Bursa’da Altın çağın hekimleri beyaz perdede Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) destekleriyle Ehli Sanat Sinema ve Kültür Derneği tarafından düzenlenen ‘8. Uluslararası Yedi Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) destekleriyle Ehli Sanat Sinema ve Kültür Derneği tarafından düzenlenen ‘8. Uluslararası Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. Bu yıl sağlık çalışanlarına ithaf edilen festivalde, altın çağın hekimleri başlığında İbni Sina, El Biruni, İbni Cessar, Er Razi, El Zehravi, İbni Bacce ve İbni Nefis’in hayat hikayeleri beyaz perdeye taşındı.
BTSO Ana Hizmet Binası’nda gerçekleştirmiş olan ödül merasimine, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın beraberinde Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Yıldız, Kültür ve Turizm İl Müdürü Kamil Özer, BTSO Yönetim ve Meclis Divan üyeleri ve kamu kurum temsilcileri katıldı. Bakan Yardımcısı Demircan yapmış olduğu açılış konuşmasında, bakanlık olarak manevi önderlerin gelecek nesillerce de tanınması ve bu kutlu mirasın yaşatılması adına gösterilen çabanın bir parçası olmaktan her zaman çok büyük bir mutlu olduklarını söyledi. Demircan,
“Hayali zihinlerde oluşturan sanattır. En etkili sanat da sinema. Sinemada tasarladığınız her şeyi gerçeğe dönüştürmek için adım atıyorsunuz. O yüzden böyle özel çalışmalara sunmuş olduğu destekten dolayı BTSO yönetimini kutluyorum. BTSO doğru yolda. Onlara çok büyük bir alkış istiyorum. Sağ olsunlar, var olsunlar.” dedi.
Festivalin, yaşama ve insanlığa bakışıyla bütün dünya’ya örnek olmuş değerleri sinema sanatının gücüyle kalıcı hale getirme çabasının İslam medeniyetinin ve kadim Anadolu’nun maneviyatını gönendiren bir çaba olduğunu dile getiren Demircan,
“Böylesi bir çabanın yareni olmuş, fikir ve gönül dünyalarını değerlerimizi yüceltmeye vakfetmiş değerli genç kardeşlerime bizleri bu anlamlı etkinlikte bir araya getirdikleri için teşekkürlerimi sunuyorum. Fedakar sağlık çalışanlarımıza armağan edilen bu yarışma için kalemlerini aşk ile kağıtla buluşturan kıymetli kardeşlerimiz, ömürlerini bilime ve insanlığa adayan şahsiyetlerin hikayelerini başarı ile yansıttılar. Kendilerine bu ulvi çabalarından ötürü teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı.
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin en büyük sanayi ve üretim merkezi olan Bursa’nın hemde yüzlerce senelik kültür mirası ve saygın geçmişi ile dünyanın en önemli değerleri arasında yer aldığını söyledi. Kültürel mirasın evrensel değerlerin yanında gençlere yeni öğrenme ve gelişme fırsatları sunarken, keşfetme güdüsünü beslediğini belirten Burkay,
“Oda olarak bizler şehrimizin ve ülkemizin ekonomisini güçlendirmek için elimizden gelen çabası göstermenin ötesinde eğitim, kültür ve sanat alanlarında da hizmet etmek adına pek çok özel çalışma gerçekleştiriyoruz. Festivalimiz, bu yönü ile de kentimizin tanıtımına önemli katkılar sağlıyor. Bursa’yı kültür ve sanatta da ileriye taşıyacak projelere öncelik vermeyi sürdüreceğiz.” dedi.
Bursa Valisi Yakup Canbolat, ABD Birleşik Devletleri’nde meydana gelen 11 Eylül saldırıları sonrasında dünya çapında Müslümanlara karşı ortaya çıkan negatif algı ve tutumların tüm dünyada hızla artarak devam ettiğini vurguladı. Vali Canbolat, şöyle konuştu:
“Film, müzik, tiyatro gibi evrensel dili olan sanatları bu noktada çok iyi değerlendirdiğimizde İslamafobinin önüne nispeten geçmemiz mümkün olacaktır. Buradan hareketle festivalin çok önemli bir misyonu yerine getirdiğini ifade etmek isterim. Çünkü güzel bir incelik gösterip bu seneki festivali dünya çapında yeni tip covid-19 salgınıyla mücadele eden sağlık çalışanlarına ithaf ettiler.”
Ehli Sanat Sinema ve Kültür Derneği Başkanı Eda Sürmeli, Avrupa’nın karanlık çağında İslam dünyasının altın çağı olduğunu belirterek,
“Onlar, çağlarının ötesinde yaşamakta olan İslam’ın güneşinde kadim coğrafyamızın büyük değerleriydi. Senaryo kategorisinde 478 senaryo başvurusu ile yarışmamızı taçlandıran tüm senaristlerimize, kısa film yarışmasında 268 yönetmenimize teşekkür ediyorum. Kültür ve sanatına sahip çıkmayan kadim değerlerine ileri kuşaklara medeniyetler tarih sahnesinde boy gösteremez. Festivalimize katkılar sunan Bakanlığımıza, BTSO’ya, tüm kuruluş ve şahıslara teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından öncelikle dünyaca ünlü İranlı yönetmen Mecit Mecidi’ye onur ödülü verildi. Mecidi, festivalin İslamiyet’in kıymetli isimlerinin dünyaya tanıtılmasına büyük katkı sağladığını söyledi. Daha sonra ödül merasimine geçildi. Senaryo kategorisinde “El Biruni” temalı ödül Hakan Ayvaz’a, İbni Sina” temalı ödül Serhat Arslanoğlu’na, “Er Razi” temalı ödül Engin Deveci’ye, “İbni Nefis” temalı ödül Aykut Topçu’ya, “El Zehravi” temalı ödül Canan Dilek’e, “İbni Bacce” temalı ödül Oğuzhan Ünal’a, “İbni Cessar” temalı ödül Ozan Kanar’a verildi.
Gecede, en iyi film ödülü ‘Abella’nın yönetmeni Eniz Manaz, en iyi ikinci film ödülü Ahmet Mücait Aydoğan, en iyi üçüncü film ödülü Muhammet Furkan Daşbilek ve BTSO özel mansiyon ödülü ise Mustafa Aydın’a verildi. Programa ayrıca Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Şen, Bursa Sağlık Müdürü Fevzi Yavuzyılmaz, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan ile kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.