enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4837
EURO
36,4414
ALTIN
2.956,37
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
7°C
Pazar Çok Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Bursa yatırımlarla dolu bir yıla giriyor

Bursa yatırımlarla dolu bir yıla giriyor
01.01.2022 09:50 | Son Güncellenme: 01.01.2022 10:24
1.384
A+
A-

Bursa yatırımlarla dolu bir yıla giriyor BURSA – Bursa Büyükşehir Belediyesi, ulaşımdan çevreye, altyapıdan tarihi ve kültürel mirasa kadar her alanda sergilediği yoğun çabanın meyvelerini 2022 yılında toplamaya başlayacak. Bursa’daki değişimin 2022 yılında çok daha iyi hissedileceğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Bursamızı sağlıklı bir geleceğe taşımak için canla başla yaptığımız çalışmalar, 2022 yılında da hız kesmeden devam edecek” dedi. Türkiye’nin 4’üncü büyük, sanayinin ise lokomotif kenti olan Bursa, Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları ile 2022 senesinde hem daha yaşanabilir bir kente dönüşüyor hem de Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanıyla dünya vitrinine çıkıyor.

Bursa yatırımlarla dolu bir yıla giriyor

Bursa yatırımlarla dolu bir yıla giriyor

BURSA – Bursa Büyükşehir Belediyesi, ulaşımdan çevreye, altyapıdan tarihi ve kültürel mirasa kadar her alanda sergilediği yoğun çabanın meyvelerini 2022 senesinde toplamaya başlayacak. Bursa’daki değişimin 2022 senesinde daha iyi hissedileceğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş,

“Bursamızı daha sağlıklı bir geleceğe taşımak için canla başla yapmış olduğumuz çalışmalar, 2022 senesinde da aynı hızla devam edecek” dedi.

Türkiye’nin 4’üncü büyük, sanayinin ise lokomotif kenti olan Bursa, Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları ile 2022 senesinde hem daha yaşanabilir bir kente dönüşüyor hem de Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanıyla dünya vitrinine çıkıyor. Alt ve üstyapıda bugüne dek gerçekleştirdikleri çalışmaların meyvelerini toplamak amacıyla 2022 yılı için performans odaklı bir bütçe hazırlayan Büyükşehir Belediyesi, 3 milyar 570 milyon TL öngörülen gider bütçesinin yüzde 20’sini ulaşım yatırımlarına ayırdı. Ulaşımı sorun olmaktan çıkarmakta kararlı olan Büyükşehir Belediyesi, 2022 senesinde yalnızca bu alana en az 730 milyon liralık yatırım yapmayı planlıyor.

Merkezde tarihi dönüşüm

Bursa yatırımlarla dolu bir yıla giriyor

Büyükşehir Belediyesi’nin kentin geleceğine damga vuracak Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi’nin yılsonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Osmanlı’nın ilk başkenti olan Bursa’da 14. Yüzyılda oluşmaya başlayan, 16. Yüzyılda han-bedesten ve çarşıların gelişimiyle zirveyi yaşamakta olan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’ni eski ihtişamına kavuşturacak projede ‘16 ay gibi kısa bir süre içinde’ 37 binanın yıkımı bitirilmişti. Mevcut yapıların yıkılması, beton yığınları arkasına gizlenen Ulu Cami ve tarihi hanları gün yüzüne çıkarmaya yeterken; uygulaması yapılacak tasarım projesi ile bölge yerli ve yabancı turistlerin en önemli buluşma yeri haline gelecek.

Türk’ün kültür sancağı Bursa’da

Bursa yatırımlarla dolu bir yıla giriyor

Osmanlı’nın beylikten cihan devletine dönüşümüne ev sahipliği yapan tarih başkenti Bursa, ‘2022 yılı Türk Dünyası Başkenti’ unvanı ile Türk dünyasını ağırlamaya hazırlanıyor. Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın (TÜRKSOY) Kültür Bakanları Daimî Konseyi 38. Dönem Toplantısı’nda Bursa, ‘2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti’ seçilmişti. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, uzun soluklu bir yolu aştıklarını, 2018 senesinden bu yana sürdürdükleri çalışmaların neticesinde Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanını almanın haklı gururunu başından geçenleri söyledi. Başkan Aktaş, Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmış, medeniyetlerin buluşma noktası, tarihi ve mimari dokusuyla büyüleyen, yeşili ve doğal güzellikleriyle ziyaret edenleri kendisine hayran bırakan Bursa’nın bu unvanı layıkıyla taşıyacağını belirtti. Başkan Aktaş,

