enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5176
EURO
36,4214
ALTIN
2.963,66
BIST
9.142,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
6°C
Pazar Çok Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Çatışmaların gölgesindeki Lübnan ekonomisine ağır darbe

Çatışmaların gölgesindeki Lübnan ekonomisine ağır darbe
29.09.2024 11:28
12
A+
A-

Lübnan Ekonomisini Sarsan Çatışma

Ortadoğu’daki çatışmalar, Lübnan’ın ekonomisini ve toplumunu harap etmeye devam ediyor. İsrail’in Filistin’deki operasyonları Lübnan’a yayılarak zaten krizlerle boğuşan halkı daha da zorluyor.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın ölümü gibi gelişmeler, savaşın daha da şiddetlenmesine yol açarak Lübnan ekonomisini olumsuz etkileyecek. Sektörler zarar görebilir ve altyapı harap olabilir. 2024 yılında ekonominin daha da küçülmesi ve yaşam koşullarının kötüleşmesi bekleniyor.

Bu çatışma, Lübnan’ın zaten daralan ekonomisine çeşitli şekillerde zarar verecek:

  • Tedarik sorunlarının artması, Lübnan lirasının istikrarsızlaşması ve enflasyonun artmasına neden olabilir.
  • Tüketim temel ihtiyaçlarla sınırlı kalacak ve turizm sektörü etkilenecek.
  • Savaş, GSYİH’yi, ihracatı, dövizleri ve yabancı yatırımları daha da azaltacak.

Uzmanlar, savaşın genişlemesi halinde ekonominin %25’e kadar daralabileceğini öngörüyor. Turizm ve tarım sektörleri en çok etkilenecek olsa da diğer sektörler de olumsuz etkilenecek.

Lübnan’ın ekonomiyi canlandıracak döviz gelirleri büyük ölçüde turizme dayanıyor. Ancak çatışmalar bu önemli motoru söndürüyor. Tarım sektörü de bombardıman ve kirlilikten zarar görüyor. Altyapının hasar görmesi, sağlık, temizlik ve eğitim hizmetlerini uzun vadede etkileyecek.

Lübnan ekonomisi 2018’den bu yana gerileme yaşıyor. Hiperenflasyon ve Lübnan lirasının değer kaybetmesiyle ülke zaten finansal bir krizin ortasında. Bu çatışma, Lübnan’ı daha da derin bir çukura itebilir.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.