İsrail’in Gazze’deki sivillere yönelik devam eden saldırılarıyla ilgili endişeler artarken, yüksek can kaybı ve çocuklara yönelik şiddet, uluslararası yardım kuruluşlarından yoğun tepkiyle karşılandı.
İngiltere merkezli sivil toplum kuruluşu Save the Children, Gazze’deki kayıp çocuklarla ilgili acil bir soruşturma çağrısında bulundu. Kuruluş, İsrail’in saldırıları nedeniyle 21.000’den fazla çocuğun kaybolduğunu, enkaz altında kaldığını veya toplu mezarlara gömüldüğünü tahmin ediyor. Save the Children’ın raporu, çocuklara karşı işlenen suçlara dikkat çeken son girişimlerden biri oldu.
Diğer yardım kuruluşları da İsrail’in saldırılarını kınayarak şu açıklamalarda bulundu:
Birleşmiş Milletler, Kasım 2022’de Gazze’yi çocuklar için “mezarlığa” benzetti.
UNICEF, Mayıs 2022’de Gazze’de çocukların güvenliğinin olmadığını, İsrail’in saldırılarının en büyük zararı çocuklara verdiğini vurguladı. UNICEF ayrıca çocukların %90’ının yetersiz beslenmeyle karşı karşıya olduğunu belirtti.
Haziran 2022’de BM Genel Sekreteri António Guterres, “İsrail ordusu ve güvenlik güçlerinin Gazze Şeridi’nde öldürdüğü ve yaraladığı çocuk sayısına hayret ettiğini” ifade etti.
Haziran 2022’de yayınlanan bir BM raporu, İsrail’in Gazze ve Batı Şeria’da 4360 çocuğa yönelik 8009 ciddi ihlal gerçekleştirdiğini ortaya çıkardı.
BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), Gazze’de 50.000’den fazla çocuğun akut yetersiz beslenme nedeniyle acil tıbbi yardıma ihtiyaç duyduğunu bildirdi.
Yardım kuruluşları, İsrail’i askeri gücünü orantısız bir şekilde kullandığı ve sivilleri koruyacak yeterli önlemi almadığı için eleştiriyor. Saldırıların Gazze’de bir insani krize yol açtığını ve sivil altyapının kasıtlı olarak hedef alındığını iddia ediyorlar.
Yardım kuruluşları, İsrail’e derhal askeri operasyonlarını durdurması ve saldırılarda ölen veya yaralanan siviller için sorumluluk alması çağrısında bulundu. Ayrıca uluslararası toplumu, İsrail’e baskı yaparak insan haklarına saygı göstermeye zorlamaya çağırdılar.