Bursa Yıldırım’da pazar atıkları üretime can oluyor Yıldırım Belediyesi, 2022 yılında ilçeye kazandırdığı Kompost Üretim Tesisi’nde işlediği 300 ton pazar atığından elde ettiği 100 ton organik gübreyi, kooperatifler aracılığıyla çiftçilere ücretsiz olarak sundu. Belediye, böylece atıkların çevreye olan zararını azaltırken, tarıma katkı sağlayan doğal bir kaynak oluşturmayı başardı.
Yıldırım Belediyesi, 2022 yılında hizmete açtığı Kompost Üretim Tesisi ile pazar atıklarını doğrudan komposta dönüştürerek masrafsız bir şekilde organik gübre elde ediyor ve bu gübreyi toprağa geri kazandırıyor. Yıldırım Belediyesi Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ekiplerinin çalışmaları sayesinde toplanan 300 ton pazar atığından 100 ton organik gübre üretildi. Üretilen bu gübreler, ekipler tarafından kooperatifler aracılığıyla çiftçilere ücretsiz olarak ulaştırıldı.
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, semt pazarları ve park-bahçe gibi alanlardan gelen organik atıkları işleyerek depolama sahasına giden atık miktarını azaltmaya katkı sağladıklarını belirtti. “Organik atıkları pazar yerlerinden kaynağında ayrı toplayarak hem çevreye verdikleri zararı en aza indiriyor hem de ekonomiye geri kazandırıyoruz. Bu amaçla geçen yıl ilçemize kazandırdığımız Kompost Üretim Tesisi’nde, pazar yerlerinden, park ve bahçelerden, belediye hizmet birimlerinden ve sosyal tesislerimizden topladığımız atıkları işleyerek organik gübre üretiyoruz. Bu sayede hem atıkları verimli hale getiriyor hem de toprağın kalitesini artırıyoruz. Ürettiğimiz kompost gübre, tarımsal alanlarda kullanılmak üzere hazırlanarak bitkilendirme ve ağaçlandırma çalışmalarında değerlendiriliyor,” dedi.
Yıldırım Belediye Başkanı Yılmaz, Kompost Üretim Tesisi’nde elde ettikleri organik gübre ile karbon, azot ve fosfor açısından zengin, kaliteli bir toprak sağladıklarını belirtti. “Yıldırım Belediyesi olarak pazar atıklarını kompost gübreye dönüştürerek kimyasal gübre ihtiyacını azaltıyor, yerli üretimle tarıma daha ekonomik ve faydalı bir katkı sunuyoruz. Bu süreç, bitkilerin fiziksel, kimyasal, biyolojik ve fizyolojik özelliklerini kalıcı olarak iyileştirirken, ürünlerin verimliliğini artırıyor ve sürdürülebilir tarımın gelişmesine katkı sağlıyor,” dedi.
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Pazar yerlerinden topladığımız organik atıkları Kompost Üretim Tesisimizde işleyerek doğaya faydalı organik gübreye dönüştürüyoruz. Böylece hem atıkları değerlendiriyor hem de toprağın verimliliğini artırarak sürdürülebilir tarımı destekliyoruz,” dedi.
Başkan Yılmaz, ayrıca tesisin çevreye olan katkılarını vurgulayarak, “Tesiste uyguladığımız işlemlerle koku, hava kirliliği ve sera gazı emisyonlarını azaltıyor; karbon ayak izimizi küçültüyor ve çöp depolama alanlarına giden atık miktarını düşürüyoruz. 300 ton pazar atığını işleyerek 100 ton kompost gübre ürettik. Gelecekte hedefimiz, tüm konutlardan toplanan organik atıkları doğru şekilde kompost ünitelerine ulaştırıp, onları gübreye dönüştürerek doğaya kazandırmak. Yıldırım Belediyesi olarak sürdürülebilir bir çevre için her projede yer almaya devam edeceğiz,” diye ekledi.