“Türk şehri, Osmanlı payitahtı, Türkiye Cumhuriyeti’nin 4’üncü büyük şehri, tarihin, kültürün, tabiatın, tarımın, turizmin, sanayinin önde gelen şehri Bursamızın Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmesini çok değerli buluyoruz. Oldukça çok büyük bir yabancı turist potansiyelimiz mevcut. Bursa’ya yoğun olarak Ortadoğu, Avrupa ve Uzak Asya’dan turistler gelmekle beraber; son zamanlarda Özbekistan, Kazakistan ve Tataristan’dan da ziyaretçilerimiz oldu. Pandemi öncesi verilere göre her yıl yaklaşık olarak 1.5 milyonu aşkın turist ağırlayan şehrimizin ‘global turizmi de derinden etkileyen mevcut koşullar çerçevesinde’ hedefi, dönem sonunda ziyaretçi sayısını iki katına çıkarmaktır. Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa için 2022: şehrin tanıtımı, değerlerinin dünyaya anlatılması, turizm ve hizmet piyasasının canlanması, yapılacak etkinlik ve faaliyetlerin kent ekonomisine ciddi katkılar sunması bakımından oldukça önemsediğimiz bir yıl” ifadelerini kullandı.

‘Türk’ temalı etkinlikler

Bursa yatırımlarla dolu bir yıla giriyor

Bugüne kadar TÜRKSOY ile yapmış oldukları işbirliği çerçevesinde ata sporları, sergiler, TÜRKSOY kültür-sanat faaliyetleri, sempozyum ve yayınlar, Türk dünyası müzeler buluşması gibi pek çok etkinlik gerçekleştirdiklerini hatırlatan Başkan Aktaş, 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti kapsamında hayata geçirmeyi planladıkları bazı projelerden örnekler verdi. Türk dünyası temalı mimari eserler, park ve meydan düzenlemeleri, Türk dünyasından getirilen sembol ağaçlarla hatıra ormanı, restorasyonlar, Yaşayan Türk Dünyası Kültür Merkezi, Türk mimarisi sempozyumu, Türk mimarları buluşması, farklı coğrafyalarda Türk mimarisi temalı çalışmalar ile Türk dünyasına yeni kalıcı eserler kazandırmayı amaçladıklarını vurguladı. Başkan Aktaş, Türk dünyası temalı kitap fuarı, global müzik festivali, Türk dünyası dergileri ve edebiyatçıları buluşması, Türk ozanları buluşması, Altaylar’dan Uludağ’a şairler buluşması gibi zengin içerikler üstünde çalıştıklarını ifade etti. Sinema ve sahne sanatları alanında Türk dünyasına katkıda bulunmayı amaçladıklarını dile getiren Başkan Aktaş,

“Türk dünyası temalı kısa film yarışması, belgeseller, 2. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali, tiyatro festivali gibi etkinliklerle sanatseverlere güzel anlar yaşatmak istiyoruz. Ulutav’dan Uludağ’a Türk müziği festivali, Türk dünyası temalı konserler, sanatçılar buluşması, Türk dünyası marşı yarışması, destan yarışması gibi etkinliklerle Türk müzik dünyasının sesini bütün dünya’ya duyurmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Ulaşımda tam yol ileri

