BUTEKOM, Bursa Sanayisini Geleceğe Hazırlıyor Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) vizyonu ile yeni bir kimlik kazanan Bursa Teknoloji Koordinasyon ve Ar-Ge Merkezi (BUTEKOM), sahip olduğu 2 ayrı mükemmeliyet merkezi ile tekstil, kompozit, otomotiv ve kimya başta olmak üzere farklı sektörlerdeki firmaların Ar-Ge ve inovasyon odaklı çalışmalarına güç katıyor. Yenilikçi çözümler üreten merkez, şimdiye kadar 800’ün üzerinde firmaya hizmet verirken, 23 binden fazla test, 500’ün üzerinde ise muayene işlemi gerçekleştirdi.
EKONOMİ – BUTEKOM, Bursa Sanayisini Geleceğe Hazırlıyor Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde (DOSAB) 13 bin metrekare alanda faaliyet gösteren BUTEKOM’un çatısı altındaki Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi (TTTMM) ile İleri Kompozit Malzemeler Araştırma ve Mükemmeliyet Merkezi (İKMAMM) yenilikçi bir üniversite -sanayi işbirliği modeliyle, tekstilden otomotive, kompozitten enerjiye kadar birçok sektörün yüksek katma değerli üretim hedeflerine destek sağlıyor. Bursa’nın en gelişmiş teknik altyapı laboratuvarlarına sahip olan BUTEKOM, firmaların Ar-Ge odaklı büyüme yolculuğuna rehberlik etmeye devam ediyor. Faaliyetlerini uluslararası standartlar doğrultusunda TS EN ISO/IEC 17025:2017’ye göre sürdüren merkez, ILAC ve TÜRKAK akreditasyonlarından sonra TÜV NORD tarafından yapılan denetimini başarıyla tamamlayarak uygunluk değerlendirme kuruluşları için en prestijli belge olan ISO/IEC 17025’i de almaya hak kazandı.
TTTMM ve İKMAMM, Bursa Uludağ Üniversitesi ortaklığı ile tekstil ve teknik tekstil alanlarında ve kompozit malzeme teknolojileri alanında lisansüstü eğitim, temel araştırma, uygulamalı araştırma, ürün geliştirme, üretim ve ticarileştirme faaliyetleri gerçekleştiriyor. Lisans üstü öğrencileri ve doktora sonrası araştırmacılar, öğretim üyeleri ve mühendisler prototip üretiminde yer alıyor. TTTMM ve İKMAMM’ın aynı çatı altında kurulmuş olması da tekstil, teknik ve fonksiyonel tekstiller, malzeme ve kompozit malzeme alanlarında çok disiplinli araştırma, öğrenme ve üretimin yer aldığı bir ekosistem oluşturuyor.
Türkiye’nin en kapsamlı yanma laboratuvarlarından birinin yer aldığı İKMAMM, raylı sistemler, otomotiv ve havacılık sektörlerinde kullanılan ekipmanların yanma testlerinin Türkiye’de yapılmasına imkân sağlıyor. Sanayiciler daha önce yurt dışında yüksek maliyetlerle gerçekleştirmek zorunda kaldıkları söz konusu testleri çok daha uygun maliyetlerle, hızlı ve güvenilir bir şekilde merkezde gerçekleştirebiliyor.
İKMAMM, bölgedeki rekabet gücünün artmasını ve Ar-Ge çalışmaları ile yerli katma değeri yüksek teknolojik ürünlere geçiş noktasında köprü görevi üstleniyor. Bölgede kompozit malzeme üretimi yapan ilgili sektöre hizmet eden İKMAMM aynı zamanda TTTMM’nin tamamlayıcı kuruluşu konumunda. İki kuruluşun aynı binada ve aynı elden yönetiliyor olması, ortak alanlar, ortak personel ve laboratuvarları kullanıyor olması, her iki projenin de daha efektif bir hale gelmesini imkân sağlıyor.
BTSO ve BUTEKOM Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Oda olarak Bursa’nın ve Türkiye’nin ileri teknoloji üretimini artırmaya dönük projeler geliştirdiklerini söyledi. Başkan Burkay, Türkiye’nin nitelikli üretim hedefleri doğrultusunda hayata geçen BUTEKOM’un tekstilden otomotive, savunma sanayisinden raylı sistemlere kadar farklı sektörlerdeki firmalara sunduğu hizmetlerle firmaların rekabetçi yapılarını güçlendirmeyi sürdürdüğünü söyledi. İbrahim Burkay, BUTEKOM’un 2017 yılından bu yana farklı sektörlerde 400’den fazla firmanın 23 binin üzerinde test, 500’ün üzerinde muayene işlemini gerçekleştirdiğinin de altını çizdi.
BUTEKOM’un firmalara ürünlerini uygun koşullarla ve güvenli bir şekilde dünya standartlarında test ettirme imkânı sunarken, kaynakların ülke sınırları içinde kalmasını sağladığını dile getiren İbrahim Burkay, “Test analiz ve muayene hizmetleri başta olmak üzere proje, numune üretimi, teknik raporlar ve teknik danışmanlık gibi birçok kurum ve kuruluşla işbirlikleri yürüten BUTEKOM, ‘alanında yeni test ve analiz metotları geliştiren çok amaçlı uluslararası bir araştırma merkezi’ vizyonuna sahip. Güçlü altyapısı ve yetkinlikleriyle BUTEKOM, kentimizin ve ülkemizin geleceğine yönelik bir yatırım.” dedi.
Başkan Burkay, mükemmeliyet merkezlerinin firmaların Ar-Ge ve know-how ihtiyaçlarının karşılanması, uluslararası düzeyde kaliteli ve özgün bilgiye ulaşılabilmelerini amaçladığını kaydetti. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, sektörlerin test, analiz ve muayene hizmetlerinde dışa bağımlılığını mükemmeliyet merkezleriyle azaltmayı hedeflediklerini de vurguladı. İbrahim Burkay, “Merkezimizin almaya hak kazandığı akreditasyon belgesi, test süreç ve sonuçlarının uluslararası alanda kabul görmesi, güvenilir ve tarafsız olması anlamına geliyor. BUTEKOM laboratuvarlarında akreditasyon sürecinin tamamlanması, analiz talep eden firma sayısında artış oluşturmasının yanı sıra; işbirliği çalışmalarına da öncü oldu.” ifadelerini kullandı.