Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre aile hekimleri tarafından reçete edilen antibiyotik oranı, 2015 yılının nisan ayında 30,86 seviyelerinde iken, 2018 yılının nisan ayında sürecinde yapılan farkındalık çalışmaları sayesinde 22,65 seviyelerine kadar geriledi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, gereksiz ilaç ve antibiyotik kullanımının önüne geçmek için hekimlerin, sağlık çalışanlarının ve eczacıların işbirliği içerisinde olmalarının kullanım oranlarının düşürülmesi açısından oldukça önem arz ettiğini belirtti. Bursa’da yürütülen kapsamlı çalışmalarla konuya duyarlılığın arttığına dikkat çeken Dr. Akan, “Biz ilk olarak hekimlere, sağlık çalışanlarına ve eczacılara eğitim vererek onları bu konuda bilinçlendirdik. Vatandaşlarımız ve öğrencilerimize yönelik ise, ilimizin her noktasında eğitim ve farkındalık çalışmaları gerçekleştirdik. Vatandaşlarımız gereksiz ilaç kullanımının zararları konusunda önce kendilerini ikna etmeli, gereksiz antibiyotik tüketiminin karşısında durabilmeliler. Bu konuda toplum olarak ne kadar bilgili olabilirsek o kadar mesafe kat edebiliriz ” dedi.
En Fazla Düşüş Gürsu’da
İlçelerdeki antibiyotik reçete edilme oranları hakkında bilgiler veren Dr. Akan, “Gürsu, 34,49 seviyesiyle 2015 yılı nisan ayında en yüksek antibiyotik reçete edilme oranına sahip ilçemizdi. Bu yılın nisan ayı itibariyle 24,08 seviyelerine gerilediğini görüyoruz. Aynı şekilde Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinde de büyük düşüşler söz konusu. Akılcı ilaç kullanımına en duyarlı ilçemizin Orhaneli olduğunu görüyoruz. 2015 yılında 21,04 oranına sahip ilçemiz Nisan Ayı itibariyle 18,47 oranını yakalamış durumdadır. Bu ilçemizi Yenişehir ve Mudanya ilçelerimiz izliyor” şeklinde konuştu.