Bursa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yıldönümü büyük coşkuyla kutlandı.
Bursa’nın işgalden kurtuluşunun 96. yıldönümü nedeniyle düzenlenen kutlamalar, Tophane’deki Saltanat Kapı önünde başladı. Bursa Mehter Takımı, Büyükşehir Belediyesi Bandosu, Kılıç Kalkan ekibi, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Bursa Şubesi üyeleri ve Uluslararası NAKEM Balkan Festivali’ne katılmak üzere Bursa’ya gelen 8 ülkenin dans ekiplerinin eşliğinde yapılan kortej yürüyüşü, büyük coşkuya sahne oldu. Yürüyüşe Bursa Valisi İzzettin Küçük, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hakan Saraç, Bursa Emniyet Müdürü Osman Ak, Bursa milletvekilleri, çeşitli kurum ve kuruluşların amirleri ve vatandaşlar katıldı. Bursalıların Türk bayraklarını sallayarak destek verdiği yürüyüş, Heykel’de son buldu. Atatürk Heykeli’ne Vali İzzettin Küçük ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın çelenk sunmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Kent Müzesi önündeki program ise bir öğrencinin şiir okumasıyla devam etti. Ardından sahne alan Büyükşehir Belediyesi Karagöz Halk Dansları ekibi, gösterisiyle büyük beğeni topladı. NAKEM Halk Oyunları Derneği’nin folklor gösteri, Bursa Mehteran Takımı ve Kılıç Kalkan ekibinin dans gösterileri de alanı dolduranlar tarafından büyük alkış aldı.
İşgal yılları
Kent Müzesi önündeki törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’nın Osmanlı’dan önceki devletlerce de büyük öneme sahip bir şehir olduğunu vurguladı. Osman Gazi Han’ın vefatından altı asır sonra 8 Temmuz 1920’de Yunan ordusunun Osmanlı’nın gözbebeği Bursa’yı işgal ettiğini hatırlatan Başkan Aktaş, Milli Mücadele döneminde Bursa’da yaşananları katılımcılarla paylaştı. Yunan Venizelos’un oğlu Sofokles’in Osman Gazi Han’ın türbesinde yaptıklarının büyük bir saygısızlık olduğunu, olayın hızlıca Ankara’ya yansıdığını anlatan Başkan Aktaş, “Konu hemen meclis gündemine geldi ve müzakere edildi. Kürsüye gelen Burdur Milletvekili İsmail Suphi Bey, Yunanların işgal ettiği Anadolu topraklarında yaptığı zulümleri bir bir anlattı. TBMM’deki bu mütalaalar üzerine Gazi Mustafa Kemal Atatürk, TBMM riyaset kürsüsüne kapkara bir örtü örtülmesini istedi. Ta ki 10 Eylül’ü 11’ine bağlayan gece 48. Süvari Alayı 3. Bölük Komutanı Şükrü Naili (Gökberk) bey, Bursa Belediyesi Binası’na Türk Bayrağını çekti. Türk Milleti’nin yası sona ermiş, meclis riyaset kürsüsünde tam 2 sene 2 ay 2 gün boyunca örtülü duran bu siyah örtü yine Gazi Mustafa Kemal’in talimatıyla kaldırılmıştır. Bugün Büyükşehir Belediyemizin Kent Müzesinde bu elim işgalin nişanesi olan siyah örtüye ayrılmış köşemizi de ziyaret edip geçmişin acı ve sisli hatıralarını da unutmayabilirsiniz” dedi.
Uyunmamış uykuların hakkı var
11 Eylül 1922 gününün sadece Bursa’nın değil, Türk Milleti’nin maneviyatındaki işgalin de sona erdiği bir gün olduğunu dile getiren Başkan Alinur Aktaş, kurtuluşun ikinci yıl dönümünde belediye binasının önünde Bursalılara seslenen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün konuşmasının bir bölümünü de paylaştı. Aktaş, Atatürk’ün, ‘Kederlerin, felâketlerin son bulduğuna işaret olan bu Kurtuluş bayramında bu güzel beldeyi, bu verimli bölgeyi Türk Cumhuriyeti’nin büyük uygarlık merkezlerinden biri durumuna getirmek için üzerinize düşen görevin ne kadar büyük, ne kadar çaba ve özveri gerektirdiğini de söylemek isterim’ dediğini hatırlattı. Başkan Aktaş, “Bizler de bu anlamlı günde geçmişin gölgesine bağlı kalmadan, fakat asla unutmayarak çok çalışmamız gerektiğinin bilincindeyiz. Uyunmamış uykuların hakkı olsun üzerimizde. Gayretimiz varlığımızı süsleyen yegane çabamız olsun. Bursa, yüzyıllardır sanatta, ticarette, sporda ve pek çok alanda adeta başı çeken bir şehir olmuştur. Kuruluşuna ve kurtuluşuna verilen ehemmiyet Bursa’nın Türkiye açısından ne kadar önemli bir şehir olduğunu gözler önüne sermektedir. Bursa’nın bugünkü potansiyelinin ve hangi alanlarda öncü olacağının bilincindeyiz. Tarihten kalan mirasın koruyucu ve savunucuları olarak, bu güzel şehrin bayrağını her zaman en muhkem kalelerin burçlarında dalgalandırmak en yüce vazifemizdir” diye konuştu.
Bir daha yaşanmasın
Bursa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yıldönümü kutlayan Başkan Aktaş, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Cenab-ı hak bu şehre ve bu şehirde yaşayanlara böyle günleri bir daha yaşatmasın. Rahmet olsun Yunan subayların giysilerini yıkayıp casusluk yapan Tatar Ayşe teyze ile Baki Amca’ya. Gürle’de, Ermeni ve Rum çetelerin baskınında atının terkisine çocuğunu alıp çatışa çatışa dağlara kaçarak bebeğinin ve kendisinin canını kurtaran Çerkez Gelin Fatma Hanım’a da rahmet olsun. Kara Fatma’ya, Gökbayrak Cemal’e ve adı tarihten silinmiş gibi duran nice vatan evladına rahmet olsun. Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları başta olmak üzere bu vatanın ebediyete kadar yurdumuz olması için göğüslerini imanla siper edip canlarını gözlerini kırpmadan feda edenlerin ruhları şad olsun. 11 Eylül Bursa’nın kurtuluşu hepimize kutlu olsun.”
Kurtuluş törenleri, 96 yıl önce göndere çektiği Türk Bayrağı ile Bursa’nın düşman işgalinden kurtuluşunu ilan eden Yüzbaşı Rüştü Bey’in Doburca’daki mezarının ziyaret edilmesiyle sona erdi.