enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Advert

Cemal Kaşıkçı davası yarın başlıyor

Cemal Kaşıkçı davası yarın başlıyor
02.07.2020 16:47
369
A+
A-

Cemal Kaşıkçı davası yarın başlıyor. Suudi gazeteci Kaşıkçı’nın evlilik işlemleri için 2 Ekim 2018’de girdiği Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda katledilmesine ilişkin yürütülen soruşturma sonucu haklarında dava açılan 20 sanığın yargılanmasına yarın başlanacak.

Cemal Kaşıkçı davası yarın başlıyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Orta Doğu’nun etkin gazetecilerinden, Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı‘nın katledilmesiyle ilgili haklarında yakalama kararı bulunan firari 20 sanık hakkında 117 sayfalık iddianame hazırlandı.

İddianameyi kabul eden İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesince ilk duruşma, yarın Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda yapılacak.

Diğer sanıklara gerekli talimatları veren sanıklardan Ahmet bin Muhammed el-Asiri ve Suud el- Kahtani’nin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

İddianameden

Sanık Mansur Osman Abu Hüseyin’in, Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’a getirilmesi yönünde görevlendirilerek talimat alması üzerine, 15 kişilik ekip oluşturduğu anlatıldı.

İddianamede, sanık Hüseyin’in olay anı ve sonrası için her türlü ihtimali değerlendirerek planlama yapıp tedbirlerini aldığı vurgulandı.

Boğularak öldürüldüğü kaydedildi

İddianamede, sanık Hüseyin’in diğer sanıklar Muhammed Saad H. Alzahrani ve Naif Hasan S. Alarifi ile birlikte 1 Ekim 2018’de saat 19.14 sıralarında Başkonsolosluk konutuna gittikleri, saat 22.05’te tekrar buradan ayrıldıkları ve saat 23.52 sıralarında tekrar otele döndükleri belirtildi.

Sanıklar Alarifi, Albostani, Alhawsawi ve Alotaibi’nin 2 Ekim 2018’de saat 10.01’de otelden çıkarak konsolosluk konutuna girmelerinden sonra sanık Hüseyin’in de saat 12.05’te otelden ayrıldığı ve yaya olarak saat 12.50’de konsolosluk konutuna girdiği belirtilen iddianamede, maktul Cemal Kaşıkçı’nın saat 13.08’de konsolosluk binasına girmesini müteakip sanıklar Maher Abdulaziz M. Mutreb, Thaar Ghaleb T. Alharbi, Badr Lafi M. Alotaibi, Waleed Abdullah M. Alshehri, Faad Shabib A. Albalawi ve Turki Musharraf M. Alshehri, Salah Muhammed A. Tubaigy, Saif Saad el Kahtani ve Mustafa Muhammed M. Almadani ve Muhammed Saad H. Alzahrani tarafından boğularak öldürüldüğü kaydedildi.

Özel jetle Türkiye’den ayrıldılar

İddianamede, olay sonrasında sanıklar Mansur Osman Abu Hüseyin’in diğer sanıklar Naif Hassan S. Alarifi ve Meshal Saad M. Albostani ile birlikte saat 19.37 sıralarında konuttan çıkarak önce otele, oradan da diğer sanık Muhammed Saad H. Alzahrani ile birlikte havalanına gittiği anlatılan iddianamede, konutta kalan sanıklar Alhawsawi, Alotaibi ve Tubaigy’nin saat 19.46 sıralarında konuttan çıkarak havalanına gittiği anlatıldı. İddianamede, sanıkların 2 Ekim 2018’de saat 22.00’de “Sky Prime Aviation” adlı şirkete ait özel jet ile Türkiye’den ayrıldığı ifade edildi.

