Bursa’da Siyez buğdayında hasat bereketi Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin dağ ilçelerinin kalkınması maksadıyla yürüttüğü ‘organik siyez buğdayı yetiştiriciliği Projesi’nde 20 ton siyez buğdayı hasadı yapıldı.
BURSA – Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin dağ ilçelerinin kalkınması ve kaliteli tarım yapılması amacı ile yürütmüş olduğu ‘Organik Siyez Buğdayı Yetiştiriciliği Projesi’ kapsamında yaklaşık 20 ton siyez buğdayı hasadı yapıldı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Besaş ve Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın görevlendirdiği yetkili mühendis ekibi ile beraber ilk aşamada Keles ve Büyükorhan ilçelerinde 5 mahallede yapılan hasattan sonra çiftçilerden 20 tona yakın Organik Siyez Buğdayı toplandı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın açıklamış olduğu fiyat üzerinden kilogramı 3,75 TL’den alınan siyez buğdayı karşılığı çiftçilere ödemeleri gerçekleştirildi. Siyez, buğdayın atası olarak kabul edilmekte ve bazı kaynaklara göre 12 000 sene önce kültüre alındığı sanılıyor. Türkiye’de ağırlıklı olarak Kastamonu’da yetiştirilen Siyez buğdayına ilgi genetik yapısının bugüne dek hiç değişmemiş olması sebebiyle giderek artıyor. Son senelerde organik ürünlere olan ilginin artış göstermesi, fonksiyonel gıda arayışları, vitamin, mineral ve lif bakımından zengin olan eski buğdayları yeniden gündeme getirdi.
Hasat edilen 20 tona yakın Siyez buğdayı, işlenerek BESAŞ tarafından Bursalıların sofralarında yer alacak. Gluten oranı düşük olan Siyez buğdayı, modern buğdaya göre iki kat daha fazla A vitamini içeriyor. Daha fazla demir içeriyor ve genetik yapısında herhangi bir değişim olmadığı için de sağlık açısından bir risk taşımıyor.