Büyükşehir Belediyesi tarafından 2022 senesinde ‘730 milyon liralık bütçe ile’ ulaşım alanında 74 faaliyetin gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. Raylı sistemlerde; Emek-Şehir Hastanesi imalatının sürmesi, Kent Meydanı-Terminal hattının tamamlanması planlanıyor. Üniversite-Görükle metro hattının yüzde 10’unun hizmete alınması öngörülürken; Adliye Kavşağı ile Çelebi Mehmet Bulvarı-Avrupa Konseyi Bulvarı bağlantı kavşağının tamamlanması, Durmazlar ve Sarı Cadde kavşaklarının da yüzde 10 oranında gerçekleştirilmesi düşünülüyor. Mudanya Yolu-Geçit-Bademli bağlantı köprüsü, Mudanya Yolu-Yeni Karaman bağlantı köprüsü, Nilüferköy-Geçit bağlantı köprüsü ve Kent Güvenlik Yönetim Sistemi köprüsü ile Samanlı köprülerinin tamamlaması, Stadyum-Soğukkuyu bağlantı köprüsünün de yüzde 10 oranında gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. Yine ulaşım alanında şehrin muhtelif yerlerindeki mevcut yolların kalitesinin geliştirilmesi ve yeni yolların açılmasıyla alakalı olarak; 240 km’lik asfalt dökümü, 300 km’lik sathi kaplama ve 200 kilometrekarelik parke temini yapılması amaçlanıyor.

Yeşil hasreti bitiyor

Bursa yatırımlarla dolu bir yıla giriyor

‘Yeşil Bursa’ olarak anılan fakat sanayileşme ile beraber 1980’li senelerden itibaren kaçak ve çarpık yapılaşmanın mağduru olan Bursa’nın yeniden ‘yeşil’ kimliğine kavuşması için Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘2022 senesinde yeşil alan ve çevre yatırımlarına’ 346 milyon TL yatırım yapılması öngörülüyor. Başkan Alinur Aktaş’ın dönem sonuna kadar 3 000 000 metrekare yeşil alan hedefi doğrultusunda çalışmalarını aralıksız sürdüren Büyükşehir Belediyesi, hizmete açılan Bursa Millet Bahçesi ve Vakıf Bera Kent Parkı’nın ardından, çalışmaları devam etmekte olan Gökdere Millet Bahçesi ile Demirtaş Mesire alanını da 2022 yılı içinde hizmete almayı amaçlıyor.

Bursa nefes alacak

Bursa yatırımlarla dolu bir yıla giriyor

Yıldırım ve Osmangazi ilçelerinin sınırını belirleyen ve Gökdere’nin her iki yakasını kaplayan yaklaşık 200 000 metrekare alan üstünde hayata geçirilen Gökdere Millet Bahçesi’nin yalnızca 2 000 800 metrekaresinde sosyal donatılar, kalanında ise rekreasyon alanları bulunacak. Projenin 10 000 887 metrekaresinde çocuk oyun köyü, yöresel bitkilerin mevsimsel renklendirme gösterilerinin yapılacağı 4 bin metrekarelik bitki gösteri bölümü ve 2 000 750 metrekarelik biyolojik gölet bulunacak. 2 000 metre uzunluğundaki bisiklet parkurunun, 2 000 metrelik koşu yolunun ve 4 bin metrelik gezinti yolunun bulunacağı projede; 16 kameriye, 3 mangal pişirme birimi ve 31 piknik masası, piknik alanı yer alacak. Sosyal tesisin, yöresel satış ünitelerinin ve mescidin de olacağı projede bin 25 metrekarelik alanda millet kıraathanesi yer alacak.

Yine 1987 senesinde DSİ tarafından Demirtaş Barajı’nın bulunduğu alana yaptırılan ve son 15 senedir adeta kaderine terk edilen Çim Kayağı Tesisleri, farklı konseptle yeniden Bursalıların hizmetine sunulacak. Türkiye, Almanya, İsviçre ve Çek Cumhuriyeti’nin de katılımı ile 1991 senesinde Çim Kayağı Dünya Şampiyonası’na ev sahipliği yapan alan için Büyükşehir Belediyesi tarafından ayrıcalıklı bir proje hazırlandı. Hazırlanan proje kapsamında Orman Bölge Müdürlüğü’nden 35 bin 200 metrekarelik alanın tahsisini alan Büyükşehir Belediyesi, Orman Bölge Müdürlüğü ile yapılacak işbirliğiyle alanı ilerleyen süreçte 250 bin metrekareye kadar çıkaracak.

 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.