enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,7450
EURO
36,5185
ALTIN
2.947,76
BIST
9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
10°C
Bursa
10°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
10°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
13°C
Cuma Hafif Yağmurlu
12°C
Advert

Çabuk acıkıyorsanız bir sebebi var! Bazı hastalıkların habercisi olabilir

Çabuk acıkıyorsanız bir sebebi var! Bazı hastalıkların habercisi olabilir
23.09.2024 15:20
12
A+
A-

Tokluk Hissiyatının Oluşmasına Engel Olan Altta Yatan Faktörler

Aç hissetmek ve yedikten sonra bile doymama hissi çeşitli fiziksel ve psikolojik nedenlerden kaynaklanabilir. Bu durum kişiden kişiye değişebilir. Bazen kan şekeri düzensizlikleri, hormonal dengesizlikler veya yetersiz beslenme gibi sorunlar ciddi hastalıkların belirtisi olabilir.

Fizyolojik Faktörler:

  • Diyabet: Diyabetli kişilerde sık sık açlık hissi görülebilir. Kan şekeri düştüğünde vücut enerji ihtiyacını karşılamak için daha fazla yemek tüketmek ister.
  • Hipoglisemi: Kan şekerinin aşırı düşmesi açlık krizlerine, baş dönmesine, titremeye ve yorgunluğa neden olabilir. Hipoglisemik bireyler sıklıkla ani açlık atakları yaşarlar.
  • Tiroid Hormonu Bozuklukları: Tiroid bezinin fazla çalışması (hipertiroidi), metabolizmayı hızlandırarak sürekli açlık hissine yol açabilir.
  • Leptin Direnci: Leptin, tokluk hissini sağlayan bir hormondur. Leptin direnci olanlar, bu hissi algılamakta zorlanırlar ve sürekli aç hissederler.

Psikolojik Faktörler:

  • Stres ve Anksiyete: Stres hormonları iştahı artırabilir ve açlık hissine yol açabilir. Anksiyete de benzer şekilde duygusal yeme alışkanlıklarını tetikleyebilir.
  • Uyku Bozuklukları: Yeterli uyku alamayanlarda açlık hormonları yükselir ve sürekli açlık hissi yaşanabilir.

Altta Yatan Sağlık Sorunlarının Belirtisi Olabilir:

Sürekli açlık hissi yaşıyorsanız, beslenme alışkanlıklarınızdaki hataların ötesinde, bunun altında yatan tıbbi bir sorun olabilir. Eğer böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız, doğru tanı ve tedavi için mutlaka bir doktora başvurmanız önemlidir.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.