Bu şekilde sanık Hüseyin’in maktulü öldürmek üzere ekibi kurup görevlendirmeleri yaptığı, diğer sanıklarla aynı eylem, fikir birliği ve suç işleme kararı ile haraket ederek olayın tüm ayrıntılarıyla ilgili plan ve iş bölümü yaptığı belirtilen iddianamede, “Hüseyin’in, maktulün öldürülmesi sırasında olaya ve eylemlerin icrasına hakim olacak konumda bulunduğu, diğer sanıkların olay yerinde planı gerçekleştirmek için icra ettikleri eylemlerini karşılıklı olarak takviye edip tamamlamak ve suçun işlenmesine ilişkin etkin ve işlevsel bir şekilde katkıda bulunmak suretiyle ortak hakimiyet alanına alınan maktul Kaşıkçı’yı tasarlayarak ve canavarca hisle eziyet çektirmek suretiyle boğarak öldürülmesine, parçalanıp ortadan kaldırılarak yok edilmesine doğrudan katıldığı anlaşılmıştır.” denildi.

BM raporu

Sanıkların fotoğraflarının da bulunduğu iddianamede, Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Dr. Agnes Callamard tarafından sunulan nihai rapora da yer verildi.

İnsan Hakları Konseyi’nin 41. Oturumu’na sunulan raporda şu değerlendirmeler yer aldı:

“Sanıklar Maher Abdulaziz M. Mutreb ile Salah Muhammed A. Tubaigy’nin maktul Cemal Kaşıkçı’nın başkonsolosluğa girmeden önce aralarında yaptıkları konuşmada, sanık Salah Muhammed A. Tubaigy’nin maktulü nasıl öldürüp parçalayacağını anlattığı, sanık Maher Abdulaziz M. Mutreb ile maktulün cesedinin nasıl parçalanıp yok edileceği hususunda fikir alış verişinde bulundukları, maktulün başkonsolosluğa girmesinden sonra Başkonsolosun 2. katta bulunan odasına davet edildiği, Suudi Arabistan’a dönüp dönmeyeceğinin sorulduğu ve hakkında geri dönmesi için Interpol’den emir olduğu, yargı kararı olduğunun belirtildiği, maktulün hakkında herhangi bir dava olmadığını söylediği, daha sonra maktulün oğluna mesaj yazmasını istemeleri üzerine bunu kabul etmediği, sanıkların maktulün ayrılmasına izin vermeyip ağzını kapatarak, sanıklar tarafından karşı koymaya çalışan ancak başaramayan maktulün boğularak öldürüldüğü, maktulün cesedinin parçalanarak başkonsolosluk binasından çıkarıldığı anlaşılmıştır.”

Suudi Arabistan Krallığı adli makamları ile görüşme ve Suudi Arabistan Krallığı Başsavcılığının açıklamalarına değinilen iddianamede, Suudi Arabistan Krallığı yetkilileri ve Başsavcılığın maktulun öldürülmesiyle ilgili çelişkili ve gerçeğe aykırı açıklamalarda bulunulduğuna dikkati çekildi.

İddianamede, maktul Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili Suudi Arabistan’da şüphelilerin yargılanmasına başlandığı hatırlatılarak, bu davaya ilişkin duruşmalar ile ilgili Türkiye’nin Riyad Büyükelçiliği görevlilerince düzenlenen ve Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen rapora yer verildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi olayına ilişkin Suudi Arabistan adli makamlarına şüpheli ve tanık ifadeleri, iddianame, sorgulama zabıtları, duruşma tutanakları, resmi yazışmalar dahil olmak üzere yargılama dosyasına giren tüm belge ve dokümanların birer örneğinin gönderilmesi hususunda 15 Ocak 2019’da istinabe talebinde bulunulduğu anlatılan iddianamede, bugüne kadar bu talebe bir cevap gelmediği belirtildi.

İddianamede, şüphelilerin iade edilmeleri hususunda 5 Kasım 2018’de iade talepnameleri hazırlanarak Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile Suudi Arabistan Krallığı adli makamlarına iletilmek üzere Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğüne gönderildiği, ayrıca gerekli işlemlerin yapılarak sanıklar hakkında Kırmızı Bülten kararları çıkarılmasının sağlandığı vurgulandı.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.