Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Atık Yönetimi Şube Müdürlüğü tarafından; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, ilçe belediyeleri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, üniversiteler, yetkilendirilmiş kuruluşlar ve lisanslı firmaların temsilcilerinin katılımıyla ‘Bursa Sıfır Atık Çalıştayı’ düzenlendi.
Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Muradiye Salonu’ndaki toplantının gündem maddeleri arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonluğunda yürütülen Sıfır Atık Projesi kapsamında Bursa’da gerçekleştirilen uygulamalarla ilgili fikir alışverişinde bulunuldu, sıfır atık politikası kapsamında belediyelerin misyonuna yönelik çalışmalar ve karşılaşılan güçlüklere karşı çözüm önerileri ele alındı.
Çalıştayın açılış törenine katılan Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Mihrimah Kocabıyık, “2018 yılında tüm Türkiye’de başta kamu kurum kuruluşları olmak üzere üniversite, okul, hastane, alışveriş merkezleri gibi nüfusun yoğun olduğu yerlerde geri dönüşebilen atıkların kontrol altına alınması için “Sıfır Atık Projesi” çalışması başlatılmıştı. Sıfır Atık; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atık miktarlarının azaltılmasını, etkin toplama sistemlerinin kurulmasını ve atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık önleme yaklaşımı olarak tanımlanan bir hedeftir. Belediyemiz bünyesinde atık yönetimine yönelik yürütülen faaliyetler Sıfır Atık Projesi kapsamında hız kazanmıştır. 2018 yılı Kasım ayı itibariyle atıkların ayrı toplanması için altyapı güçlendirilmiş ve toplanan atık miktarlarıyla ilgili ölçümler yapılmaya başlanmıştır. Sıfır Atık Projesi ile Bursa ölçeğinde yürütülen çalışmaların hız kazanması ve atık toplama veriminin artması hedeflenmiştir. Bunun için öncelikli olarak Büyükşehir Belediyemiz yeni hizmet binamızda uygulanmak üzere geri dönüşebilen tüm atıklar için ayrı atık biriktirme ekipmanları alınmış ve belediye binamızın tüm katlarına yerleştirilmiştir” dedi.
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı A. Nalan Fidan da yaptığı sunumla Sıfır Atık Projesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde kurumsal atıkların yönetimi konularında katılımcıları bilgilendirdi.
Osmangazi Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü adına söz alan çevre mühendisi Rüveyşa Turan, sıfır atık uygulamaları, ayrı toplanan atık türleri ve karşılaşılan sorunları anlattı.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü adına sunum gerçekleştiren çevre mühendisi Serhan Akar, Sıfır Atık konusunda bilgilendirme yaptıktan sonra ilimizde gerçekleştirilen sıfır atık uygulamalarına değindi.
Son olarak yetkilendirilmiş kuruluşlardan ÇEVKO adına söz alan kamu ve dış ilişkiler müdürü Alphan Eröztürk ise görev ve mevzuattaki yetkileri, uygulama süreci, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerilerini anlatan bir sunum gerçekleştirdi.
Çalıştayın ikinci oturumunda ise; Bursa Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetimi Şube Müdürü Yıldız Odaman Cindoruk’un çalıştay metedolojisi hakkında yaptığı bilgilendirmenin ardından katılımcılar 5 gruba ayrıldılar ve her masada Bursa’da sıfır atık projesinin mevcut durumu, yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri, sıfır atık yönetmeliği taslağı ve Çevre Kanunu kapsamındaki değişiklikler tartışıldı. Grup çalışmalarının sorucunda her grubun moderatörü tarafından sunumlar yapılarak sonuçlar genel olarak değerlendirildi.
Atık Yönetimi Şube Müdürlüğünce raporlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilecek Çalıştay sonuçları yerelde ve ulusalda yapılan sıfır atık uygulamaları için faydalı olacaktır.