenin yeniden ihaleye çıkıp kiralama işlemi yapmadığını yat limanının aynı kiracı tarafından işletilmeye devam ettiğini tespit etti. Denetçi Çeşme Belediyesinden yat limanının ihalesiz kullanımına bir an önce son vermesini yeni işletmecinin ihale ile belirlenmesini istedi. SABAH denetçinin hazırladığı raporu ‘Çeşme Belediyesi’ne Sayıştay şoku’ başlığı ile manşetine taşıdı. Yaşanan şok gelişme sonrası Çeşme Belediyesi yat limanının işletmesi için ihale kararı aldı. İhalenin 19 Ocak Perşembe günü saat 14:00’te Çeşme Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirileceği duyuruldu.
CHP’li Çeşme Belediyesi mülkiyeti kendisine ait Alaçatı Yat Limanını kiraya verdi. Taraflar arasında imzalanan kira kontratının süresi Ocak 2017’de doldu. Mevzuat gereğince Belediye yeniden ihaleye çıkıp kiralama işlemi yapması gerekirken aynı firma yat limanını ihalesiz olarak işletmeye devam etti.
Taraflar arasında imzalanan sözleşmeye göre belediyenin sözleşme tarihinin bitimine 1 yıl kala yüklenici firmaya bildirimde bulunması gerekirken bu bildirim, süre dolduktan 13 ay sonra yapıldı. Geç yapılan ihtar sebebiyle taşınmazın kiracı tarafından iki yıl daha fazla kullanılmasına sebebiyet verildi. Çeşme Belediyesinin 2021 yılına ilişkin iş ve işlemlerini denetleyen Sayıştay, Çeşme Belediyesinden halen aynı kiracı tarafından işletilmekte olan yat limanının ihalesiz kullanımına bir an önce son verilip kiralama için yeniden ihaleye çıkılmasını istedi. SABAH, Çeşme’de yaşananları ‘Çeşme Belediyesine Sayıştay şoku’ başlığı ile manşetine taşıdı.
Yaşananlar sonrası Çeşme Belediyesi, Bakanlar Kurulu Kararı ile geçmişte Ulaştırma Bakanlığı’ndan Çeşme Belediyesi’ne devredilen ve teslim tutanağı ile devralınan “Kamusal Alan” olarak kayıtlı; inşa edildiği dönemin Kıyı Kenar Çizgisinin deniz tarafında kalan yaklaşık 70 bin metrekare yüzölçümüne sahip su alanı ve yaklaşık 33 bin metrekare yüz ölçüme sahip kara alanını kapsayan, üzerinde tesis ve taşınmazların yer aldığı, Alaçatı Yat Limanı Tesisi için ihale kararı alındı.
İhalenin şartnamesinde muhammen bedel gayrisafi gelirin yüzde 20’si olarak belirtilirken, kira süresinin 10 yıl olduğu kaydedildi. İlk bir yıl için ödenecek kiranın ise 7 milyon TL’nin altında olamayacağı vurgulandı. İhaleye katılmak isteyenler 2 milyon 100 bin TL geçici teminat bedelini yatırarak ihaleye katılabilecek.
Kaynak: t54.com.tr, Sabah.com.tr