BTB Meclis Başkan Yardımcısı İsmail Aslım’ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, BTB Meclis Üyeleri Ali Cevat Ergüzel, Mustafa Aksu, Başkan Danışmanı Can Aydoğan, Genel Sekreter Fehmi Yıldız, Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarım AŞ. Genel Müdürü Fetullah Bingül, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Arslan ve Bursa Ziraat Odaları Koordinatör Başkanı ve İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ile Büyükorhan Ziraat Odası Başkanı Harun Baş, Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, Keles Ziraat Odası Başkanı Ali Osman Irgın, Mudanya Ziraat Odası Başkanı Raif Döner, Mustafakemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Aydemir, Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey, Orhaneli Ziraat Odası Başkanı Nafiz Kaya, Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Hasan Cevizlidere, Osmangazi Ziraat Odası Başkanı İsmail Altınkaya, Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş ve Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Hilal Erdoğan katıldı.
Toplantının açılışında konuşan BTB Meclis Başkan Yardımcısı İsmail Aslım, “Ziraat Odalarımızla daha yakın iş birliği içerisinde olmak istiyoruz. Tarım şehri olan Bursa’mızda eksiklikler ve kayıplar, hatta kaybettiğimiz ürünler var. 2019 yılında farklı çalışmalar gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu hedeflere hep birlikte ulaşabilmemiz için Bursa Ticaret Borsası`nın kapıları tüm paydaşlarımıza daima açık” dedi.
Genel değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda görüşlerini açıklayan Bursa’daki Ziraat Odaları başkanları, gıda tarım ve hayvancılık sektörü paydaşlarını bir araya getiren ve sinerji oluşturan toplantının devamı ve sektöre ilişkin meselelerin dile getirilmesi konusunda ortaklaşa hareket etme kararı aldılar. Gerçekleşen toplantıda tüm Bursa Ziraat Oda Başkanları adına söz alan Bursa Ziraat Odaları Koordinatör Başkanı ve İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik “Bugün burada, aynı masa etrafında toplanabilmek sektörümüz için çok anlamlı ve değerli. Tarım ürünlerinin pazarlanmasında yaşadığımız sorunlar başta olmak üzere, her konuda birlikte hareket edilebildiğimiz taktirde tüm sorunlarımızı kolayca çözüme kavuşturabiliriz. Ev sahipliği ve nazik davetleri için Bursa Ticaret Borsası Yönetimine ve Meclis Üyelerine teşekkür ederiz” dedi.
Ortaklaşa eğitimler ve bilgi paylaşımları düzenlenmesinin de benimsendiği toplantıda TOBB’un tanıtımı ve BTB faaliyetleri hakkında sunum da gerçekleştirilirken, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Arslan “Yenilikçi Tarım Teknolojileri ve Tarımda Dijitalleşme” konusunda bilgi paylaşımında bulundu. Yaptığı sunumda 90’lı yıllardan beri tarım teknolojilerinde önemli gelişmeler yaşandığını ve artık günümüzde özellikle gelişmiş ülkelerde, tarımda sensörlerin, otomatik kontrol sistemlerinin, robotik ve çeşitli bilgisayar uygulamalarının kullanılarak tarımda 4.0`ın uygulandığının altını çizen Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Arslan “Tüm sektörlerde olduğu gibi tarım sektöründe de girdilerimizi azaltmak, verimi ve karlılığımızı arttırmak, çevreyi korumak, uluslararası rekabette maliyetleri düşürerek pazar kaybetmemek adına, akıllı tarım uygulamalarını kullanmak son derece önemlidir.Örneğin AB Ülkeleri bugün, kullanılan pestisit miktarını 2030’da yüzde 50 oranında azaltmak için çalışıyor. ABD hassas tarım teknolojilerine daha 1990’lı yıllarda 10 milyar dolar bütçe ayırdı ve tarım sektöründe yoğun bir şekilde ar-ge faaliyetlerini sürdürüyor. Türkiye sensör sistemlerini kurmak ve geliştirmek için çok güçlü bir özel sektöre sahip. Bundan dolayı; hiç vakit kaybetmeden yazılım ve karar destek sistemlerini geliştirerek, çağa ayak uydurmamız gerekiyor” dedi.