BURSA – Bursa’da öğrenim gören yaklaşık 80 bin gencin yaşamını kolaylaştırmak amacıyla birbirinden değişik projeleri devreye alan Büyükşehir Belediyesi’nin ‘kiracı üniversitelilere yüzde 50 su indirimi’ uygulamasından şu ana kadar 319 abone yararlandı.
Anaokulundan BUSMEK ile yaşam boyu öğrenmeye kadar eğitimin her kademesinde önemli yatırımlar yapan Büyükşehir Belediyesi yardımıyla, üniversite eğitimini Bursa’da almak gençler için ayrıcalık haline geldi. Uludağ Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi’nde eğitim kabul eden gençlerin hem ekonomik aynı zamanda toplumsal anlamda desteklenmesi için farklı projeler üreten Büyükşehir Belediyesi, hizmetleriyle Bursa’yı üniversite kentine dönüştürmeyi amaçlıyor.
Uzaktan eğitimin yüz yüze dönmesiyle beraber yaşanmış olan barınma sorununda da devreye giren Büyükşehir Belediyesi, başvuruda bulunan 200’e yakın üniversiteliyi farklı yurt ve misafirhanelere yerleştirmişti. Bunun yanında, evlerde kiracı olarak kalan üniversiteliler için de su fiyatlarında indirime gidilmişti. Bu indirimden halen 319 abone yararlanırken, en fazla müracaat 270 ile Nilüfer ilçesinden yapıldı. Bursa’nın 10 ilçesi baz alındığında, su indiriminden yararlanan üniversiteli sayısı 600’ü aştı.
Bursa’da toplu nakliyat fiyatlarına meydana getirilen ve 1 Ocak 2022’de uygulamaya giren yeni düzen, Büyükşehir Belediyesi’nin ‘talebe dostu ulaşım’ ilkesinden ödün vermediğini gösterdi. Bursa’da 2016 yılından bu yana 1,5 TL olarak uygulanan talebe metro biniş fiyatında sadece 30 kuruş artış yapılırken, 90 TL olarak uygulanan aylık talebe abonman kartının fiyatı ise yüzde 22 indimle 70 TL’ye düşürüldü. Abonman kartları ile aylık 160 biniş hakkı bulunan öğrencilerin ulaşım tutarı yaklaşık 44 kuruşa denk gelirken, bu fiyatla Türkiye genelinde öğrencileri en ucuz fiyatla taşıyan kuruluş Büyükşehir Belediyesi oldu.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü’nde 2 ve Bursa Teknik Üniversitesi Kampüsü’nde 1 noktaya kurduğu çorba çeşmeleri yardımıyla üniversiteliler, her gün bir öğünü parasız yeme hakkına da haiz oluyor. Toplam 2 bin talebe her gün bu çeşmelerden çorba ve ekmek alıp, karınlarını bedelsiz doyurabiliyor.
Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda kent dışından gelen üniversitelilerin Bursa’nın tarihi, naturel ve turistik mekanlarını görüp tanımaları için parasız tur programları düzenliyor. Üniversiteliler, ‘Gençlik Bursa’da Yollarda’ projesi kapsamında 30’lu gruplar halinde her hafta çarşamba günleri Bursa’nın, cumartesi günleri ise İznik’in tarihi değerlerini ücretsiz olarak gezebiliyor.
Gençlik merkezleri, millet kıraathaneleri ve kütüphanelerle gençlere konforlu ve güvenli ortamda ders çalışma imkanı sunan Bursa Büyükşehir Belediyesi, vize ve final sınavları döneminde de üniversitelileri yalnız bırakmıyor. Sınav dönemlerinde Görükle Gençlik Merkezi’nde 24 saat hizmet uygulamasına geçilirken, çorba ve çay kahve ikramları, parasız internet ile öğrenciler ‘güvenli ve konforlu ortamda’ sınavlarına hazırlanabiliyor.