Yanlış sıcaklıktaki çay, özellikle gırtlak ve yemek borusu gibi hassas bölgelerde kansere yol açabilir. Dünya Sağlık Örgütü, 70 santigrat derece üstündeki sıcaklıklarda tüketilen içeceklerin kanserojen olabileceğini belirtiyor.
Sıcak çay tüketiminin yaygın olduğu İran ve Çin gibi ülkelerdeki çalışmalar, bu alışkanlığın yemek borusunda kansere yol açan hücresel hasar riskini artırdığını gösteriyor.
Günde 700 ml’den fazla ve 60 santigrat derece üzerindeki sıcaklıklarda çay tüketenlerde yemek borusu kanseri görülme riski artıyor. Çünkü yüksek sıcaklık, yemek borusundaki hücrelerde hasara yol açarak kanserli hücrelerin oluşumunu kolaylaştırıyor.
Uzmanlar, aşırı sıcak çayın zamanla kansere neden olabileceğini ve bu riskin önlenmesi için çayın 60 dereceye kadar soğumasını beklemenin önemli olduğunu vurguluyorlar.